ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σούπερ μάρκετ: Πλαφόν σε αλεύρι και ηλιέλαιο βάζουν μεγάλες αλυσίδες

Σούπερ μάρκετ: Πλαφόν σε αλεύρι και ηλιέλαιο βάζουν μεγάλες αλυσίδες

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αναγκάσει τις μεγάλες αλυσίδες να προσαρμόσουν πλαφόν σε ηλιέλαιο και άλευρα.

Στην επιβολή πλαφόν σε αλεύρι και ηλιέλαιο προχώρησαν μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, σε μια προσπάθεια ελέγχου της έλλειψης από την αγορά.

Αν και σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου οι κινήσεις αυτές είναι προληπτικού χαρακτήρα, δείχνουν αν μη τι άλλο ότι τα προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς δεν μπορούν να αποκλειστούν.

Το πλαφόν αφορά στις πωλήσεις αλεύρων και ηλιέλαιου στη λιανική είναι γεγονός σε μεγάλες αλυσίδες ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα είχε επιβληθεί από τα καταστήματα χονδρικής.

Μέσα από τα ηλεκτρονικά καταστήματα των μεγάλων αλυσίδων, οι καταναλωτές διαπιστώνουν πως είτε γνωστές ετικέτες προϊόντων στις συγκεκριμένες κατηγορίες είτε έχουν αποσυρθεί, είτε δεν επιτρέπεται η αγορά περισσότερης ποσότητας.

Έρχεται μείωση ΦΠΑ σε αλεύρι, ζάχαρη, ηλιέλαιο; Τι λέει στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος των αρτοποιών

Νέα παρέμβαση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και των ανατιμήσεων που αποτελούν «βραχνά» για επιχειρήσεις και νοικοκυριά φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο.

Κατά πληροφορίες η νέα παρέμβαση, πέραν του πλέγματος των 1,12 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα και αφορούσαν την επιδότηση καυσίμων, τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και τους αγρότες, θα αφορά τα άλευρα, τη ζάχαρη και το ηλιέλαιο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει παρέμβαση εκτός από τις πρώτες ύλες και στο ψωμί. Το μέτρο, όπως λένε οι πληροφορίες, εξετάζεται να αφορά τη μείωση του ΦΠΑ σε όλες αυτές τις πρώτες ύλες που τώρα βρίσκονται στο 13% με το σχέδιο να μιλά για μετακίνησή τους στα προϊόντα με ΦΠΑ 6%.

Στη συζήτηση αυτή φέρονται να έχουν εμπλακεί και οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ οι οποίοι από την πλευρά τους ζητούν, μεν, μείωση αλλά προτείνουν αυτή να είναι μικρότερη. Η πρόταση, δηλαδή, αναφέρει, κατά πληροφορίες, να δημιουργηθεί μια ομάδα προϊόντων που σχετίζονται με τα δημητριακά η οποία θα επιβαρύνεται με ΦΠΑ 10% ή 11% αντί για 13% που ισχύει σήμερα.

Ο προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο ξεκινά από το γεγονός ότι πρώτες ύλες όπως το ηλιέλαιο έχουν φτάσει πάνω από τα 3,6 ευρώ το λίτρο με το αλεύρι να έχει φτάσει τα 1,5 ευρώ το κιλό στη λιανική.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις δύο αυτές πρώτες ύλες αναφέρθηκε ονομαστικά χθες, Δευτέρα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοινώνοντας από τη μια ότι έχει ζητήσει να γίνουν πλατφόρμες για τα προϊόντα αυτά, για να ξέρουμε τα αποθέματα που υπάρχουν προσθέτοντας, παράλληλα, πως «δεν μπορώ να αποκλείσω μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα όπως αυτά. Η Κυβέρνηση είναι πάνω από το πρόβλημα, ενώ πιέζει την ΕΕ για να δοθεί μια πανευρωπαϊκή λύση».

Η αντίδραση των αρτοποιών

Το Newsbomb.gr απευθύνθηκε στον πρόεδρο των αρτοποιών, Μιχάλη Μούσιο, για τις πληροφορίες αυτές με τον ίδιο να απαντά «άκουσα κι εγώ τις δηλώσεις, το θέμα είναι η μείωση να είναι στα βασικά προϊόντα διατροφής. Εμείς σαν κλάδος έχουμε ζητήσει να πάνε στο 6% όλα τα προϊόντα άρτου».

Ο κ. Μούσιος είπε, μάλιστα, ότι τις τελευταίες ημέρες στα αρτοποιία καταγράφεται μια αύξηση της τάξης του 60% στα 70% στην τιμή των αλεύρων μολονότι ο ίδιος παραδέχθηκε ότι «στο ρεύμα είχαμε την κρατική επιδότηση που διπλασιάστηκε για τα αρτοποιία και είναι μια ενεργειακή ανάσα».

Περιγράφοντας, τέλος, τη ζοφερή πραγματικότητα στον κλάδο των αρτοποιών ο κ. Μούσιος είπε ότι «έχουμε καταγράψει μείωση του τζίρου της τάξης του 20% και τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και το ίδιο θα συμβεί και με τον Μάρτιο για τον οποίο είχαμε βλέψεις αλλά αποδείχθηκαν φρούδες».

Διαβάστε επίσης:

Ακρίβεια - Μόσχος στο Newsbomb.gr: Ποιος θα αγοράζει ψωμί όταν αυτό θα έχει 3 ή 4 ευρώ το κιλό;