ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από την Τρίτη του Πάσχα οι διορθωτικές φορολογικές δηλώσεις

Από την Τρίτη του Πάσχα οι διορθωτικές φορολογικές δηλώσεις

Να υποβάλλουν διορθωτικές φορολογικές δηλώσεις για τις προηγούμενες χρήσεις μπορούν οι φορολογούμενοι.

Η διαδικασία της υποβολής των διορθωτικών δηλώσεων ξεκινά από την Τρίτη του Πάσχα μέχρι και το τέλος Μαΐου, ενώ το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί με αγωνία τη διαδικασία, για να εισπράξει όσο γίνεται περισσότερα έσοδα.

Στη διαδικασία μπορούν να συμμετάσχουν περίπου 700.000 φορολογούμενοι που «ξέχασαν» να καταθέσουν έστω και μία δήλωση ΦΠΑ, Φόρου μισθωτών Υπηρεσιών, εισοδήματος και άλλες ή θέλουν να διορθώσουν λάθη στα υποβληθέντα έντυπα. Οι φορολογούμενοι αυτοί βαρύνονται με πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Όσο όμως υποβάλλουν διορθωτική ή συμπληρωματική δήλωση, θα έχουν έκπτωση 90%-100% στις χρηματικές ποινές.

Οι προσαυξήσεις

Πιο αναλυτικά, οι προσαυξήσεις διαγράφονται αν ο αρχικός φόρος καταβληθεί εφάπαξ. Εάν η κύρια καταβληθεί σε δόσεις, τότε προσαυξάνεται κατά 10% αν η φορολογική υποχρέωση προέκυψε έως και το 2008, και κατά 3%, αν προέκυψε από το 2009 μέχρι σήμερα. Οι δόσεις δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 4 και να είναι μικρότερες των 300 ευρώ.

Σε περίπτωση που υποβληθεί συμπληρωματική δήλωση και από αυτή δεν προκύπτει φόρος προς καταβολή, δεν επιβάλλεται πρόστιμο.

Ο φόρος εισοδήματος θα καταβάλλεται πάντα εφάπαξ, χωρίς δόσεις, με την υποβολή της δήλωσης για τις επιχειρήσεις, και μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου για τα φυσικά πρόσωπα.

Ποιοι εξαιρούνται από τη ρύθμιση

Από τη ρύθμιση εξαιρούνται υποθέσεις κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, μεταβίβασης ακινήτων, μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ενιαίου τέλους ακινήτων, δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), φόρου αυτομάτου υπερτιμήματος και τέλους συναλλαγή, φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται με επιφύλαξη ή με τις οποίες δηλώνεται ζημία.