ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Έλληνες αγοράζουν πλέον ακίνητα στο εξωτερικό

Οι Έλληνες αγοράζουν πλέον ακίνητα στο εξωτερικό

Σε ακίνητα στο εξωτερικό επενδύουν σταθερά τους τελευταίους μήνες οι Έλληνες.

Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι έχει παρατηρηθεί αύξηση του ενδιαφέροντος στη Γερμανία. Ωστόσο, αν και η ζήτηση έχει αυξηθεί, οι συμφωνίες είναι λιγότερες, λόγω της επιφυλακτικότητας των υποψήφιων επενδυτών, που επηρεάζονται από τη γενική αβεβαιότητα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», σύμβουλοι ακινήτων επισημαίνουν ότι η ζήτηση για αγορά ακινήτων στη Γερμανία είναι έντονη απ' όλες τις περιοχές της Ελλάδος, αφού οι επενδύσεις εκεί φορολογούνται λιγότερο κι αποδίδουν περισσότερο απ' ότι στη χώρα μας. Οι αγοραστές είναι εργαζόμενοι πολλών ετών, που θεωρούν ασφαλέστερη επιλογή τη Γερμανία, στην οποία και κατευθύνουν τις οικονομίες τους.

Κύριο εμπόδιο στις επενδύσεις είναι ότι οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι θέλουν να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση του ακινήτου στο εξωτερικό πουλώντας κάποιο ακίνητο στην Ελλάδα. Όμως, η αγορά ακινήτων στη χώρα μας είναι περιορισμένη, ενώ η τιμή είναι σαφώς χαμηλότερη από την προσδοκώμενη.

Οι περισσότεροι υποψήφιοι επενδυτές διαθέτουν ποσά 250.000-300.000 ευρώ, ενώ συμπληρώνουν το κεφάλαιο μέσω τραπεζικού δανεισμού.

Το Λονδίνο

Πέραν της Γερμανίας, κορυφαία προτίμηση των Ελλήνων επενδυτών ήταν το Λονδίνο, που διαθέτει ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και επενδυτική ασφάλεια. Οι Έλληνες αποτελούν το 3% των ομάδων επενδυτών.