ΚΟΣΜΟΣ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Το σχέδιο της ΕΕ για σταδιακή απεξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα

Φον ντερ Λάιεν: Το σχέδιο της ΕΕ για σταδιακή απεξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα
Έρχεται νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας
AP

Σχέδιο για τη σταδιακή απεξάρτηση της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027 παρουσίασε στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε σε ανάρτησή της στο Twitter πως, «έως το τέλος Μαΐου θα προτείνουμε τη σταδιακή κατάργηση της εξάρτησής μας από το ρωσικό φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα έως το 2027».

«Θα στηριχθεί από τους απαραίτητους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Και θα παρουσιάσουμε επιλογές για τη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να υποστηρίζει καλύτερα την πράσινη μετάβαση. Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις χρειάζονται ανακούφιση τώρα», πρόσθεσε.

«Ο τρόπος με τον οποίο θα απαντήσουμε σήμερα στην αποτρόπαια επίθεση της Ρωσίας θα καθορίσει το μέλλον της Ουκρανίας, της Ένωσής μας και ολόκληρης της ηπείρου μας. Ας μείνουμε πιστοί στις αρχές που καθοδηγούν την απάντησή μας μέχρι τώρα: Υπευθυνότητα, ενότητα, αλληλεγγύη, αποφασιστικότητα», συμπλήρωσε σε άλλο Tweet.

Για να υπερασπιστούμε την Ευρώπη θα χρειαστούμε διαφορετικές δυνάμεις και δυνατότητες και σημαντικές πρόσθετες αμυντικές επενδύσεις σημείωσε. «Μέχρι το μέσο Μαΐου θα αναλάβουμε τη χαρτογράφηση των επενδυτικών κενών» ανέφερε.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο πυρηνικός σταθμός του Τσέρνομπιλ δεν έχει ρεύμα λένε οι Ουκρανοί

Live blog: Κλιμακώνει τις επιθέσεις στην Ουκρανία η Ρωσία - Νέες κυρώσεις από τη Δύση