ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα 200 ευρώ: Κατατέθηκε η τροπολογία – Πότε θα γίνει η πληρωμή

Επίδομα 200 ευρώ: Κατατέθηκε η τροπολογία – Πότε θα γίνει η πληρωμή
Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για το επίδομα των 200 ευρώ, το έκτακτο επίδομα Πάσχα, το αυξημένο επίδομα παιδιού
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για το επίδομα των 200 ευρώ που θα δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους, άτομα με αναπηρία, δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και δικαιούχους επιδόματος παιδιού

Τους όρους και τις προϋποθέσεις για την καταβολή του επιδόματος των 200 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους , άτομα με αναπηρία, δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και δικαιούχους επιδόματος παιδιού περιγράφει η σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του επιδόματος των 200 ευρώ είναι:

• 677.000 χαμηλοσυνταξιούχοι
• 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες
• 167.000 δικαιούχοι επιδομάτων ΑμεΑ
• 241.282 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (διπλή δόση)
• Θα χορηγηθεί επίσης έξτρα επίδομα παιδιού Α21, 1,5 δόση επιπλέον, τον Απρίλιο στους δικαιούχους του Μαρτίου. Το ποσό της ενίσχυσης θα είναι 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί και σε 210 ή 126 ή 84 ευρώ από το τρίτο παιδί και για κάθε επόμενο.

Σύμφωνα με την τροπολογία το επίδομα των 200 ευρώ ενόψει του Πάσχα θα καταβληθεί το αργότερο μέχρι τις 21 Απριλίου.

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία η έκτακτη οικονομική ενίσχυση παρ. χορηγείται, εψόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) ετήσιο ατομικό φορολογητέο, πραγματικό τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό 2020 υπερβαίνει τις χιλιάδες διακόσια (7.200,00) ευρώ και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό τεκμαρτό, εισόδημά τους υπερβαίνει τις δεκατέσσερις χιλιάδες τετρακόσια (14.400,00) ευρώ. Φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, για τους σκοπούς εφαρμογής του παρόντος, θεωρείται το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου μέρους συμφώνου συμβίωσης που προκύπτει από δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2020, οποία έχει υποβληθεί μέχρι δημοσίευση του παρόντος.

β) Η συνολική αξία ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίστηκε για υπολογισμό του συμπληρωματικού Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), οποία προκύπτει από πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2021, του υπόχρεου, του/της συζύγου μέρους συμφώνου συμβίωσης και των εξαρτώμενων, κατά ν. 4172/2013 (Α’ 167), τέκνων που αναγράφονται δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020, να υπερβαίνει των διακοσίων χιλιάδων (200.000,00) ευρώ.

Σε περίπτωση που δικαιούχος λαμβάνει σύνταξη και από e-Ε.Φ.Κ.Α. και από Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Γ.Λ.Κ.), ενίσχυση καταβάλλεται από e-Ε.Φ.Κ.Α. περίπτωση που και οι σύζυγοι τα μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι δικαιούχοι ενίσχυσης, ενίσχυση των διακοσίων (200,00) ευρώ καταβάλλεται και στους δικαιούχους.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, υπόκειται οποιαδήποτε κράτηση, τέλος εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013, δεσμεύεται και συμψηψίζεται βεβαιωμένα χρέη Φορολογική Διοίκηση και υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία τα πιστωτικά ιδρύματα και υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού προνοιακού χαρακτήρα

Προβλέπεται επίσης καταβολή προσαύξησης ύψους διακοσίων (200) ευρώ ανά δικαιούχο στις προνοιακές παροχές που λαμβάνουν τα άτομα με αναπηρία, από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.), οι ανάδοχοι γονείς ατόμων ενταγμένων σε γενικά ή και ειδικά αναπηρικά προνοιακά προγράμματα και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες.

Προβλέπεται, επίσης, για τον Απρίλιο ο διπλασιασμός της χορηγούμενης μηνιαίας εισοδηματικής ενίσχυσης, η οποία καταβάλλεται στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» υπό τους οριζόμενους όρους χορήγησης.

Όσον αφορά το επίδομα παιδιού αναφέρεται ότι χορηγείται μέχρι τις 21.4.2022 εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στις οικογένειες που δικαιούνται επίδομα παιδιού, με προσαύξηση του μηνιαίως χορηγούμενου ποσού κατά το ήμισυ, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

Η τροπολογία προβλέπει και επίδομα Πάσχα 2022 στους εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας τέθηκε σε αναστολή κατά τον μήνα Ιανουάριο του τρέχοντος έτους στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19. Το εν λόγω επίδομα υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και καταβάλλεται απευθείας στους εργαζόμενους.

Διαβάστε εδώ το κείμενο της τροπολογίας για το επίδομα των 200 ευρώ

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο επίδομα Πάσχα: Πότε θα καταβληθούν τα 200 ευρώ στους δικαιούχους