ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Δουζόγλου ανακαινίζει το Πεντελικόν, προχωρεί σε ΑΜΚ και μεταβιβάζει συμμετοχές στην Κύπρο

Ο Δουζόγλου ανακαινίζει το Πεντελικόν, προχωρεί σε ΑΜΚ και μεταβιβάζει συμμετοχές στην Κύπρο

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ο Δουζόγλου ανακαινίζει το Πεντελικόν

Η στήλη βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσει πως το ιστορικό ξενοδοχείο Πεντελικόν στο Κεφαλάρι, το οποίο από το 2015 ανήκει στον ομογενή επιχειρηματία από τη Βενεζουέλα Θόδωρο Δουζόγλου, όχι μόνον βρίσκεται σε φάση ανακαίνισης , αλλά και επέκτασης. Για μια εξαετία το ξενοδοχείο ήταν κλειστό, γεγονός που προκαλούσε ερωτήματα, καθώς ο επιχειρηματίας είχε επενδύσει 26 εκατ. ευρώ για να το αποκτήσει. Και παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις διάφορων εκπροσώπων της πλευράς Δουζόγλου πως το ξενοδοχείο θα ανακαινιζόταν, οι εξαγγελίες έμεναν στα χαρτιά. Τελικά η πλευρά Δουζόγλου κίνησε τις διαδικασίες τόσο για την ανακαίνιση όσο και για την επέκταση του Πεντελικόν. Προς το σκοπό αυτό προχώρησε στη σύσταση της Αελλώ Ξενοδοχειακή και Τουριστική Μονοπρόσωπη Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία, η οποία είναι ο φορέας που θα υλοποιήσει το επενδυτικό σχέδιο. Η συνολική επένδυση θα ανέλθει στα 14,3 εκατ. ευρώ - ήτοι 2 εκατ. ευρώ περισσότερα από όσα υπολόγιζε η πλευρά του ομογενή επιχειρηματία προ τριετίας – και περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση της δυναμικότητας της ξενοδοχειακής μονάδας, ώστε από 101 δωμάτια και 166 κλίνες να αποκτήσει 118 δωμάτια και 302 κλίνες. Σημαντική αναβάθμιση ομολογουμένως. Η επένδυση θα επιχορηγηθεί με 3 εκατ. ευρώ από τον αναπτυξιακό νομό, καθώς ήδη η διοικητική ομάδα του ομίλου Δουζόγλου αιτήθηκε και πέτυχε την υπαγωγή της επένδυσης στις διατάξεις του 4399/2016. Ποια είναι η εν λόγω διοικητική ομάδα; Ο λογιστής Χρήστος Στεφανίτσης, συγγενικό πρόσωπο του Θόδωρο Δουζόγλου, ο μηχανικός Αιμίλιος Στεφανίτσης, επίσης συγγενής του, ο οικονομολόγος Διονύσης Γάσπαρης, η λογίστρια Ξανθίπη Κούκουζα και ο Γιώργος Παροικάκης, πρώην τραπεζικό στέλεχος που είχε διατελέσει Head of Large Corporate, Shipping, Private Banking Credit Risk στην Eurobank.

Οι κυπριακές εταιρείες

Αλλά ο Όμιλος Δουζόγλου πέραν του Πεντελικόν επιδεικνύει κινητικότητα και σε άλλες δραστηριότητες. Το τελευταίο διάστημα έχει προχωρήσει σε αυξήσεις κεφαλαίου σε συγκεκριμένα assets του και σε μετοχικές αλλαγές, μέσω της μεταβίβασης μετοχών από φυσικά πρόσωπα σε νομικά πρόσωπα της αλλοδαπής. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Αστέρας 2020 Αξιοποίηση Ακίνητων 2 Μονοπρόσωπη Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία, η οποία είναι η εταιρεία στην οποία ανήκει το ξενοδοχείο Λητώ στην πόλη της Μυκόνου. Ο Θόδωρος Δουζόγλου απέκτησε το 2017 το εν λόγω ξενοδοχείο πλειοδοτώντας σε διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, προσφέροντας 16,9 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα σημειώθηκαν μετοχικές αλλαγές στην Αστέρας 2020. Η βασική μέτοχος Μαρία - Έλενα Σ. Δουζόγλου-Δανιηλοπούλου, αδερφή του Θόδωρου Δουζόγλου πέρασε τις μετοχές της στην κυπριακή εταιρεία Solapari 1 Limited, η οποία στην Ελλάδα εκπροσωπείται από τον συγγενή της Χρήστο Στεφανίτση. Μάλιστα, προ εβδομάδων το κεφάλαιο της Αστέρας 2020 αυξήθηκε κατά 6,7 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών τα οποία καταβλήθηκαν από την Solapari 1 Limited. Αλλά η κ. Μαρία - Έλενα Σ. Δουζόγλου-Δανιηλοπούλου πέρασε σε κυπριακές εταιρείες και τις μετοχές που διέθετε και σε άλλες εταιρείες κατόχους ακινήτων στην Ελλάδα. Το ίδιο έγινε στην περίπτωση της εταιρείας Δρίστα 1 οι μετοχές της οποίας πέρασαν στην κυπριακή Valderine 6 Limited, της εταιρείας Δρίστα 2 που πέρασαν στην κυπριακή Valderine 1 Limited, της εταιρείας Χαλαζίας οι μετοχές της οποίας πέρασαν στην Valderine 7 Limited, της Λεύκτρα , οι μετοχές της οποίας πέρασαν στην Valderine Limited, της εταιρείας Δνείπερος οι μετοχές της οποίας πέρασαν από την κ. Μαρία - Έλενα Δουζόγλου - Δανιηλοπούλου στην κυπριακή Valeone 3 Limited, της Ερμού Αξιοποίηση Ακίνητων 1 οι μετοχές της οποίας πέρασαν στην κυπριακή Valeone 5 Limited, της εταιρείας Κασιώπη οι μετοχές της οποίας πέρασαν στην Valeone 1 Limited, της εταιρείας Λαγγόνα, οι μετοχές της οποίας πέρασαν στην κυπριακή Valeone 4 Limited, της Φιόρδ ΙΚΕ οι μετοχές της οποίας πέρασαν στην Carcali 7 Limited, της Μικρολίμανο Ακίνητων οι μετοχές της οποίας πέρασαν στην κυπριακή Solapari 2 Limited, της Σύσκληπος οι μετοχές της οποίας μεταβιβάσθηκαν στην Tapeka 5 Limited, αλλά και με τις μετοχές της Έφιππος 2016, οι οποίες πέρασαν στην Solapari Limited. Να σημειωθεί πως ανάλογες μετοχικές αλλαγές, με μεταφορές συμμετοχών σε κυπριακές εταιρείες, είχαν σημειωθεί το προηγούμενο διάστημα και σε άλλες εταιρείες συμφερόντων Δουζόγλου.

