ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ξεμπλοκάρει» η ΡΑΕ την υποθαλάσσια αποθήκη αερίου στη Καβάλα

«Ξεμπλοκάρει» η ΡΑΕ την υποθαλάσσια αποθήκη αερίου στη Καβάλα
«Ξεμπλοκάρει» η ΡΑΕ την υποθαλάσσια αποθήκη αερίου στη Καβάλα
AP

Ξεμπλοκάρει η στρατηγικής σημασίας επένδυση για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, η Υποθαλάσσια Αποθήκη Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) Νότιας Καβάλας. 

Πρόκειται για το εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου που βρίσκεται δυτικά της Θάσου στον κόλπο της Καβάλας. Καλύπτει έκταση 5 τετραγωνικών χιλιομέτρων και βρίσκεται 11 χλμ. νότια του κοιτάσματος πετρελαίου του Πρίνου σε βάθος 1.700 μέτρων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις απαιτούνται επενδύσεις της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ προκειμένου να μετατραπεί σε αποθηκευτική εγκατάσταση με εκμεταλλεύσιμο όγκο αερίου 530 εκατ. κυβικών μέτρων και να λειτουργεί σε δύο κύκλους ετησίως με μέγιστο ρυθμό εξαγωγής 9 εκατ. κυβικών μέτρων ημερησίως.

Η υποδομή βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ με το Ταμείο να έχει ήδη τρέξει τις διαδικασίες διαγωνισμού παραχώρησης, ο οποίος βρίσκεται στο τελικό στάδιο της υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Φιναλίστ είναι από τη μία μεριά το επενδυτικό σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) και από την άλλη η Energean που δραστηριοποιείται στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Η θυγατρική της τελευταίας, η Energean Oil & Gas, διαθέτει εδώ και χρόνια την άδεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος.

Η τελευταία φάση του διαγωνισμού όμως είχε κολλήσει στο γεγονός της μη έκδοσης από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας του κανονισμού τιμολόγησης της ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας. Με το πλαίσιο αυτό ο νέος ιδιοκτήτης της υποδομής θα είναι σε θέση να εισπράττει τα έσοδα από την αποθήκευση και τη διαχείριση των ποσοτήτων φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα θα μπορεί να υπολογίσει την απόσβεση των επενδύσεων που θα κάνει.

Η ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας έχει ενταχθεί στα χρηματοδοτούμενα έργα της ΕΕ (PCI) καθώς θεωρείται υποδομή στρατηγικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια. Η χρησιμότητά της αναδείχθηκε με την τρέχουσα ενεργειακή κρίση.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή ανάμεσα στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Αθανάσιο Δαγούμα, κατά τις πληροφορίες οριστικοποιήθηκε ο κανονισμός τιμολόγησης, ο οποίος και θα βγει σε δημόσια διαβούλευση από την Αρχή εντός της εβδομάδας. Κι έτσι φαίνεται ότι ο διαγωνισμός παραχώρησης της ΥΑΦΑ ξεμπλοκάρει.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, το ελληνικό Δημόσιο φέρεται ότι έχει αποφασίσει και την τήρηση στρατηγικών αποθεμάτων ασφαλείας στην ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας. Γεγονός που σηματοδοτεί ότι και το κράτος θα αναλάβει μέρος του κόστους της επένδυσης. Μέχρι πριν από τη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας, οι πληροφορίες ήθελαν το κόστος της επένδυσης να αναλαμβάνουν κατά 50% οι χρήστες του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ), κατά 35% η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του μηχανισμού χρηματοδότησης έργων κοινού ενδιαφέροντος και κατά 15% οι επενδυτές.