ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα αποτύχει το πρόγραμμα χωρίς την πάταξη της φοροδιαφυγής

Θα αποτύχει το πρόγραμμα χωρίς την πάταξη της φοροδιαφυγής

Αυστηρό μήνυμα για άμεση προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων απευθύνει ο επικεφαλής της τρόικας

Το πρόγραμμα εξυγίανσης της Ελλάδας είναι καταδικασμένο να αποτύχει «αν οι ελληνικές αρχές δεν κινηθούν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», επεσήμανε ο κ. Τόσμεν κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που παρείχε στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου κορυφής του ΔΝΤ.

Ο κ. Τόμσεν προέταξε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ελλάδα τη φοροδιαφυγή, τομέας στον οποίο, σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν, «έχουμε αποτύχει και γι’ αυτό τα ρίσκα παραμένουν».

Μάλιστα, ο Τόμσεν ξεκαθάρισε πως εάν δεν γίνουν άλματα στον τομέα της πάταξης της φοροδιαφυγής, τότε θα τεθεί σε κίνδυνο ολόκληρο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Παράλληλα, σημείωσε πως τυχόν ανεπαρκείς επιδόσεις της χώρας στη συλλογή φόρων και εσόδων, μοιραία θα σημάνει νέο γύρο σκληρών περικοπών.

«Δε μπορώ να δω πως θα πετύχει η Ελλάδα τους μεσοπρόθεσμους στόχους ενώ θα διατηρήσει και ένα επίπεδο προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων εάν δεν αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή».

Επίσης, έγινε γνωστό ότι η πρώτη αξιολόγηση του νέου δεύτερου προγράμματος για την Ελλάδα θα γίνει έναν μήνα μετά τις εκλογές του Μαΐου.