ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα «απολιθώματα» των Μνημονίων, ο Elliott και η Elliott και τo τζακ ποτ της Τράπεζας Πειραιώς

Τα «απολιθώματα» των Μνημονίων, ο Elliott και η Elliott και τo τζακ ποτ της Τράπεζας Πειραιώς

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

«Απολιθώματα» των Μνημονίων

Η αγορά αναμένει την τροποποίηση του νόμου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ελπίζοντας πως θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους του ΤΧΣ, το οποίο από το 2010 που συστάθηκε έως σήμερα έχει αποδειχθεί κατώτερο των προσδοκιών, όπως προκύπτει και από τις συσσωρευμένες ζημιές άνω των 38 δισ. ευρώ που κουβαλάει τα τελευταία χρόνια επί ζημία του Έλληνα φορολογουμένου. Αντί του νόμου για το ΤΧΣ χθες δημοσιεύθηκε η απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα για το διορισμό των μελών και παρατηρητών της Επιτροπής Επιλογής των μελών του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ. Πρόκειται για ένα διακοσμητικό όργανο που στην πράξη δεν έχει παράσχει ποτέ υπηρεσίες επωφελείς για τον Έλληνα φορολογούμενο και το οποίο συστάθηκε προκειμένου να αξιολογούνται οι διοικούντες το ΤΧΣ, αλλά στην ουσία προκειμένου να αποφευχθεί ο λεγόμενος πολιτικός έλεγχος του ΤΧΣ σε συγκεκριμένες περιόδους. «Ισόβιος» πρόεδρος του Selection Panel -όπως το ονομάζουμε στην γλώσσα των θεσμών - είναι ο Φραντζέσκο Παπαντία, συνταξιούχος οικονομολόγος της ΕΚΤ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια δεν έχει να επιδείξει κανένα έργο που να δικαιολογεί τις αμοιβές έως και 40.000 ευρώ που εισπράττει ετησίως (2.000 ευρώ ανά συνεδρίαση). Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής Επιλογής που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον ESM, την Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών και τα οποία αποζημιώνονται με 1.000 (!) ευρώ ανά συνεδρίαση. Αυτό που προέχει για την τραπεζική αγορά είναι το πότε θα μπει ένα τέλος σε θεσμούς όπως το ΤΧΣ που συνιστούν «απολιθώματα» της δεκαετούς μνημονιακής περιπέτειας μας και απλά κρύβουν - μεταμφιέζουν τις πραγματικές ευθύνες κυβερνήσεων και εποπτών και δεν συμβάλουν στη διαφάνεια και στην ορθή λειτουργεία της αγοράς, όπως άλλωστε και το ίδιο το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο έχει αναφέρει.

Ο Elliott και η Elliott

Η Elliott Management Corporation είναι μια γνωστή αμερικανική εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων που ιδρύθηκε από τον θρυλικό Αμερικανό επενδυτή Paul Singer. Γιατί το διευκρινίζουμε; Διότι κάποιοι μπέρδεψαν τον βρετανικής καταγωγής, αλλά γεννημένο στην Ελλάδα απόφοιτο του Κολεγίου Αθηνών George Elliott με την Elliott Management. Ο Έλληνας George Elliott τρέχει το fund Orasis και θεωρείται αποτελεσματικός στη διαχείριση εναλλακτικών επενδυτικών χαρτοφυλακίων. Έχει εργαστεί ως επενδυτικός τραπεζίτης στη Société Générale, αλλά και στη Marfin Asset Management. Έχει επίσης εργαστεί ως διαχειριστής επενδύσεων και οικονομικός σύμβουλος στην Prometheus Gas S.A., του Ομίλου Κοπελούζου. Το fund Orasis έχει ήδη συμμετοχές σε εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιχειρήσεις και ακούγεται πως θα αποκτήσει και νέες. Με το καλό.

