ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη σύνταξη νωρίτερα και με ευνοϊκούς όρους γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί

Στη σύνταξη νωρίτερα και με ευνοϊκούς όρους γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί
Στη σύνταξη νωρίτερα και με ευνοϊκούς όρους γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί

Πάνω από 10.000 ασφαλισμένοι γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί θα συνταξιοδοτηθούν με ευνοϊκότερες προϋποθέσεις με τη διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τον εκσυγχρονισμό του e-ΕΦΚΑ. 

Ειδικότερα προβλέπεται η παροχή δυνατότητας επιλογής του ενταχθέντος στον e-ΕΦΚΑ φορέα, στον οποίο θα υπάγονται ασφαλισμένοι οι οποίοι υπάγονταν σε δύο φορείς κύριας ασφάλισης λόγω ιδιότητας (μηχανικοί, δικηγόροι, γιατροί) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016 και κατέβαλλαν διπλές εισφορές παρότι είχαν μία απασχόληση.

Οι εν λόγω ασφαλισμένοι έχαναν το δικαίωμα να βγουν στη σύνταξη νωρίτερα με το ευνοϊκότερο καθεστώς του Δημοσίου, καθώς εξαιτίας του κενού στο νόμο, εφόσον δεν επέλεγαν τη συνέχιση της διπλής ασφάλισης, βασικός τους φορέας θεωρήθηκε το πρώην ΤΣΜΕΔΕ ή το πρώην ΤΣΑΥ.

Δηλαδή, μηχανικός που απασχολείται ως μισθωτός στο Δημόσιο και ως αυτοαπασχολούμενος θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης στο Δημόσιο ως πατέρας ανηλίκου το 2011 και μπορεί να βγει στη σύνταξη στα 52.

Ωστόσο χάνει αυτό το δικαίωμα και υποχρεωτικά θα συνταξιοδοτηθεί με τις διατάξεις του ΤΣΜΕΔΕ που προβλέπουν σύνταξη στα 62 με 40 έτη ασφάλισης. Σημαντικό είναι ότι ευκαιρία να επιλέξουν φορέα δίνεται και στους υποψήφιους συνταξιούχους που η έκδοση της σύνταξής τους βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Το θέμα αφορά τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και όχι την προσαύξηση στη σύνταξη που δικαιούνται οι παράλληλα ασφαλισμένοι.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση δίνεται δικαίωμα επιλογής πρώην φορέα στους ασφαλισμένους. Ειδικότερα, με αίτηση του ασφαλισμένου προς τον e-ΕΦΚΑ που θα πρέπει να υποβληθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 και θα ανατρέχει στην 1η Ιανουαρίου 2017, οι αιτούντες θα επιλέξουν τον πρώην φορέα με τις διατάξεις του οποίου θα συνεχίζουν την ασφάλισή τους εντός του e-ΕΦΚΑ.

Αίτηση επιλογής πρώην φορέα θα μπορούν να υποβάλουν και πρόσωπα που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, προκειμένου να καθοριστεί η αρμόδια εντός του e-ΕΦΚΑ υπηρεσία για την επεξεργασία της αίτησης συνταξιοδότησής τους, καθώς και ασφαλισμένοι που έχουν επιλέξει ή επιλέγουν και την προαιρετική καταβολή δεύτερης εισφοράς, δεδομένου ότι και για τους τελευταίους πρέπει να καθοριστεί ο φορέας με βάση τις διατάξεις του οποίου καταβάλλει τις αναλογούσες εισφορές ο εργοδότης.

Σημειώνεται ότι η επιλογή φορέα δεν θα οδηγήσει σε επιστροφή επιπλέον εισφορών που είχαν καταβληθεί ή σε αναζήτηση επιπλέον εισφορών που δεν είχαν καταλογιστεί για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2017 έως τον μήνα της δήλωσης.

Tην ευκολότερη χορήγηση της ασφαλιστικής ενημερότητας προβλέπει το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορά τον εκσυγχρονισμό του e-ΕΦΚA. Συγκεκριμένα με τη νέα διάταξη προβλέπεται ότι για τη χορήγηση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας δεν λαμβάνονται υπόψη βεβαιωμένες προς τον e-ΕΦΚΑ οφειλές του αιτούντος μέχρι του ποσού των 100 ευρώ.

Με τη συγκεκριμένη διάταξη θα μπορούν να λαμβάνουν ενημερότητα ασφαλισμένοι που εμφανίζονται στο σύστημα να έχουν πολύ μικρές οφειλές και έχαναν ή κινδύνευαν να χάσουν την ενημερότητά τους για χρέη ακόμα και λίγων σεντ του ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, οι οφειλές αυτές δεν θα διαγράφονται από την καρτέλα τους. Αντίθετα, θα παραμένουν ενεργές ως οφειλές και εφόσον στο μέλλον αθροιστικά το χρέος υπερβεί τα 100 ευρώ θα ανάβει «κόκκινο» και θα χάνεται η ενημερότητα.