ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτινάχθηκαν οι μεταβιβάσεις ακινήτων – Ουρές στα συμβολαιογραφεία

Ουρές σχηματίζουν στα συμβολαιογραφικά γραφεία οι φορολογούμενοι
Ουρές σχηματίζουν στα συμβολαιογραφικά γραφεία οι φορολογούμενοι
INTIME

Ουρές σχηματίζουν στα συμβολαιογραφικά γραφεία οι φορολογούμενοι, με την κίνηση να είναι αυξημένη πάνω από 20% σε σχέση με πέρυσι και τους συμβολαιογράφους να περιμένουν ότι θα ξεπεράσει το 30% μέχρι το τέλος του έτους.

Η ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων από την Πρωτοχρονιά, αλλά και οι διορθώσεις σε συμβόλαια για ακίνητα που πρέπει να δηλωθούν στο Κτηματολόγιο, αποτελούν τους δύο βασικούς λόγους που οι πολίτες σπεύδουν στους συμβολαιογράφους.

Οι φορολογούμενοι τρέχουν να προλάβουν τις νέες αντικειμενικές αξίες για να γλιτώσουν από έξτρα φόρους.

Οι νέες τιμές ζώνης που θα εφαρμοστούν από το νέο έτος είναι αυξημένες έως και 250% σε 7.634 περιοχές και θα βάλουν φωτιά στον φόρο μεταβίβασης. Όσοι σχεδιάζουν να αποκτήσουν ακίνητο στις περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες θα τραβήξουν την ανηφόρα έχουν στη διάθεσή τους 45 εργάσιμες ημέρες για να κλείσουν τις εκκρεμότητες, ενώ για τις γονικές παροχές και δωρεές μετά την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 800.000 ευρώ υπάρχει χρόνος καθώς δεν επηρεάζονται από την αύξηση των αντικειμενικών τιμών.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι σε καθημερινή βάση υποβάλλονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty περισσότερες από 1.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, ενώ το κύμα των μεταβιβάσεων φουσκώνει μέρα με τη μέρα.

Εκείνοι που πρέπει να βιαστούν και να επισκεφθούν σύντομα τον συμβολαιογράφο τους είναι οι υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων που ανήκουν στις περιοχές με τις προεκτάσεις ζωνών ή την ένταξη για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού. Εκεί ο φόρος μεταβίβασης θα εκτιναχθεί στα ύψη λόγω της μεγάλης αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

Για παράδειγμα, η αγορά ενός διαμερίσματος 100 τ.μ. στην περιοχή του Χαλανδρίου που εντάχθηκε στο αντικειμενικό σύστημα όπου η τιμή ζώνης αυξήθηκε από 1.250 ευρώ σε 1.900 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ο φόρος μεταβίβασης από 3.750 ευρώ σήμερα θα αυξηθεί έπειτα από δύο μήνες στα 5.700 ευρώ.

Όσοι σχεδιάζουν να αποκτήσουν ακίνητο θα πρέπει να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://www1.gsis.gr/valuemaps/ και να ελέγξουν αν η αντικειμενική τιμή στην περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητο θα αυξηθεί και πόσο από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει να ολοκληρώσουν την αγορά έως το τέλος του έτους προκειμένου να αποφύγουν επιβαρύνσεις από την υπέρβαση των αφορολόγητων ορίων και την αύξηση του φόρου μεταβίβασης.