ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το φυσικό αέριο υποχωρεί αλλά η χονδρεμπορική τιμή ενέργειας στην Ελλάδα παραμένει στα ύψη

Δημοσιεύθηκαν οι νέες αποφάσεις σχετικά με την επιδότηση της ηλεκτρικής ενέργειας προς τους καταναλω
Δημοσιεύθηκαν οι νέες αποφάσεις σχετικά με την επιδότηση της ηλεκτρικής ενέργειας προς τους καταναλωτές
InTime / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Σε υψηλά επίπεδα διατηρείται η χονδρεμπορική τιμή ενέργειας στην Ελλάδα, με την εγχώρια αγορά να προσαρμόζεται πιο αργά στις μειώσεις των διεθνών τιμών

Είναι ενδεικτικό πως η μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα για την επόμενη ημέρα, διαμορφώθηκε χθες στα 298 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 319 ευρώ ανά μεγαβατώρα μια ημέρα πριν. Αυτή η αποκλιμάκωση κατά 6% περίπου υπολείπεται σημαντικά της αποκλιμάκωσης που σημείωσε χθες η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου. Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς για το φυσικό αέριο, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), υποχώρησε κατά 15%, στα 110 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh).

Αλλά αν και το φυσικό αέριο μετέχει με τη μερίδα του λέοντος στο ελληνικό ενεργειακό μείγμα, ωστόσο αυτή η μείωση της τιμής του αερίου δεν αποτυπώθηκε στις χθεσινές τιμές της ελληνικής χονδρεμπορικής αγοράς. Σε ότι αφορά στο ενεργειακό μείγμα το φυσικό αέριο παραμένει σε υψηλά επίπεδα στο μείγμα, σχεδόν στο 43%, η συμμετοχή της λιγνιτικής παραγωγής είναι αυξημένη στο 16,5% και οι ΑΠΕ στο 23%.

Και μέσα σε αυτό το περιβάλλον χθες δημοσιεύθηκαν οι νέες αποφάσεις σχετικά με την επιδότηση της ηλεκτρικής ενέργειας προς τους καταναλωτές από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, χωρίς ωστόσο να προβλέπουν κάποια νέα παρέμβαση υπερ. των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τις δύο νέες αποφάσεις, η επιδότηση παρέχεται για την κατανάλωση των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου του έτους 2022 ως εξής:

Για τους οικιακούς καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, εκτός των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και του Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (ΤΥΑ), για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο του έτους 2022, η μοναδιαία επιδότηση για το πρώτο διάστημα κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας του πρώτου εδαφίου ορίζεται στο ποσό των 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και για το δεύτερο διάστημα κατανάλωσης του πρώτου εδαφίου ορίζεται στο ποσό των 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Για τους καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η μοναδιαία επιδότηση ορίζεται, για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, στο ποσό των 170 ευρώ ανά μεγαβατώρα επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Για τους καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και είναι δικαιούχοι του Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (ΤΥΑ), η μηνιαία επιδότηση ορίζεται, για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, στο ποσό των 170 ευρώ ανά μεγαβατώρα επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ανεξαρτήτως ορίου κατανάλωσης.

Σε σχέση με το φυσικό αέριο οι υπουργικές αποφάσεις προβλέπουν τα εξής:

  1. Η επιδότηση παρέχεται για την κατανάλωση των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου του έτους 2022.
  2. Για τους οικιακούς καταναλωτές, η μοναδιαία επιδότηση για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο ορίζεται στο ποσό των 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) επί της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου.
  3. Για τους μη οικιακούς καταναλωτές, η μοναδιαία επιδότηση για τον μήνα Ιανουάριο ορίζεται στο ποσό των 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα επί της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου, πλην της κατανάλωσης που αφορά σε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, η μοναδιαία επιδότηση ορίζεται στο ποσό των 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα επί της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου, πλην της κατανάλωσης που αφορά σε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.