ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η διπλή συνεισφορά της ΔΕΠΑ Εμπορίας στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με τον Πρόεδρο της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Ιωάννη Παπ
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με τον Πρόεδρο της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Ιωάννη Παπαδόπουλο και τον CEO της εταιρείας, Κωνσταντίνο Ξιφαρά..
ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ

Με διπλό τρόπο συμβάλει η ΔΕΠΑ Εμπορίας στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αφενός με τις εκπτώσεις προς τους καταναλωτές της, αφετέρου μέσω της διασφάλισης  της ενεργειακής ασφάλειας και τροφοδοσίας.

Ο CEO της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κωνσταντίνος Ξιφαράς σε αγαστή συνεργασία με τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα έχουν προχωρήσει το τελευταίο τετράμηνο σε μέτρα ανακούφισης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από το «άγος», των λογαριασμών αερίου.

Ενδεικτικά, για τον τρέχοντα μήνα η κρατική επιδότηση στο φυσικό αέριο θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για όλα τα νοικοκυριά και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Η ενίσχυση αφορά σε 540.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρει έκπτωση ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση στους πελάτες της και το ίδιο θα κληθούν να πράξουν και οι υπόλοιποι πάροχοι σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ. Το σύνολο της κρατικής επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου θα ανέλθει τον Φεβρουάριο σε 47 εκατ. ευρώ.

Στα εμπορικά και βιομηχανικά τιμολόγια φυσικού αερίου η επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh και το συνολικό ύψος της επιδότησης σε 20 εκατ. ευρώ.

Η ενεργειακή τροφοδοσία

Την ίδια στιγμή, η Διοίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει κινηθεί εγκαίρως για να διασφαλίσει την ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας με αέριο τόσο από τη Ρωσία, όσο και από την Αλγερία.

Οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΠΑ Εμπορίας και της ρωσικής Gazprom ολοκληρώθηκαν εγκαίρως και επιτυχώς. Η νέα συμφωνία, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του υφιστάμενου συμβολαίου με την Gazprom, με ορίζοντα έως το 2026, εξασφάλισε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή για τη χώρα μας από το 2022 και εξής, σε σύγκριση με τα επίπεδα στα οποία κυμαίνονται σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου στην περιοχή μας αλλά και την Ευρώπη εν γένει.

Στο ίδιο πλαίσιο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η εθνική εταιρεία υδρογονανθράκων της Αλγερίας SONATRACH, προχώρησαν προ ημερών στην ανανέωση του συμβολαίου προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Πέραν της παράδοσης φορτίων LNG στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, τα οποία διοχετεύονται στην ελληνική αγορά, η νέα συμφωνία περιλαμβάνει την προσαρμογή των όρων του υφιστάμενου μακροχρόνιου συμβολαίου, με βάση τα σημερινά δεδομένα αλλά και τις μελλοντικές εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας.