ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ 2022: Τον Δεκέμβριο τα «αποκαλυπτήρια» του νέου φόρου - Οι αλλαγές

ΕΝΦΙΑ: Τον Δεκέμβριο τα «αποκαλυπτήρια» του νέου φόρου

ΕΝΦΙΑ - Όλες οι ειδήσεις: Τον  Δεκέμβριο θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ, που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων το 2022 -  Για το ποιες θα είναι οι σημαντικότερες αλλαγές στον φόρο ακινήτων, μας ενημερώνει  η γνωστή φοροτεχνικός, κυρία Φιλοθέη Μακριδάκη που μίλησε στο Newsbomb.gr

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα νομοθετηθεί τον Ιανουάριο και τα εκκαθαριστικά θα εκδοθούν το Μάρτιο, ενώ η πρώτη δόση θα καταβληθεί στο τέλος του ίδιου μήνα.

«Το 2022 περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώνουν ακόμα χαμηλότερο φόρο για την ιδιοκτησία ακινήτων, σε σχέση με αυτόν που καταβάλλουν την τελευταία διετία» εκτιμά η κυρία Μακριδάκη.

Η φοροτεχνικός κυρία Φιλοθέη Μακριδάκη

Όπως επισημαίνει η φοροτεχνικός η «κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου και η ενσωμάτωσή του στον κύριο φόρο θα αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα και όχι τις επιχειρήσεις». Έτσι, για τα Νομικά Πρόσωπα ο συμπληρωματικός φόρος θα εξακολουθεί να επιβάλλεται ξεχωριστά από τον κύριο φόρο και πιθανότατα θα υπάρξουν παρεμβάσεις στον συντελεστή υπολογισμού του, ενώ οι 68.652 επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να πληρώνουν τον συμπληρωματικό φόρο και το 2022.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα για κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται και υπολογίζεται στην αξία των δικαιωμάτων με συντελεστή 5,5%.

Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρώνεται 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις

Σε 10 δόσεις θα αποπληρώνεται ο νέος ΕΝΦΙΑ, αντί για 6 που ισχύει δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να ανταποκριθούν καλύτερα στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

«Με στόχο την καταβολή του φόρου επί των ακινήτων σε 10 δόσεις, η καταβολή της των δόσεων θα πρέπει να γίνει από τον Μάρτιο του 2022 έως και τον Δεκέμβριο» είπε η φοροτεχνικός.

Όπως τονίζει η φοροτεχνικός χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο Ε9. «Απαιτείται έλεγχος στο Ε9, ώστε τα στοιχεία να είναι σωστά. Αυτό σημαίνει πως αποτυπώνουμε σωστά στο Ε9 το συμβόλαιο του κάθε ακινήτου. Σε διαφορετική περίπτωση θα πληρώσουμε μεγαλύτερο ή λιγότερο φόρο. Επιπλέον, όταν θα έρθει η ώρα της μεταβίβασης όσοι έχουν κάνει λάθη στο Ε9 θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα » είπε.

Εκπτώσεις ΕΝΦΙΑ

Οι εκπτωτικοί συντελεστές ξεκινούν:

  • Από το 30% για τους έχοντες περιουσία έως 60.000 ευρώ,
  • 27% για τους έχοντες περιουσία από 60.000 έως 80.000 ευρώ και
  • 25% για τους έχοντες περιουσία από 80.000 έως 100.000 ευρώ.
  • Από 100.000 ευρώ έως και 1 εκατ. ευρώ ισχύει έκπτωση 20%, ενώ
  • Aπό το 1 εκατ. ευρώ και άνω η έκπτωση περιορίζεται στο 10%.

«Οι εκπτωτικοί συντελεστές προγραμματίζεται να αυξηθούν από το 2022, για να μηδενίσουν τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στους ιδιοκτήτες με μικρή ή μεσαία ακίνητη περιουσία» επισημαίνει η κυρία Μακριδάκη.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί όταν άλλαξαν οι αντικειμενικές αξίες, ότι ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει από την αύξηση των τιμών ζώνης θα χρησιμοποιηθεί για παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ που θα εξουδετερώσουν τις επιβαρύνσεις για τους περισσότερους φορολογούμενους.

«Τα επιπλέον έσοδα, θα χρησιμοποιηθούν ώστε να μηδενίσουν τις επιπλέον επιβαρύνσεις από την αύξηση των αξιών αλλά και να μειώσουν την συνολική επιβάρυνση» κατέληξε η φοροτεχνικός.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σοβαρό τροχαίο για τον Αλέξη Κούγια - «Καρφώθηκε» σε φορτηγό

Δίκυκλα από 100 ευρώ: Πώς θα τα αποκτήσετε - Δείτε όλη τη λίστα με τα οχήματα και τις τιμές

Thug Slime: Ποιος είναι ο ράπερ της συμπλοκής στη Λένορμαν – Η συνεργασία του με τον Mad Clip