ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το παράπονο της κ. Καίτης, το «χρυσό» Boursa Kuwait και η απορία για το μέρισμα

Το παράπονο της κ. Καίτης, το «χρυσό» Boursa Kuwait και η απορία για το μέρισμα

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Κατάθεση καταπέλτης

Το Over the Counter είχε προϊδεάσει χθες πως η κατάθεση του Περικλή Δοντά στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για το σκάνδαλο της Folli Follie θα έκρυβε συγκινήσεις. Και πράγματι, το ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της Folli Follie και μέλος της Επιτροπής Ελέγχου της εισηγμένης έβαλε τα πράγματα σε μια τάξη, παρά τη «σύγχυση» που προσπάθησαν να προκαλέσουν οι δικηγόροι της οικογένειας Κουτσολιούτσου. Βλέπετε η υπερασπιστική γραμμή της οικογένειας Κουτσολιούτσου υποστηρίζει πως όταν οι βασικοί μέτοχοι αποχώρησαν από τη Διοίκηση της Folli Follie στο τέλος του 2019, η εταιρεία δεν κινδύνευε με πτώχευσή και πως για τα δεινά της πολύπαθης εισηγμένης ευθύνονται το fund Quintessential Capital Management (QCM) που αποκάλυψε την απάτη, αλλά και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και οι ενδιάμεσες διοικήσεις που προσπάθησαν και προσπαθούν να εξυγιάνουν την εισηγμένη. Το θράσος περισσεύει. Έτσι, και στη χθεσινή διαδικασία, οι ερωτήσεις που απηύθυνε η πλευρά της υπεράσπισης στον κ. Δοντά είχαν τον χαρακτήρα «ανακρίσεως» για τα πεπραγμένα της νέας Διοίκησης και δεν έγινε καμία ερώτηση ουσίας που να αφορά στην περίοδο πριν το 2019. Τόσο εκτός θέματος κινδύνεψε να βγει η διαδικασία που η πρόεδρος της έδρας έβαλε φρένο στις σοφιστείες των δικηγόρων υπεράσπισης, δίνοντας την ευκαιρία στον κ. Δοντά να αναφερθεί στα πραγματικά γεγονότα. Εκείνος εκλαΐκευσε τις πληροφορίες που εμπεριέχονται στην ενδιάμεση έκθεση διαχειριστικού ελέγχου της PwC, η οποία κατέδειξε με αποδείξεις και τεκμήρια την απάτη της οικογένειας Κουτσολιούτσου και τα αδικήματα που σχετίζονται με την κατάχρηση και χειραγώγηση της αγοράς, την προνομιακή πληροφόρηση και δημοσίευση ψευδών και παραπλανητικών πληροφοριών προς το επενδυτικό κοινό, την κακουργηματική πλαστογραφία και την υπεξαίρεση χρηματικών ποσών, αποθεμάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

Το παράπονο της κ. Καίτης

Τόσο επιβαρυντική ήταν η κατάθεση Δοντά για τους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο που προκάλεσε το παράπονο της Καίτης Κουτσολιούτσου. Η άλλοτε ισχυρή κυρία της Folli Follie, η οποία δεν προφυλακίσθηκε όπως ο σύζυγος και ο γιός της, απευθυνόμενη στον κ. Δοντά τον ρώτησε: «Δεν μου είχατε πει ότι όλα θα πάνε καλά κ. Δοντά;». Το μέλος της Διοίκησης της Folli της «φρέσκαρε» άμεσα τη μνήμη, υπενθυμίζοντας πως την μόνη φορά που τη συνάντησε σε διάδρομο του κτηρίου της εταιρείας τις ανέφερε «εδώ είμαστε εμείς για να βοηθήσουμε την εταιρεία». Το περιστατικό αυτό είναι ενδεικτικό του «αφηγήματος» της πλευράς των Κουτσολιούτσων πως δεν ήταν εκείνοι που έριξαν την εταιρεία στα βράχια, αλλά όσοι ακολούθησαν. Και επενδύουν σε αυτό, παρά το ότι ο διαχειριστικός έλεγχος της PwC έχει αποκαλύψει mail που δείχνουν πως ακόμη και μέσα στο 2019 είχαν τον τρόπο να κινούν τα νήματα εντός της εισηγμένης.

Τα πλαστά εξτρέ

Η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για το σκάνδαλο της Folli Follie συνεχίζεται αύριο με εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον. Όπως μαθαίνουμε, έχει κληθεί να καταθέσει υπάλληλος της Alpha Bank που θα ενημερώσει το δικαστήριο για τις πλαστογραφίες της οικογένειας. Και δεν μιλάμε για απλές πλαστογραφίες. Οι εμπλεκόμενοι είχαν φτάσει σε τέτοιο σημείο που πλαστογραφούσαν μέχρι και εξτρέ της Alpha Bank, τα οποία έστελναν στην θυγατρική εταιρεία της Folli Follie στην Ασία, ώστε να παρουσιάζουν πως έχουν στο ταμείο εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Ως αποτέλεσμα των πλαστογραφήσεων εκατοντάδες ανύπαρκτα εκατομμύρια «γύριζαν» λογιστικά φουσκώνοντας τα μεγέθη του ισολογισμού της εταιρείας. Όταν αποκαλύφθηκε η απάτη, οι έμπειροι ελεγκτές απόρησαν με το θράσος της Διοίκησης των Κουτσολιούτσων και το μέγεθος του «λογιστικού εξωραϊσμού δια της πλαστογραφήσεως».

