ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόεδρος ΙΝΚΑ στο Newsbomb: Η αγορά ζει χειρότερες καταστάσεις και από την περίοδο των μνημονίων

ακρίβεια αγορά μνημόνια
Κρίσιμη η κατάσταση στην αγορά
ΙΝΤΙΜΕ/φωτογραφία αρχείου

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών μίλησε για το φαινόμενο της ακρίβειας, περιγράφοντας τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, Γιώργος Λεχουρίτης, μίλησε στο Newsbomb.gr για το «ράλι» αυξήσεων που καταγράφεται σε τρόφιμα και ενέργεια.

Ερωτηθείς για την πρόσφατη έρευνα του ΙΝΚΑ για τις αυξήσεις σε προϊόντα όπως το ψωμί ή τα μακαριά αν συνδέονται με τις αντίστοιχες αυξήσεις σε καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια, ο κ. Λεχουρίτης τόνισε ότι «άλλο είναι οι αυξήσεις στα καύσιμα, άλλο οι αυξήσεις στην ενέργεια και άλλο οι αυξήσεις στα τρόφιμα», εκτιμώντας οι αυξήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ σημείωσε «ίσως πλησιάζοντας το Πάσχα δούμε ένα νέο κύμα αυξήσεων», ενώ ανέφερε ότι «μεσοσταθμικά το μέσο νοικοκυριό έχασε το 2021 το 20-30%, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και το 2022».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «μια οικογένεια που ξόδευε γύρω στα 300 ευρώ για τρόφιμα, το 2021 ξόδευε 360 ευρώ και το 2022 η επιβάρυνση θα είναι επιπλέον 20%», την ίδια ώρα εξέφρασε την ελπίδα να μην συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός των αυξήσεων.

Λεχουρίτης: Εξαπάτηση των καταναλωτών η επιδότηση της ενέργειας

Σε ερώτηση αναφορικά με τις αυριανές ανακοινώσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Λεχουρίτης απάντησε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ εξαπάτηση των καταναλωτών το θέμα της επιδότησης στην ενέργεια, γιατί όταν η κυβέρνηση μιλά για επιδότηση, επιδοτεί μόνο το ρεύμα και όχι τις λοιπές χρεώσεις, με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να έρχονται υπέρογκοι λογαριασμοί».

Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα κι ένα μέσο αρτοποιείο, το οποίο μέχρι πρότινος πλήρωνε 7.000 ευρώ σε ηλεκτρική ενέργεια, πλέον καλείται να πληρώσει 21.000 ευρώ.

Λεχουρίτης: Μπαίνουν λουκέτα στην αγορά - Χειρότερες μέρες και από την περίοδο των μνημονίων

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ τόνισε ότι «ήδη έχουν ξεκινήσει λουκέτα στις επιχειρήσεις», επισημαίνοντας ότι οι επιχειρήσεις «δεν αντέχουν άλλο, καθώς πέρα από την πανδημία, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις αυξήσεις». Χαρακτηριστικά είπε ότι «η αγορά ζει χειρότερες καταστάσεις και από την περίοδο των μνημονίων».

Και πρόσθεσε ότι «ο κόσμος διαμαρτύρεται εντονότατα», επαναλαμβάνοντας ότι «δεν αντέχει άλλο να ζει σε τέτοιες ακραίες – τραγικές καταστάσεις», αναφέροντας και το παράδειγμα των νησιωτικών περιοχών όπου η βενζίνη έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ.

Για τα σούπερ μάρκετ

Την ίδια ώρα, καταγράφονται αυξητικές τάσεις στα σούπερ μάρκετ, όπως είπε ο κ. Λεχουρίτης, καλώντας τους καταναλωτές να εκμεταλλευτούν τις προσφορές.

Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ προτείνει και μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας:

α)Μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα και του ΕΦΚ στα καύσιμα, ή β)Γενναίες αυξήσεις 15-18% σε μισθωτούς και συνταξιούχους, ή γ)Οι καταναλωτές να αγοράζουν ''no name''(μη επώνυμα) προϊόντα των σούπερ μάρκετ που είναι πολύ φθηνότερ και δ)Αγορά ιδιωτικών ετικετών προϊόντων για να ισοσταθμιστεί η ακρίβεια.

Για την αισχροκέρδεια στα καύσιμα

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των καυσίμων, ο κ. Λεχουρίτης καλέσε τους καταναλωτές «να αποφεύγουν να βάζουν καύσιμα το σαββατοκύριακο και τις ώρες που είναι κλειστές οι υπηρεσίες, καθώς έχουν παρατηρηθεί περιστατικά νοθείας και αισχροκέρδειας, όπως και ελλιπούς γεμίσματος του ρεζερβουάρ», σημειώνοντας ότι κατά τις πρωινές ώρες οι πρατηριούχοι δεν μπορούν να προβούν σε τέτοιους είδους ενέργειες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Πληρώνουμε... φόρους αντί για βενζίνη - Οργή καταναλωτών και βενζινοπωλών

Πρόεδρος ΙΝΚΑ στο Newsbomb: Και το 2022 θα είναι μια ακριβή χρονιά - Κυριαρχεί η αισχροκέρδεια