ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενδιάμεσο πακέτο πριν από τα μέτρα των 11 δισ. ευρώ!

Ενδιάμεσο πακέτο πριν από τα μέτρα των 11 δισ. ευρώ!

Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά απηχεί στην πραγματικότητα 100%.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, πριν καν ανακοινωθούν τα νέα μέτρα που θα προβλέπουν περικοπές της τάξης των 11 δισ. ευρώ ή και παραπάνω, στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, από την κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές, δεν αποκλείεται η παρούσα να αποχαιρετήσει τη θητεία της με την ανακοίνωση ενός δικού της, συμπληρωματικού, πακέτου.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται περίπου υποχρεωτική, εξαιτίας της διαπίστωσης ότι η πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού οδεύει από το κακό στο χειρότερο, παρά τις όποιες αναλαμπές εμφανίζονται κατά καιρούς σε επίπεδο εσόδων.

Η γενική εικόνα εξακολουθεί να είναι πολύ κακή, γεγονός το οποίο φαίνεται ότι αναγκάζει το υπουργείο Οικονομικών να «τρέχει» για να κλείσει μαύρες τρύπες πριν από το τέλος Απριλίου.

Το γεγονός ότι η παρούσα Βουλή διαλύεται κατά πάσα πιθανότητα τη Μεγάλη Τρίτη (οι εκλογές, σε αυτή την περίπτωση, θα ανακοινωθούν Μεγάλη Τετάρτη), δεν δείχνει να αποτελεί πρόβλημα σε αυτή την εξέλιξη.

Κι αυτό γιατί τα όποια συμπληρωματικά μέτρα ανακοινωθούν τώρα, δεν θα απαιτούν κοινοβουλευτική κάλυψη, υπό την έννοια ότι δεν θα χρειάζεται να ψηφισθεί κάποιος ιδιαίτερος νόμος.

Απλώς, θα έρθουν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά, με μοναδικό στόχο, όπως προαναφέρθηκε την ομαλή εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού.

Αν και συνιστά κοινό μυστικό ότι αυτός ο προϋπολογισμός σύντομα θα αναθεωρηθεί, κατά πάσα πιθανότητα από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες της 6ης Μαΐου, με την σύμφωνη γνώμη – αν όχι και με την παραίνεση – της τρόικας των ελεγκτών, που αναμένεται μάλιστα ότι θα πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση.