ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλες οι τράπεζες οδεύουν προς το Ταμείο Σταθερότητας

Όλες οι τράπεζες οδεύουν προς το Ταμείο Σταθερότητας

Σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, καμία ελληνική τράπεζα δεν θα αποφύγει τελικά την προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προκειμένου να επιτύχει την ανακεφαλαιοποίηση της.

Ακόμα και τα μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα (της Εθνικής και της Alpha Bank συμπεριλαμβανομένων) θα αναγκασθούν, τελικά, να καταφύγουν στις «υπηρεσίες» του ΤΧΣ, καθώς, οι επιπτώσεις του PSI στα αποτελέσματα τους, υπήρξαν καταλυτικές.

Το γεγονός ότι χρειάσθηκε να «κουρέψουν» τα (πολλά) ομόλογα που είχαν στα χαρτοφυλάκια τους, σε ποσοστό 75%, «γονάτισε» ακόμα και τα πιο μεγάλα και ισχυρά «μαγαζιά» της αγοράς και παρά τις προσπάθειες που έγιναν, έως και την τελευταία στιγμή, να αποφύγουν το «πικρό ποτήρι» του Ταμείου, τελικώς, δεν τα κατάφεραν.

Τώρα, το θέμα είναι σε ποιο μέγεθος θα …υποχρεωθούν στο ΤΧΣ. Δηλαδή, πόσα κεφάλαια θα αντλήσουν από τις δεξαμενές του. Αυτό θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και από τα σχέδια αναδιάρθρωσης που υποβάλλονται αυτές τις ώρες στην Τράπεζα της Ελλάδας από τις διοικήσεις των εμπορικών τραπεζών.

Ως γνωστόν, η ΤτΕ θα είναι αυτή η οποία θα αποφασίσει αν τα σχέδια αυτά είναι βιώσιμα και κατά πόσο θα πρέπει να στηριχθούν. Σε μια – δυο περιπτώσεις δεν αποκλείεται μάλιστα να ανάψει «κόκκινο», γεγονός το οποίο θα συνεπάγεται και το τέλος της διαδρομής αυτών των τραπεζών, τουλάχιστον με τη μορφή που τις γνωρίζουμε έως και σήμερα.

Τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας αναμένεται να γίνουν γνωστά, το αργότερο, έως τις αρχές καλοκαιριού. Προς το παρόν, πάντως, η απαραίτητη για την περίπτωση Πράξη του υπουργικού συμβουλίου για τη διαδικασία της αναδιάρθρωσης παίρνει μια μικρή παράταση και «πάει» για τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις.