ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκληρές διαπραγματεύσεις με την Gazprom για την τιμολόγηση του ρωσικού αερίου

Σκληρές διαπραγματεύσεις με την Gazprom για την τιμολόγηση του ρωσικού αερίου
Σκληρές διαπραγματεύσεις με την Gazprom για την τιμολόγηση του ρωσικού αερίου
AP

Τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για καλύτερους όρους τιμολόγησης των ποσοτήτων φυσικού αερίου που θα προμηθευτεί το 2022 η κρατική ΔΕΠΑ Εμπορίας από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom σηματοδότησε η χθεσινή συνάντηση Πούτιν - Μητσοτάκη στο Σότσι της Ρωσίας.

Πηγές επίσης θέλουν τις δύο πλευρές να δείχνουν διάθεση αναβάθμισης της συμφωνίας προμήθειας μεταξύ των κρατικών εταιρειών με την επέκτασή της για περισσότερα χρόνια και πέρα από το 2026, οπότε και λήγει, αλλά και βελτίωση του περιεχομένου της υπάρχουσας μέχρι το τέλος της ισχύος της.

Πάντως, κύριο αντικείμενο των τελευταίων συνομιλιών ανάμεσα στις δύο εταιρείες είναι η φόρμουλα τιμολόγησης του αερίου που αγοράζει η ελληνική εταιρεία από τον εθνικό ενεργειακό όμιλο της Ρωσίας. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο εταιρείες έχουν μακροχρόνια σύμβαση, η οποία λήγει το 2026. Κάθε χρόνο οι δύο πλευρές κάθονται στο τραπέζι και συμφωνούν, με βάση τους όρους της τρέχουσας πολυετούς σύμβασης, τιμές αλλά και ρήτρες π.χ. για ποσότητες που δεν παρελήφθησαν από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο επιχειρήσεις κρατούν εδώ και περίπου δύο με τρεις μήνες και αφορούν το 2022. Η Gazprom κατήλθε στις συζητήσεις με πρόθεση να αλλάξει τον τρόπο τιμολόγησης για τις ποσότητες φυσικού αερίου της επόμενης χρονιάς. Υπέδειξε ως βάση κοστολόγησης τις τιμές της ολλανδικής πλατφόρμας συναλλαγών TTF για το σύνολο των κυβικών μέτρων (100%) που θα πουλήσει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Και η αλλαγή αυτή θα εκτίνασσε το κόστος προμήθειας υπέρμετρα σε σχέση με τα προ ετών συμφωνηθέντα που θέλουν το 2022 η τιμολόγηση να γίνεται σύμφωνα με την πορεία των τιμών του αργού πετρελαίου (oil indexed). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές που κάνει ετησίως η ελληνική εταιρεία ανέρχονται σε περίπου 2 δισ. κυβικά μέτρα.

Πηγές αναφέρουν ότι η διοίκηση της δημόσιας εταιρείας απέρριψε αυτή την πρόταση και ιδίως σε μία περίοδο κατά την οποία το φυσικό αέριο TTF καταρρίπτει κάθε ρεκόρ. Μάλιστα χθες έφτασε στα 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Αξίζει να τονιστεί ότι για τα έτη 2020 και 2021 η ΔΕΠΑ Εμπορίας, έχοντας η ίδια ανοίξει θέμα αλλαγής της τιμολόγησης, πέτυχε η φόρμουλα να λαμβάνει υπόψη για τον προσδιορισμό της τιμής εισαγωγής κατά 40% τις τιμές TTF και κατά 60% του αργού πετρελαίου. Το φυσικό αέριο TTF τις χρονιές εκείνες κυμαινόταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Και άρα ήταν προς το συμφέρον της ελληνικής εταιρείας και των πελατών της (νοικοκυριά κι επιχειρήσεις).

Στη χθεσινή συνάντηση Πούτιν - Μητσοτάκη το θέμα συζητήθηκε, λένε οι πληροφορίες. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τη δήλωσή του φανέρωσε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων: «Η Ρωσία έχει διαχρονικά τα τελευταία σχεδόν 30 χρόνια αποδειχθεί ένας αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, όπως και η Ελλάδα είναι με τη σειρά της ένας αξιόπιστος εταίρος. Και ο πρόεδρος Πούτιν το γνωρίζει καλά αυτό, καθώς αφορά μία διάσταση της συνεργασίας με τρίτες χώρες στην οποία ο ίδιος αποδίδει προσωπικά μεγάλη σημασία και είναι σημαντικό, παρά το ευμετάβλητο των όρων της αγοράς, οι όποιες προσαρμογές στην προμήθεια φυσικού αερίου να μην αποκλίνουν σημαντικά από την υφιστάμενη συμφωνία».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Πούτιν, αναφορικά με τη συνεργασία των χωρών στην ενέργεια, τόνισε ότι «η Ρωσία εξασφαλίζει το 40% των αναγκών της Ελλάδας. Φέτος αυξήθηκαν οι εξαγωγές κατά 12%. Εκπληρώνουμε καλή τη πίστει και προς όλους τις δεσμεύσεις μας. Είμαστε έτοιμοι να αναβαθμίσουμε τη σχέση μας στον τομέα αυτό» σημείωσε.

Διαβάστε επίσης:

Ποιος ήταν ο πρώην μετρ του Νότη Σφακιανάκη που αυτοκτόνησε - «Ράγισε» καρδιές το αντίο του Μουκίδη

Ληστεία με ομηρία στα ΕΛΤΑ Κορωπίου - Συνελήφθη ο δράστης

Απογραφή 2021: Τι θα κερδίσουν όσοι αυτοαπογραφούν - Πώς θα μπείτε στην κλήρωση

Η Φάρμα: «Έκαψε» το αγρόκτημα με το μπάνιο της η Κρίστυ Λυκοπούλου (video)