ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένας 11χρονος «έβγαλε» την Ελλάδα από το ευρώ

Ένας 11χρονος «έβγαλε» την Ελλάδα από το ευρώ

Ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά βραβεία διεκδίκησε ένας 11χρονος Ολλανδός, που σχεδίασε την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή.

Ο μικρός Jurre Hermans, κέρδισε 100 ευρώ ως τιμητική διάκριση για τις προσπάθειές του να κερδίσει το Οικονομικό Βραβείο Wolfon, με θέμα το πώς η Ευρώπη θα μπορούσε να προοδεύσει.

Ο 11χρονος πρότεινε να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, να επιστρέψει στη δραχμή και να επιβληθούν κυρώσεις σε όσους θελήσουν να αποφύγουν το νέο νόμισμα.

«Ανησυχώ για την κρίση χρέους» δήλωσε ο 11χρονος στην αίτησή του για το βραβείο, χαρακτηρίζοντας ότι η ευρωπαϊκή κρίση είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Πάντως, στην αίτησή του, ο Χέρμανς ανέφερε ότι αγαπά τα ζώα καθώς και να παίζει με πέντε φίλους του.

Σύμφωνα με την πρόταση του 11χρονου, στην οποία έχει βάλει και ένα σχέδιο το οποίο δείχνει έναν λυπημένο άνθρωπο από την Ελλάδα, προτείνει να φύγει η χώρα μας από το ευρώ και να υποχρεώσει τους πολίτες της να χρησιμοποιήσουν ένα «ανταλλακτικό μηχάνημα» ώστε να μετατραπούν τα ευρώ σε δραχμές. Τα ευρώ θα χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση για να αποπληρώσει τα χρέη της που έχουν εκδοθεί στο ενιαίο νόμισμα.

jurre-hermans

Μάλιστα, ο Χέρμανς χρησιμοποίησε ως παράδειγμα για να εξηγήσει το σχέδιό του μια... πίτσα. «Όποιος έχει χρέος, είναι σαν να παίρνει ένα κομμάτι πίτσα στα χέρια του. Βλέπετε ότι όλα αυτά τα ευρώ που βρίσκονται στην πίτσα πηγαίνουν στις εταιρείες και στις τράπεζες που έχουν δώσει δάνεια στην Ελλάδα», αναφέρει.

Συνειδητοποιώντας ότι οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις θα επιχειρήσουν να αποφύγουν να πάρουν τη νέα δραχμή, που θα χάσει «δραματικά την αξία της», ο Χέρμανς πρότεινε να επιβληθούν ποινές σε όσους προσπαθήσουν να κρυφτούν, ενώ σε κάποιο άλλο σημείο πρότεινε να επιστρέψει η χώρα στην ευρωζώνη εφόσον εξοφλήσει τα χρέη της.

Ωστόσο, η πρότασή του δεν εγκρίθηκε για να περάσει στις 5 ισχυρότερες προτάσεις, που ο νικητής θα πάρει το χρηματικό ποσό των 320,280 δολαρίων, ωστόσο ο ίδιος έχει κάθε λόγο να χαίρεται, αφού η επιτροπή αναγνώρισε την προσπάθειά του.

HERMANS