ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια - Καρανίκας στο Newsbomb.gr: Στενάζουν οι επιχειρήσεις –Μείωση τζίρου ακόμα και στα τρόφιμα

Ακρίβεια - Καρανίκας στο Newsbomb.gr: Στενάζουν οι επιχειρήσεις –Μείωση τζίρου ακόμα και στα τρόφιμα
Tα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά, αναφέρει στο Newsbomb.gr ο Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.
ΙΝΤΙΜΕ

Ακρίβεια: Οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία είναι εμφανείς για τα καλά πλέον στην χώρα μας - Τα απολύτως απαραίτητα αγοράζουν οι καταναλωτές - Τι λέει στο Newsbomb.gr ο Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας

«Παγωμάρα» επικρατεί τον τελευταίο μήνα στις ελληνικές επιχειρήσεις αφού μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και την αύξηση σε καύσιμα και ενέργεια που πλήττουν τα ελληνικά νοικοκυριά έχει μειωθεί κατά πολύ η καταναλωτική δύναμη των πολιτών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο Newsbomb.gr ο κ. Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας- οι καταναλωτές έχουν περιοριστεί στις αγορές των απολύτων απαραίτητων με αποτέλεσμα ο τζίρος των επιχειρήσεων όλων των κλάδων να κατακρημνίζεται.

«Τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Η αγορά έχει επηρεαστεί. Η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει μειωθεί αλλά ακόμα δεν έχουμε επίσημα στοιχεία. Πρέπει να ολοκληρωθεί ο Μάρτιος για να ξέρουμε», αναφέρει στο Newsbomb.gr .ο κ.. Γιώργος Καρανίκας.

Και προσθέτει: «Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι ο τζίρος των επιχειρήσεων έχει πέσει ακόμα και στον κλάδο των τροφίμων. Όσον αφορά τα άλλους κλάδους όπως η ένδυση και η υπόδηση τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Όλος ο κόσμος περιμένει να τελειώσει ο πόλεμος και να δει τι θα γίνει με την οικονομία και την περίοδο αυτή έχει περιοριστεί μόνο στα αναγκαία. Να ανοίξει κάτι καλύτερο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση».

Επί τάπητος στο Μαξίμου ακρίβεια και επισιτιστικός κίνδυνος

Το ζήτημα της ακρίβειας και της αποτροπής κάθε επισιτιστικού κινδύνου θα βρεθεί στο επίκεντρο της σύσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Μέγαρο Μαξίμου, τη Δευτέρα.

Εν μέσω ράλι ανατιμήσεων το τελευταίο διάστημα σε σειρά προϊόντων και βασικά αγαθά, το κυβερνητικό επιτελείο μελετά τον οδικό άξονα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών, καταναλωτών και αγροτών.

Δημητριακά, αλεύρι, σιτηρά, ψωμί, ηλιέλαιο, είναι μερικά από τα βασικά αγαθά για τα οποία προβλέπονται ανατιμήσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αφού οι έως τώρα αυξήσεις, είναι αποτέλεσμα της πανδημίας και της ανόδου της τιμής της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι τυχόν ελλείψεις που μπορεί να προκύψουν λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σε είδη διατροφής και γενικά πρώτες ύλες στον πρωτογενή τομέα θα τεθούν στη σύσκεψη μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και ο υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Γεωργαντά.

H σύσκεψη θα επικεντρωθεί επίσης στα θέματα της αύξησης στις τιμές των ζωοτροφών και της εκτόξευσης των τιμών των λιπασμάτων, ενώ -όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- η κυβέρνηση έχει πρόθεση να διαθέσει 40 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων με τον αρμόδιο υπουργό να προχωρά σε ανακοινώσεις για τον τρόπο ενίσχυσης τις επόμενες μέρες.

Σημειώνεται ότι μέσω διάταξης που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, το Μαξίμου έχει καλέσει τις επιχειρήσεις να δηλώσουν τα αποθέματά τους σε σιτηρά, λιπάσματα, ζωοτροφές, και σπορέλαια, με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη να διαβεβαιώνουν ότι υπάρχουν επαρκή αποθέματα για πολλούς μήνες ακόμη, με εξαίρεση το ηλιέλαιο.

Διαβάστε επίσης:

Ακρίβεια - Πρόεδρος ΙΝΚΑ στο Newsbomb.gr: Η κατάσταση έχει ξεφύγει, δεν ξέρω που μπορεί να φτάσει