ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμετάβλητα διατήρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας τα επιτόκια της λίρας

Αμετάβλητα διατήρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας τα επιτόκια της λίρας
Αμετάβλητα διατήρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας τα επιτόκια της λίρας
AP

Αμετάβλητα στο 14% διατήρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας τα επιτόκια της λίρας, επιβεβαιώνοντας όσα είχε ανακοινώσει το Δεκέμβριο.

Η ισοτιμία της λίρας με το δολάριο διαμορφώνεται στις 13,3 λίρες ανά δολάριο με τις πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα να είναι περιορισμένες τις τελευταίες ημέρες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε χθες τους Τούρκους πολίτες και τις εταιρείες να μετατρέψουν σε τουρκικές λίρες τις αποταμιεύσεις τους που έχουν σε ξένο νόμισμα, καθώς η Άγκυρα προσπαθεί να τονώσει τη ζήτηση για το τοπικό νόμισμα.

Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν είπε ότι 163 δισ. τουρκικές λίρες (12,2 δισ. δολάρια) έχουν κατατεθεί σε λογαριασμούς στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος που προστατεύει τις καταθέσεις της λίρας από την υποτίμηση του συναλλάγματος.

Η Τουρκία σχεδιάζει να διοχετεύσει 51,5 δισ. λίρες (3,8 δισ. δολάρια) στις κρατικές τράπεζες, προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα συνεχίσουν να δανείζουν στις επιχειρήσεις, μετά από την πτώση-ρεκόρ της λίρας που έπληξε τα αποθεματικά τους.

Το κρατικό ταμείο θα ενισχύσει το βασικό κεφάλαιο των TC Ziraat Bankası, Turkiye Halk Bankası, Turkiye Vakıflar Bankası, καθώς και των ισλαμικών τραπεζικών θυγατρικών τους, όπως τόνισε στο Bloomberg υψηλόβαθμος αξιωματούχος με άμεση γνώση του θέματος.

Με βάση το τρέχον σχέδιο, η Ziraat θα λάβει 22,5 δισ. λίρες, ενώ οι Halkbank και Vakıfbank από 13,5 δισ. λίρες η κάθε μία, τόνισε ο αξιωματούχος.

Οι ισλαμικές θυγατρικές θα λάβουν συνολικά 2 δισ. λίρες.