ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζακ Ντελόρ: «Επικίνδυνο» το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας

Ζακ Ντελόρ: «Επικίνδυνο» το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας

Σαφείς αιχμές κατά του γερμανικού εμπνεύσεως συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας, το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα από τις 25 από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ, άφησε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ.

Το νέο σύμφωνο δημιουργεί κινδύνους και "πρέπει να επανεξεταστεί" τόνισε ο Ντελόρ ζητώντας από τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην ξεχνούν "την αλληλεγγύη που ενώνει".

"Η Οικονομική και Νομισματική Ένωση έχουν παγιδευτεί σε μια μέγγενη στη φωτιά που σιγοκαίει ακόμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές--κύριο επιχείρημα εκείνων που θέλουν να επιβάλουν το δημοσιονομικό σύμφωνο--και τον κίνδυνο μιας στασιμότητας που θα οδηγούσε την Ευρώπη στην πτώση της", δήλωσε ο κ. Ντελόρ κατά τη διάρκεια ενός συμποσίου που διοργανώθηκε από τους ευρωπαίους σοσιαλιστές.

Η οικονομική εξυγίανση είναι "αναγκαία", αλλά πρέπει επίσης "να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον δυναμισμό της Ευρώπης στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας", δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Μιτεράν.

«Το δημοσιονομικό σύμφωνο είναι μια μονάδα φυσικού αερίου της οποίας όμως της λείπει το συμπλήρωμα της ανάπτυξης», δήλωσε ο κ. Ντελόρ (σ.σ. αναφερόμενος ενδεχομένως στην επικινδυνότητα των μονάδων αυτού του είδους).

"Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει ήδη την αμφισβήτησή της", πρόσθεσε.

"Πρέπει να επανεξεταστεί" η συνθήκη αυτή "παρά την απειλή των αγορών", τόνισε ο Ντελόρ.