ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Tι θα περιλαμβάνει η νέα επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα

Tι θα περιλαμβάνει η νέα επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα
Tα έσοδα για τη χρηματοδότηση των νέων παρεμβάσεων θα προκύψουν μέσα από τις υψηλότερες τιμές των δημοπρασιών για τα δικαιώματα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
INTIME

Συνεχής θα είναι η στήριξη της κυβέρνησης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την ενεργειακή ακρίβεια, θέτοντας σε εφαρμογή αλλεπάλληλα πακέτα μέτρων έως ότου υπάρξουν σαφείς τάσεις αποκλιμάκωσης της μέσης χονδρικής τιμής του ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα ενισχυμένη επιδότηση του ρεύματος για τον Νοέμβριο, η οποία θα ανακοινωθεί μέσα στις προσεχείς ημέρες, δεν θα είναι η τελευταία, καθώς η κυβέρνηση κρατάει «πυρομαχικά» για να αντιμετωπίσει το δύσκολο τρίμηνο Δεκεμβρίου - Φεβρουαρίου, όπου δεν αποκλείεται οι καιρικές συνθήκες να είναι δυσμενείς.

Το πλάνο της κυβέρνησης προβλέπει νέα οριζόντια επιδότηση στους λογαριασμούς του ρεύματος, έτσι ώστε να υπάρξει επαρκής κάλυψη των εκρηκτικών τιμών που καταγράφονται στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας έχουν διαπιστώσει πλέον ότι η μέση χονδρεμπορική τιμή των 202 ευρώ ανά μεγαβατώρα δεν μπορεί να καλύψει τις απώλειες για τα νοικοκυριά. Είναι αξιοσημείωτο ότι η χονδρική τιμή του ρεύματος τον περασμένο Αύγουστο είχε διαμορφωθεί στα 98 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε στα 134 ευρώ και τον Οκτώβριο εκτοξεύτηκε στα 202 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σημειώνεται ότι τα έσοδα για τη χρηματοδότηση των νέων παρεμβάσεων θα προκύψουν μέσα από τις υψηλότερες τιμές των δημοπρασιών για τα δικαιώματα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, το ποσοστό των εσόδων από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, που έμπαιναν στον λογαριασμό των εσόδων από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αυξήθηκε στο 60% από 38% που ήταν πριν. Η απόφαση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη προκειμένου να υπάρχουν επαρκή έσοδα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, έτσι ώστε να ενισχυθεί ένα γενναίο πακέτο επιδοτήσεων του ρεύματος, αν παραστεί ανάγκη. Η εκτόξευση των χονδρεμπορικών τιμών τον Οκτώβριο αναγκάζει την κυβέρνηση να παρέμβει μέσα στον Νοέμβριο αλλά και να διαμορφώσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το τρίμηνο Δεκεμβρίου - Φεβρουαρίου, που θεωρείται το πιο κρίσιμο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σοβαρό τροχαίο για τον Αλέξη Κούγια - «Καρφώθηκε» σε φορτηγό

Δίκυκλα από 100 ευρώ: Πώς θα τα αποκτήσετε - Δείτε όλη τη λίστα με τα οχήματα και τις τιμές

Χωρίς lockdown και με ορόσημο την 4η Δεκεμβρίου πορεύεται (οριστικά) το Μαξίμου