Η απορία για το μέρισμα

Ο Νίκος Κοσκολέτος, ο επιτελικός Διευθυντής Χρηματοοικονομικών (CFO) του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο οποίος μίλησε χθες στους αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα της ΕΧΑΕ το 2021, δεν μας έκανε περισσότερο σοφούς. Αφενός διότι η αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 17,5%, στα 36 εκατ. ευρώ περίπου ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη, λόγω των πολλών αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου και των ομολογιακών εκδόσεων που είχαμε πέρυσι. Αφετέρου διότι κάποιοι θεωρούσαν πως τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα μπορούσαν να κινηθούν ακόμη πιο υψηλά από τα 8,21 εκατ. ευρώ, που τελικά διαμορφώθηκαν. Αυτό που δεν διευκρινίσθηκε χθες από τον Νίκο Κοσκολέτο είναι γιατί η Διοίκηση του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών αποφάσισε να προχωρήσει στις 16 Ιουνίου 2022 στη διανομή μερίσματος 0,15 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2021 και δεν προχώρησε σε επιστροφή κεφαλαίου, κάτι που ήταν η συνήθης πρακτική τα προηγούμενα έτη. Η επιλογή διανομής μερίσματος επιβαρύνεται με φόρο 5%, ενώ η επιστροφή κεφαλαίου είναι αφορολόγητη. Οπότε αναλυτές και επενδυτές εύλογα απορούν.

Καλωσορίζοντας τον Γιάννο

Ενδεχομένως αυτή η απορία να επιλυθεί την προσεχή Δευτέρα 4 Απριλίου. Βλέπετε το απόγευμα εκείνης της ημέρας ο Γιάννος Κοντόπουλος, ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει προσκαλέσει χρηματιστές και παράγοντες της αγοράς σε εκδήλωση γνωριμίας που παράλληλα θα έχει και το χαρακτήρα αποχαιρετιστήριας εκδήλωσης για τον απερχόμενο CEO της ΕΧΑΕ Σωκράτη Λαζαρίδη. Στην εκδήλωση αυτή ο κ. Κοντόπουλος αναμένεται να παρουσιάσει το όραμά του για το Χρηματιστήριο Αθηνών και να δώσει τα πρώτα δείγματα προθέσεων για το πως θα το «τρέξει». Η εκδήλωση ωστόσο δεν θα εξελιχθεί σε συζήτηση ουσίας, αλλά θα είναι εθιμοτυπική. Μαθαίνουμε πως ο κ. Κοντόπουλος θα κάνει και συζητήσεις ουσίας με παράγοντες της αγοράς, αλλά αυτό θα γίνει παρουσία του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΧΑΕ Γιώργου Χαντζηνικολάου, αργότερα μέσα στον Απρίλιο.

Το «χρυσό» Boursa Kuwait

Και για να μην το ξεχάσουμε. Broker, φίλος της στήλης, μας μετέφερε το «φθόνο» του για την επένδυση του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο Boursa Kuwait, την εταιρεία που «τρέχει» το χρηματιστήριο του Κουβέιτ. Μετά την επιτυχή συμμετοχή του το 2020 στο διαγωνισμό της CMA Kuwait για την ιδιωτικοποίηση του Boursa Kuwait ο Όμιλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών αποτελεί μέτοχο του Boursa Kuwait με ποσοστό 0,779%, που αντιστοιχεί σε 1.564.500 μετοχές. H μετοχή του Boursa Kuwait ξεκίνησε να διαπραγματεύεται στην οργανωμένη αγορά αξιών του Κουβέιτ την 14η Σεπτεμβρίου 2020 έναντι 3,08 ευρώ ανά μετοχή. Από τότε η μετοχή έχει σημειώσει αύξηση 170% περίπου και σήμερα διαπραγματεύεται στα 8,09 ευρώ ανά μετοχή. Έτσι, η συνολική συμμετοχή του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο Boursa Kuwait αποτιμάται σήμερα στα 12,6 εκατ. ευρώ. Δηλαδή μέσα σε 18 μήνες «αυγάτισε» κατά 8 εκατ. ευρώ ή κατά 444.000 ευρώ ανά μήνα! Ομολογουμένως οι αποδόσεις που εξασφάλισε το ελληνικό Χρηματιστήριο είναι ζηλευτές.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.