ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετά τις εκλογές οι έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη

Μετά τις εκλογές οι έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη

Ο διαγωνισμός για την ανάθεση των σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης θα κατακυρωθεί μετά τις εκλογές, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

Ο κ. Μανιάτης, μιλώντας στο ενεργειακό συνέδριο του «Economist», δήλωσε επίσης ότι υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από πολύ μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις για τις έρευνες στην Ελλάδα, έκανε λόγο για ενεργειακό δόγμα Ελλάδας-Κύπρου και έδωσε απαντήσεις στις ενστάσεις που διατυπώνονται από επιστήμονες του χώρου για την πολιτική στον τομέα των ερευνών.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι αποτελεί θέμα ηθικής τάξης να μην ληφθούν αποφάσεις για τα σεισμικά, δύο με τρεις μέρες πριν κλείσει η Βουλή για τις εκλογές. Το ίδιο, όπως είπε, θα γίνει με τη στελέχωση του κρατικού φορέα διαχείρισης των δικαιωμάτων έρευνας για υδρογονάνθρακες.

Οι περιοχές για τις οποίες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον μεγάλες εταιρείες είναι Ιόνιο και Κρήτη, όπως και Ιωάννινα, Πατραϊκός Κόλπος και Κατάκολο. Ανέφερε δε ότι το κράτος θα εισπράξει, τους επόμενους δύο με τρεις μήνες, το πρώτο εκατομμύριο ευρώ από τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες, από την πώληση των δεδομένων στις εταιρείες που θα προσέλθουν στο διαγωνισμό για τις τρεις περιοχές.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις όσον αφορά τους αγωγούς, ο κ. Μανιάτης μίλησε για ενεργειακό δόγμα Ελλάδας-Κύπρου με στόχο τη δημιουργία νέου διαδρόμου τροφοδοσίας της ΝΑ Ευρώπης και όχι μόνο, με φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου. «Το στοίχημα για την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ είναι αν θα γίνουμε Νορβηγία ή Νιγηρία», πρόσθεσε και έκανε λόγο για ιστορική ευκαιρία που δημιουργούν οι ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή.