ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλιματισμός, πετρέλαιο, φυσικό αέριο: Τι μας συμφέρει και γιατί

Κλιματισμός, πετρέλαιο, φυσικό αέριο: Τι μας συμφέρει και γιατί

Όσο η «καρδιά» του χειμώνα πλησιάζει, τόσο το άγχος για το σύστημα θέρμανσης που θα διαλέξουμε φέτος για το σπίτι μας, μας «χτυπάει» την πόρτα.

Οι παράγοντες που έχουμε να συνυπολογίσουμε για το εάν θα επιλέξουμε φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης ή κλιματισμό, είναι πολλοί και συχνά μας οδηγούν σε μία υπερπληροφόρηση, προκαλώντας μας σύγχυση.

Παντού γύρω μας συζητιούνται πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα από τα διάφορα είδη συστημάτων θέρμανσης, σε όρους οικονομικού κόστους και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μην είναι αρκετά αποδοτικά, σε άλλες να είναι φθηνά για τον αγοραστή αλλά ακριβά για το περιβάλλον, ενώ τέλος ενδέχεται επί του πρακτέου να κοστίζουν πολύ ακριβότερα από ό,τι υπολόγιζε ο αγοραστής όταν τα εγκαθιστούσε.

Τα «συν» που προσφέρει το πετρέλαιο θέρμανσης

Τα τελευταία χρόνια, μεγάλη μερίδα των νοικοκυριών στρέφεται σε εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης, σε μια προσπάθεια μείωσης του κόστους. Αυτοί οι οικονομικοί κυρίως λόγοι, έχουν αλλάξει τα δεδομένα στον χώρο της θέρμανσης, ωστόσο, το πετρέλαιο συνεχίζει σταθερά να προσφέρει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, τα οποία δεν μπορούν να προσπεράσουν εύκολα οι καταναλωτές:

  • Παρέχει στους αγοραστές μία «ομοιόμορφη» θερμότητα στο σπίτι.
  • Συγκριτικά με τα υπόλοιπα μέσα, έχει μία από τις υψηλότερες αποδόσεις.
  • Λόγω του ότι η πλειοψηφία των νοικοκυριών διαθέτει την απαραίτητη υποδομή, δεν θεωρείται μεγάλη επένδυση, ενώ συγχρόνως εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό κατοικιών που δε μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αγωγό φυσικού αερίου.
  • Είναι ένα ενεργειακό προϊόν εύκολο στη χρήση.
  • Είναι πιο «φιλικό» από τα συστήματα θέρμανσης που λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια, ενώ είναι σημαντικό πως η χρήση σε ένα σωστά ρυθμισμένο καυστήρα έχει πολύ χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Τα πλεονεκτήματα της θέρμανσης με φυσικό αέριο

Το φυσικό αέριο γίνεται μία όλο και πιο δημοφιλής πηγή θερμότητας τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, μιας και τα «ατού» που παρουσιάζει συγκριτικά με άλλα μέσα θέρμανσης – κυρίως όσον αφορά στο «πορτοφόλι» του αγοραστή - είναι ποικίλα:

  • Είναι οικονομικότερο για χρήση θέρμανσης από το πετρέλαιο και το ξύλο
  • Εύκολη διαχείριση, με σταθερή και μόνιμη παροχή καυσίμου, χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς προβλήματα διανομής και διαθεσιμότητας.
  • Χρέωση της ποσότητας που καταναλώθηκε, χωρίς προαγορά ποσοτήτων καυσίμου
  • Δυνατότητα για αυτόνομη θέρμανση στο εκάστοτε διαμέρισμα

Τα θετικά στοιχεία της θέρμανσης με κλιματισμό

Η αγορά ενός air condition είναι αναμφίβολα μία από τις επενδύσεις που κάνουμε για το χώρο μας και δεν πρόκειται να μετανιώσουμε, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, μιας και μας βοηθά να αντέξουμε όχι μόνο τη ζέστη του καύσωνα, αλλά και το κρύο του χειμώνα. Πέρα όμως από την άμεση και εύκολη λύση που μας προσφέρει από τις ανυπόφορες καιρικές συνθήκες, είναι σημαντικό να επισημάνουμε τα πλεονεκτήματά του, έναντι των υπολοίπων μέσων θέρμανσης σε ένα σπίτι:

  • Χαρίζει άμεσα και γρήγορα τη θερμοκρασία που επιθυμούμε στο σπίτι μας
  • Δεν είναι κοστοβόρο στη συντήρησή του
  • Βοηθά στις αλλεργίες και το άσθμα
  • Ανανεώνει και βελτιώνει την ποιότητα του αέρα που εισπνέουμε
  • Μειώνει την υγρασία του χώρου μας

Αναμφίβολα, η θέρμανση ενός σπιτιού, κάθε χειμώνα, αποτελεί σημείο σκέψης για μεγάλη μερίδα των ελληνικών νοικοκυριών, κυρίως λόγω του κόστους, το οποίο είναι ομολογουμένως υψηλό και επηρεάζει τον οικονομικό μας προϋπολογισμό. Είναι σημαντικό λοιπόν αυτή τη σεζόν, να βρούμε εκείνο το σύστημα θέρμανσης που θα ανταποκρίνεται καλύτερα στις δικές μας ανάγκες και απαιτήσεις, επηρεάζοντας όσο το δυνατόν λιγότερο γίνεται την «τσέπη» μας.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στη θέρμανση