Εποχή μεταγραφών

Εποχή μεταγραφών, αποχωρήσεων και μετακινήσεων είναι αυτή που διανύουμε με τις πληροφορίες μας να αναφέρουν πως θα υπάρξουν ηχηρές μετακινήσεις τραπεζιτών σε μη τραπεζικά πόστα και αποχωρήσεις στελεχών υπερφορέων προς άλλες θέσεις ευθύνης. Οι αποχωρήσεις σε κάποιες περιπτώσεις απέχουν από το να χαρακτηριστούν «βελούδινα διαζύγια», ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι μετακινήσεις είχαν εγκαίρως επικοινωνηθεί. «Τα πάντα ρεί και μηδέποτε κατά τ' αυτό μένειν», για να θυμηθούμε και τον Ηράκλειτο.

Αδιαφορία για την Κεφαλαιαγορά

Φαίνεται πως ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν είναι θέμα μεγάλου ενδιαφέροντος. Πως αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι 24 ώρες πριν τη λήξη της διαβούλευσης του σχετικού σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών έχει υποβληθεί μόλις ένα σχόλιο. Μόλις ένα σχόλιο από τις 28 Δεκεμβρίου έως και τις 10 Ιανουαρίου. Αυτό προήλθε από το γνωστό δικηγορικό γραφείο Σουριαδάκις-Τσιμπρής, το οποίο είναι εξειδικευμένο σε θέματα εταιρικού και εμπορικού δικαίου και το οποίο στα πλαίσια της διαβούλευσης, πρότεινε νομοτεχνικές βελτιώσεις στο άρθρο 8 του σχεδίου νόμου που αφορά στα θέματα της παραγραφής των ποινών. Για να καταδειχθεί η έλλειψη ενδιαφέροντος για τα θέματα της κεφαλαιαγοράς, να σας ενημερώσουμε πως το σχέδιο νόμου για τα τουριστικά ημερόπλοια που τέθηκε σε διαβούλευση στις 7 Ιανουαρίου, είχε μέσα σε 48 ώρες τετραπλάσιο αριθμό σχολίων.

Start ups και τουρισμός

Θα υπέθετε κανείς πως στην Ελλάδα, όπου ο τουρισμός εισφέρει το 20% του ΑΕΠ, οι υπηρεσίες εύρεσης προσωπικού για τον τουριστικό κλάδο θα ήταν δημοφιλείς. Φαίνεται ωστόσο πως η σκιώδης οικονομία επικρατεί της επίσημης και σε αυτόν τον τομέα. Τα οικονομικά μεγέθη γνωστών πλατφορμών εύρεσης και διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού δείχνουν πως μέσα από τα συγκεκριμένα κανάλια περνά μικρός αριθμός εργαζομένων του τουριστικού κλάδους, αισθητά μικρότερος από τα μεγέθη της αγοράς. Δεν είναι τυχαίο πως start ups που είχαν τραβήξει την προσοχή για τις πλατφόρμες που είχαν αναπτύξει στο συγκεκριμένο κλάδο, δεν έχουν επιδείξει κάποια αξιόλογη πρόοδο και ειδικά την τελευταία τριετία συσσωρεύουν ζημιές. Δεν θέλουμε να αναφερθούμε σε συγκεκριμένες εταιρείες, αλλά εάν ανατρέξει κανείς στις οικονομικές καταστάσεις των μεγαλύτερων εξ αυτών, και συγκεκριμένα στις ελληνικές ΙΚΕ που λειτουργούν ως παραρτήματά τους , αλλά και στις κυπριακές και βρετανικές μητρικές, καταλαβαίνει πως οι δουλειές δεν πάνε καλά…

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.