ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εργασία από το σπίτι: Πώς θα εξοικονομήσουμε χρήματα από τη θέρμανση

Εργασία από το σπίτι: Πώς θα εξοικονομήσουμε χρήματα από τη θέρμανση

Η τηλεργασία «ήρθε για να μείνει» εκτιμούσαν οι ειδικοί όταν στο ξεκίνημα της πανδημίας, την άνοιξη του 2020, το μέτρο της εξ’ αποστάσεως εργασίας εφαρμόστηκε μαζικά στη χώρα μας.

Πράγματι, σχεδόν 1,5 χρόνο μετά, η τηλεργασία εφαρμόζεται ακόμα σε πολύ μεγάλο βαθμό και πλέον είναι σαφές πως πρόκειται να μείνει ως μοντέλο εργασίας μόνιμα για κάποιες θέσεις τουλάχιστον, μετά το πέρας της πανδημίας.

Η εργασία από το σπίτι έχει τα θετικά και τα αρνητικά της, όπως απαντούν σε σχετικές έρευνες οι εργαζόμενοι σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο. Για παράδειγμα, ο εργαζόμενος μπορεί να κάθεται στο γραφείο του σπιτιού του ή στον καναπέ του, να φοράει μια άνετη φόρμα και παντόφλες αντί για γόβες και να «γλιτώνει» τα έξοδα των μετακινήσεων από και προς το γραφείο. Την ίδια στιγμή όμως, ο εργαζόμενος μπορεί να χάνει την επαφή με τους συναδέλφους του, να απομονώνεται κοινωνικά, ενώ οι λογαριασμοί του σπιτιού, λόγω της χρήσης αυξάνεται σημαντικά.

Η θέρμανση όταν εργαζόμαστε από το σπίτι

Υπό κανονικές συνθήκες, τις πρωινές ώρες των ημερών της εβδομάδας, η θέρμανση του σπιτιού παραμένει «κλειστή»: Οι γονείς λείπουν στη δουλειά και τα παιδιά στο σχολείο. Ηλεκτρικό και θέρμανση δεν υπάρχει λόγος να λειτουργούν. Το δεδομένο αυτό αλλάζει όμως, όταν ένα μέλος της οικογένειας υποχρεώνεται να παραμείνει στο σπίτι και να δουλέψει. Στο 99% των περιπτώσεων μάλιστα πρόκειται για «δουλειά γραφείου», που σημαίνει αρκετές ώρες ακινησίας. Η θέρμανση, επομένως, είναι απαραίτητη και είναι λογικό επόμενο ο λογαριασμός στον τομέα αυτό να έρχεται στο τέλος αυξημένος.

Μπορούμε όμως να εξοικονομήσουμε χρήματα και σε αυτό τον τομέα με διάφορες λύσεις, εύκολα εφαρμόσιμες από την πλειοψηφία των νοικοκυριών.

Μία από αυτές είναι η επιλογή μίας συσκευής θέρμανσης, υψηλής ενεργειακής απόδοσης που ταιριάζει ακριβώς στον χώρο που εργαζόμαστε. Ένα θερμαντικό σώμα, για παράδειγμα, ένα ηλεκτρικό καλοριφέρ, ένας θερμοπομπός ή οποιοδήποτε άλλο, το οποίο θα χρησιμοποιούμε για να ζεσταθούμε εμείς που εργαζόμαστε, όποτε το χρειαζόμαστε και για όσο χρόνο το χρειαζόμαστε, μπορεί να ελεγχθεί ως προς την κατανάλωση ενέργειας και άρα το κόστος. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό, δεν έχουμε λόγο να χρησιμοποιούμε την κεντρική θέρμανση του σπιτιού και να ζεσταίνουμε, για παράδειγμα, την κρεβατοκάμαρα, ενώ εργαζόμαστε στο σαλόνι.

Άλλη επιλογή για την εξοικονόμηση χρημάτων από τη θέρμανση ενώ εργαζόμαστε από το σπίτι είναι το ντύσιμό μας κατά τη διάρκεια της εργασίας μας. Πλέον, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να εμφανιζόμαστε με «ρούχα γραφείου» που είναι συνήθως πουκάμισα, λεπτά σακάκια, φούστες και ελαφριά παντελόνια. Αντίθετα, μπορούμε να εργαζόμαστε φορώντας το αγαπημένο μας πουλόβερ και τη ζεστή φόρμα μας, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν κυκλοφορήσει ακόμα και ολόκληρες συλλογές ρούχων από δημοφιλή brands, ειδικά αφιερωμένα στις ώρες που περνάμε στο σπίτι.

Αυτό που είναι καλό να έχουμε υπόψιν μας είναι πως υπάρχουν λύσεις για κάθε συνθήκη. Η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας μας έχει δώσει δεκάδες επιλογές, αρκεί να ενημερωθούμε εγκαίρως και να προσαρμοστούμε σε όσα έχει να μας προσφέρει η αγορά.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στη θέρμανση