ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ξένοι διαχειριστές γυρνούν την πλάτη και στα νέα ελληνικά ομόλογα

Οι ξένοι διαχειριστές γυρνούν την πλάτη και στα νέα ελληνικά ομόλογα

Κανένα ενδεχόμενο να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, ακόμα κι αυτά τα οποία προέκυψαν από το «κούρεμα» του ιδιωτικού χρέους, δεν αφήνουν στην ελληνική πλευρά οι διαχειριστές των μεγάλων ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Η χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου της Pimco, η οποία θεωρείται αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο fund αυτού του είδους στις ΗΠΑ, είναι χαρακτηριστική και απηχεί την κυρίαρχη άποψη που επικρατεί στους κόλπους των διαχειριστών.

Ότι δηλαδή, στο μέλλον θα ακολουθήσει και άλλο «κούρεμα» στο εναπομείναν ελληνικό ιδιωτικό χρέος, οπότε δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος να …εγγράψουν σχεδόν σίγουρες ζημίες.

Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν και διαχειριστές, οι οποίοι εκτιμούν ότι εκτός από το δεύτερο «κούρεμα» του ιδιωτικού χρέους, έρχεται και «κούρεμα» στο λεγόμενο επίσημο. Δηλαδή, στο χρέος το οποίο έχει συναφθεί απευθείας με τα τρίτα κράτη.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως μόνο τότε θα καταστεί βιώσιμη η ελληνική οικονομία, ως προς αυτό το τόσο κρίσιμο μέτωπο.

Συν τοις άλλοις, στο κακό κλίμα συμβάλλει και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πλέον μια χώρα που κι επίσημα αφαίρεσε το 75% της αξίας των χαρτοφυλακίων ελληνικών ομολόγων που διατηρούσαν μεγάλα funds τόσο του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού, πράγμα που σημαίνει ότι πολύ δύσκολα θα την εμπιστευτούν ξανά ή τουλάχιστον σύντομα οι διαχειριστές τους.

Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι θα περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα σε μια ιδιότυπη καραντίνα, από την οποία είναι άγνωστο πότε ακριβώς θα βγει, όπως λένε και οι Έλληνες τραπεζίτες στις μεταξύ τους συζητήσεις.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το γεγονός ότι απειλούνται με ενεργοποίηση τα CDS των ελληνικών ομολόγων που υπόκεινται σε ξένο δίκαιο, είναι μάλλον το τελευταίο πράγμα που ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή την Αθήνα.