ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεχίζονται οι πιέσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων

Στα υψηλότερα επίπεδα από το Μάιο η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου
Στα υψηλότερα επίπεδα από το Μάιο η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου
INTIME

Η ανησυχία για τις επιπτώσεις του επίμονου πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ και την Ελλάδα τροφοδοτούν πιέσεις στην αγορά ομολόγων, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις.

Αυτό γίνεται αισθητό τόσο στα ελληνικά ομόλογα όσο και στων υπολοίπων χωρών , ακόμη και της Γερμανίας.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου κινείται σήμερα στο 0,936% στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Μάιο. Η απόδοση του γερμανικού ομολόγου αναφοράς κινείται σήμερα στο -0,1325% ξανά στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Μάιο.

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των δύο ομολόγων, το περιβόητο spread, διαμορφώνεται στις 104 μονάδες βάσης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε μία ακόμη έξοδο στις αγορές μέχρι το τέλος του έτους.

Έως σήμερα η χώρα μας έχει αντλήσει 15,5 δισ. ευρώ από τις αγορές, αλλά δεν αποκλείεται να τραβήξει ακόμη 2 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2021.

Από το οικονομικό επιτελείο γίνεται προετοιμασία για πρόωρη εξόφληση μέρους των διμερών δανείων που σύναψε η Ελλάδα με τις χώρες της ευρωζώνης το 2010. Στόχος είναι η πρόωρη αποπληρωμή των 2,64 δισ. ευρώ του 2022. Επίσης σχεδιάζεται η περαιτέρω αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ που διαμορφώνεται στο 1,9 δισ. ευρώ.