ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεχίζουν ανοδικά οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παρά τις εξελίξεις στο Ουκρανικό

Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,80%, ενώ του  ιταλικού είναι στο 2%.
Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,80%, ενώ του  ιταλικού είναι στο 2%.
INTIME

Παρά την πρόοδο που φαίνεται πως σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία επί τουρκικού εδάφους, τουλάχιστον όσον αφορά στο διπλωματικό πεδίο, η ανακοίνωση αυτή δεν αποκλιμάκωσε τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Αντίθετα, η αποκλίνουσα τάση μεταξύ των αποδόσεων των ελληνικών δεκαετών ομολόγων και των αντίστοιχων ιταλικών ομολόγων διευρύνθηκε.

Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,90%, ενώ του ιταλικού είναι στο 2,1%. Το spread, ήτοι η διαφορά απόδοσης των ελληνικών και ιταλικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα αναφοράς, διαμορφώνεται στις 75 μονάδες βάσης.

Η αύξηση τους κόστους δανεισμού θέτει προσκόμματα στο πρόγραμμα δανεισμού της χώρας. Η Ελλάδα έχει ήδη δανειστεί 3 δισ. ευρώ από τις αγορές από τις αρχές του έτους, ήτοι έχει καλύψει το 1/4 του συνολικού ετήσιου δανειακού προγράμματος ύψους 12 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, έχει ήδη μεταθέσει το re-opening του 30ετούς ομολόγου που εκδόθηκε πέρυσι για την άντληση περαιτέρω 2,5 δισ. ευρώ και φαίνεται πως θα καθυστερήσει και το re-opening στο 10ετές του Ιανουαρίου 2021 για την άντληση 2 δισ. ευρώ.

Τον Ιούνιο, ο ΟΔΔΗΧ είχε προγραμματίσει το re-opening του πενταετούς ομολόγου αξίας 3 δισ. ευρώ που είχε εκδώσει τον Μάιο του 2021, αυξάνοντας το μέγεθος της έκδοσης κατά 2 δισ. ευρώ. Για τον Οκτώβριο του 2022 είχε προγραμματισθεί να ολοκληρωθούν οι έξοδοι της χώρας, με την πρώτη έκδοση πράσινου ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ με διάρκεια 15 ή 20 έτη και συνολική αξία έκδοσης 2 δισ. ευρώ.

Τέλος, να σημειωθεί πως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Newsbomb.gr και την Όλγα Τρέμη την παρελθούσα εβδομάδα προχώρησε στην αποσαφήνιση πως η Ελλάδα θα βγει για δανεισμό στις αγορές μόνον εάν υπάρχουν ιδανικές συνθήκες.