ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η δικαστική ήττα Λογοθέτη, η Elikonos Capital Partners και η Kyros Financial Group

Η δικαστική ήττα Λογοθέτη, η Elikonos Capital Partners και η Kyros Financial Group

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Δικαστική ήττα Λογοθέτη

Στρατηγική ήττα επί κυπριακού εδάφους υπέστη ο εφοπλιστής Γιώργος Λογοθέτης, ο οποίος από το προηγούμενο καλοκαίρι έχει κινηθεί δικαστικά εναντίον πρώην συνεργατών του, επιχειρηματιών και τραπεζικών στελεχών διεκδικώντας με αγωγή 400 εκατ. ευρώ, τα οποία υποστήριζε πως ήταν η ζημία που υπέστη από σκέλος του σκανδάλου Πειραιώς – Libra. Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε διάταγμα που διατάσσει την ακύρωση της ισχύος προηγούμενου διατάγματος του ίδιου δικαστηρίου, στη βάση του οποίου είχαν δεσμευθεί περιουσιακά στοιχεία των Φέλιξ Μπίτζιου, Κωνσταντίνου Καλιακάτσου, Λουκά Λαζαράκη, Δημοσθένη Στασινόπουλο, Ηλία Κυριακίδη, Ματθαίου Τζιαμούρτα, και άλλων 68 φυσικών και νομικών προσώπων, εντός και εκτός Ελλάδος. Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας στην απόφασή του μιλάει για «απόκρυψη και παραπλάνηση» του δικαστηρίου εκ μέρους της πλευράς Λογοθέτη, με τον δικαστή να αναφέρει πως δεν παρουσιάσθηκαν έγγραφα και στοιχεία που έπρεπε να παρουσιαστούν. Αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη ήττα του Λογοθέτη στην εν λόγω υπόθεση, καθώς πέρυσι το καλοκαίρι είχε υποστεί το πρώτο «πλήγμα», όταν το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και προσωρινής διαταγής, με την οποία η Libra ζητούσε το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων των εναγόμενων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των εναγόμενων θα γίνει έως τα μέσα Νοεμβρίου.

Η Elikonos Capital Partners

Μαθαίνουμε πως ο Παντελής Παπαγεωργίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Elikonos Capital Partners έχει αιτηθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς , προκειμένου η εταιρεία του να αδειοδοτηθεί ως Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΑΕΔΟΕΕ). Αντιλαμβανόμαστε πως την ιδέα την πήρε από τον φίλο και συνεργάτη του Απόστολο Ταμβακάκη, επικεφαλής της EOS Capital Partners ΑΕΔΟΕΕ, που είναι αποκλειστικός διαχειριστής του EOS Hellenic Renaissance Fund. Η Elikonos Capital Partners, με έδρα το Λουξεμβούργο, διαχειρίζεται το επενδυτικό κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών Elikonos 2 S.C.A. SICAR. Το Elikonos 2 S.C.A. SICAR, ύψους 85 εκατ. ευρώ, έχει σαν στόχο την χρηματοδότηση αναπτυσσόμενων ελληνικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Το Elikonos 2 S.C.A. SICAR αντλεί τα κεφάλαιά του από το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών EquiFund, μια επενδυτική πλατφόρμα του Ελληνικού Δημοσίου και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF), αλλά και από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) και άλλους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές. Η πραγματικότητά είναι πως το Elikonos 2 S.C.A. SICAR είχε καλές στιγμές, αλλά και κακές, που σχετίζονται με επενδυτικές επιλογές που έχουν συζητηθεί.

Kyros Financial Group

Ένα μεγάλο βήμα αποφάσισε να επιχειρήσει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών, δικηγόρος Γιάννης Κυριακόπουλος, ιδρύοντας τη συμβουλευτική εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Kyros Financial Group. Ο Κυριακόπουλος ως επικεφαλής της δικηγορικής εταιρείας «Κυριακόπουλος-Σκιαδιώτη & Συνεργάτες» (Kyros Law Offices) έχει εκπροσωπήσει χιλιάδες μικρομέτοχους σε πολύκροτες υποθέσεις όπως τα σκάνδαλο της Folli Follie, της MLS, της Τράπεζας Πειραιώς, κ.α.. ενώ είναι παρεμβατικός στις γενικές συνελεύσεις των εισηγμένων αναδεικνύοντας τα κακώς κείμενα ως ακτιβιστής μέτοχος. Έχοντας διαπιστώσει εμπειρικά μετά από τις χιλιάδες υποθέσεις που έχει χειριστεί ότι υπάρχει τεράστιο έλλειμμα στην ορθή διαχείριση των όποιων ιδιωτικών, αλλά και συλλογικών αποταμιεύσεων, ο Κυριακόπουλος, αποφάσισε να ιδρύσει την Kyros Financial Group, η οποία θα προσφέρει υπηρεσίες σχετικές με την παροχή στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων, με επιδοτήσεις μέσω αναπτυξιακών νόμων, ασφαλιστικές υπηρεσίες, επενδύσεις, είτε μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων, είτε μέσω χρηματιστηρίου, σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και υπηρεσίες σχετικά με επενδύσεις σε ακίνητα. Το μεγάλο ερώτημα είναι το εάν ο παρεμβατικός Γιάννης Κυριακόπουλος θα έχει πλέον τον χρόνο για τις ακτιβιστικές του δραστηριότητες που έχουν σε κάποιο βαθμό συμβάλει στη διαφάνεια της αγοράς τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

«Πατάνε γκάζι» τα λεωφορεία

Με 770 νέα οικολογικά λεωφορεία θα ανανεωθεί ο στόλος των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών ξεκίνησε το σχετικό διαγωνισμό. Πρόκειται για πραγματική «ανάσα» στις δύο πόλεις αφού τα νέα λεωφορεία θα είναι και λιγότερο ρυπογόνα, αλλά και θα επιτρέψουν να αυξηθεί ο αριθμός των δρομολογίων, προκαλώντας εν τέλει αποσυμφόρηση στους δρόμους. Όπως ανέφερε μάλιστα ο πρόεδρος της ΟΣΥ, Βασίλης Ξυπολυτάς, η ανανέωση έρχεται σε συνέχεια της αύξησης του αριθμού των λεωφορείων κατά 65% και μάλιστα μέσα στην πανδημία. Και μια σημαντική λεπτομέρεια: το κόστος της αγοράς των νέων λεωφορείων καλύπτεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.

Ο Μπουρλά στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται αύριο ο ισχυρός άνδρας της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, προκειμένου να παραστεί στα εγκαίνια των εγκαταστάσεων της εταιρείας στην πόλη. Ο κ. Μπουρλά θα «κόψει την κορδέλα» στο Κέντρο Ψηφιακής Τεχνολογίας και στο Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της εταιρείας που πλέον βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία. Αυτό που θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε είναι εάν έπεται και συνέχεια στις επενδύσεις και εάν η Pfizer σκοπεύει να «κατηφορίσει» από τη Θεσσαλονίκη προς την Αθήνα.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.