ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το παρελθόν και το μέλλον των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας

Από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ριάντ τον Φεβρουάριο του 2020
Από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ριάντ τον Φεβρουάριο του 2020
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η διήμερη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί σήμερα και αύριο στη Σαουδική Αραβία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεικνύει ότι η Ελλάδα διατηρεί παραδοσιακά ισχυρές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, και διπλωματικές και οικονομικές .

Από τη δεκαετία του 1970, ορισμένες ελληνικές εταιρείες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον αραβικό κόσμο όπου έχουν εκτελέσει σημαντικά κατασκευαστικά έργα. Επιπλέον, οι αραβικές αγορές ήταν σημαντικές για την εξαγωγή ελληνικών αγροτικών προϊόντων, ενώ ο αραβικός κόσμος αποτελούσε τη δεύτερη σημαντικότερη (μετά την Ε.Ε) ελληνική εξαγωγική αγορά σε όλη τη δεκαετία του ’80 και στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ’90.

Η Σαουδική Αραβία αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια μία από τις κορυφαίες αγορές της Μέσης Ανατολής για τα ελληνικά προϊόντα και τα τρόφιμα αποτελούσαν ανέκαθεν μία από τις σημαντικότερες εξαγωγές της Ελλάδας προς το βασίλειο. Σαουδάραβες επενδυτές έχουν πραγματοποιήσει ορισμένες από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον ελληνικό τουρισμό τα τελευταία τρία χρόνια.

Ορισμένοι Σαουδάραβες επενδυτές έχουν μακρά και ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα, για παράδειγμα ο όμιλος Olayan, ένας εκ των πλέον σεβάσμιων επενδυτικών ομίλων της Σαουδικής Αραβίας, είναι από τους μεγαλύτερους μετόχους της εταιρείας εμφιάλωσης Coca Cola HBC και της βιομηχανίας τροφίμων Chipita.

Ακόμη, υπάρχουν αρκετοί τομείς που θα μπορούσε να διευρυνθεί η συνεργασία Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας. Το βασίλειο επενδύει σημαντικά στην άμυνα και στην ασφάλειά του. Η ασφάλεια του βασιλείου δεν περιορίζεται σε παραδοσιακές αγορές όπλων όπως και στη σύναψη αμυντικών συμμαχιών. Ποσοστό 98% των ετήσιων αμυντικών αγορών γίνεται από ξένους προμηθευτές.

Διαβάστε επίσης:

«Θερμό» επεισόδιο: Θα «αυτοκτονήσει» η Τουρκία; Αν το κάνει, θα τη στείλουμε πίσω στο 19ο αιώνα

Καταδίωξη - Πέραμα: Οι αντικρουόμενες καταθέσεις και τα ερωτήματα

Καιρός – Μαρουσάκης: Το «ατμοσφαιρικό βουνό» φέρνει άστατο καιρό – Πώς θα γίνουν οι παρελάσεις