Καμία είδηση…

Δύο μη ειδήσεις για το τέλος. Όσοι θεωρούσαν πως μετά από 40 ημέρες η Ολομέλεια της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες θα συνεδρίαζε σήμερα για να εξετάσει τις υποθέσεις που τελούν σε εκκρεμότητα θα απογοητευθούν. Ούτε αυτή την εβδομάδα δεν θα συνέλθει η Αρχή. Αλλά όπως έχουν τα πράγματα αυτό δεν αποτελεί πλέον είδηση. Ομοίως, οι πληροφορίες για συνεδρίαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για μεθαύριο Παρασκευή, με κεντρικό θέμα την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, δεν επιβεβαιώνονται. Και πλέον η συνεδρίαση πάει για την επόμενη εβδομάδα.

Η Accusonus και η Meta

Όσον αφορά στην εξαγορά που θα κάνει το Facebook, για την οποία διαβάσατε ήδη στη στήλη να δώσουμε μερικές διευκρινίσεις. Η Accusonus, είναι ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα ελληνικά startups με έδρα μεν τη Βοστώνη, αλλά με γραφεία και σε Πάτρα, απ’ όπου ξεκίνησε, και σε Αθήνα. Πρώτον, η συμφωνία δεν έχει υπογραφεί ακόμη και, μάλιστα, οι πληροφορίες μας λένε ότι εσωτερικά στην εταιρεία δεν υπήρχε σχετική ενημέρωση προς τους εργαζόμενους. Δεύτερον, το τίμημα μπορεί να μην ξεπερνά τα 70 εκατ. ευρώ. Και πάλι όμως είναι υψηλό αν δει κανείς τα οικονομικά αποτελέσματα της startup. Όμως, το Facebook ή Meta αν προτιμάτε, δεν αγοράζει την εταιρεία, αλλά την τεχνολογία που έχει αναπτύξει η Accusonus και η οποία είναι ιδιαίτερα καινοτόμα. Και φυσικά για τα δεδομένα της Meta, το ποσό αυτό είναι μάλλον πολύ μικρό. Αλλά για τα ελληνικά δεδομένα είναι διόλου ευκαταφρόνητο.

H Pollfish και η Prodege

Πάντως πάνω από δύο είναι οι μεγάλες συμφωνίες για επενδύσεις σε ελληνικές καινοτόμες επιχειρήσεις. Δεν είναι μόνο η JP Morgan που επενδύει στη Viva και το Facebook που ετοιμάζεται να προχωρήσει στην εξαγορά της ελληνικής startup Accusonus, αλλά και έχουμε μία ακόμη εξαγορά. Πρόκειται για την Pollfish που εξαγοράζεται από την αμερικανική Prodege με ένα τίμημα το οποίο δεν ανακοινώθηκε μεν, αλλά εκτιμάται ότι κινείται στα επίπεδα των 70-80 εκατ. ευρώ. Σημειώστε ότι η Pollfish είναι από τις πρώτες εταιρείες που χρηματοδοτήθηκαν από funds του Jeremie και πιο συγκεκριμένα το PJ Tech Catalyst Fund και την Odyssey Ventures.

To τζακ ποτ της Τράπεζας Πειραιώς

Και μια που αναφερθήκαμε στο PJ TechCatalyst Fund, αξίζει να σημειωθεί ότι το επενδυτικό όχημα αυτό που ανήκει στην Τράπεζα Πειραιώς έχει επενδυτική συμμετοχή τόσο στην Accusonus όσο και στην Pollfish . Και καταφέρνει να κάνει “exit” από τις δύο αυτές επενδύσεις του εξασφαλίζοντας σημαντικά κέρδη για τους μετόχους του, αλλά και υπεραξία για τους διαχειριστές του. Γιατί δεν είναι λίγο να κάνεις «τζακ ποτ» έχοντας συμμετοχή σε δύο από τις μεγαλύτερες εξαγορές ελληνικών startups τα τελευταία χρόνια.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.