ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδειάζει την ενεργειακή φαρέτρα της κυβέρνησης η ουκρανική κρίση – Ανεπαρκείς οι επιδοτήσεις

Το σχήμα επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικού και φυσικού αερίου δεν επαρκεί
Το σχήμα επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικού και φυσικού αερίου δεν επαρκεί
INTIME

Με τις τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου για τον Μάρτιο να έχουν εκτιναχθεί στην περιοχή των 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα και τα μεσοπρόθεσμα συμβόλαια φυσικού αερίου στην αγορά αναφοράς της Ολλανδίας να κινούνται πάνω από τα 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα έως και τον Αύγουστο, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας έχει ήδη πάρει την ανιούσα και αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για πολύ περισσότερο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Ωστόσο, είναι πλέον εμφανές πως ακόμη και εάν η κυβέρνηση επαναλάβει για έβδομο μήνα το σχήμα επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικού και φυσικού αερίου, αυτή η παρέμβαση ισοδυναμεί με ψίχουλα μπροστά στις ανάγκες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Και εάν μέχρι σήμερα το κόστος των παρεμβάσεων είχε καλυφθεί από τα δικαιώματα ρύπων και τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, αυτά τα χρήματα πλέον εξαντλούνται και θα πρέπει να υπάρξει στήριξη από τον Προϋπολογισμό. Δεδομένης της εκτίναξης της τιμής των καυσίμων και των λογαριασμών ηλεκτρικού και αερίου, η κυβέρνηση πιέζεται να μειώσει τους φόρους που βαρύνουν την κατανάλωση αυτών των καυσίμων, ώστε να ανασάνουν οι καταναλωτές.

Όμως, ακόμη και σήμερα τα συναρμόδια υπουργεία δεν έχουν απευθύνει σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αντί αυτού η κυβέρνηση προσανατολίζεται να συνεχίσει να επιδοτεί τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου διαθέτοντας και για τον Μάρτιο περίπου 350 εκατ. ευρώ.

Οι σχετικές παρεμβάσεις θα αποτελούν επανάληψη όσων ισχύουν για το Φεβρουάριο, ήτοι θα προβλέπουν την ενίσχυση των λογαριασμών ρεύματος για την κύρια κατοικία των νοικοκυριών με 39 ευρώ τον μήνα, ενώ θα επιχορηγούνται μόνο οι πρώτες 300 κιλοβατώρες της μηνιαίας κατανάλωσης.

Για τις πρώτες 150 kWh (κιλοβατώρες) κατανάλωσης ανά μήνα η επιδότηση θα είναι 150 ευρώ ανά MWh (μεγαβατώρα) ή 0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Τον Ιανουάριο η επιχορήγηση ήταν στα 160 ευρώ/MWh ή 0,16 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Για τη μηνιαία κατανάλωση 151-300 kWh η επιδότηση θα είναι στα 110 ευρώ ανά MWh ή 0,11 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η επιδότηση θα ανέλθει και τον Μάρτιο στα 170 ευρώ ανά MWh ή 0,17 ευρώ ανά kWh για τις πρώτες 300 kWh της μηνιαίας κατανάλωσης, ήτοι η μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ είναι 51 ευρώ από 54 ευρώ τον Ιανουάριο.

Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης παραμένει στα 65 ευρώ ανά ΜWh (μεγαβατώρα).

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ψηφίσει νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022 αναστέλλεται η πληρωμή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τη στήριξη των επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση.

Στα 67 εκατ. ευρώ θα ανέλθει περίπου το συνολικό πακέτο των επιδοτήσεων των λογαριασμών φυσικού αερίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κατά τον μήνα Μάρτιο.

Πιο συγκεκριμένα, για τα οικιακά τιμολόγια η κρατική επιδότηση τον εκτιμάται πως θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh (μεγαβατώρα) για όλα τα νοικοκυριά και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Σε σχέση με τον Φεβρουάριο η επιδότηση θα παραμείνει αμετάβλητη.

Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα συνεχίσει να προσφέρει έκπτωση ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση στους πελάτες της και θα επιδιωχθεί σε συνεργασία μαζί της να πράξουν το ίδιο και οι υπόλοιποι πάροχοι.

Για όλους τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων, η επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh και θα τη μεταφέρουν όλοι οι πάροχοι για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.