ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Έκτακτη συνεδρίαση της ομάδας κρίσεων του υπ. Ενέργειας – Το σχέδιο της κυβέρνησης

Φυσικό αέριο: Έκτακτη συνεδρίαση της ομάδας κρίσεων του υπ. Ενέργειας – Το σχέδιο της κυβέρνησης
Σε εγρήγορση η κυβέρνηση καθώς αύριο, Πέμπτη, εκπνέει η προθεσμία της Ρωσίας για πληρωμή της σε ρούβλια προκειμένου να συνεχίσει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη
AP PHOTO

Σε εγρήγορση η κυβέρνηση καθώς αύριο, Πέμπτη, εκπνέει η προθεσμία της Ρωσίας για πληρωμή της σε ρούβλια προκειμένου να συνεχίσει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Τους σχεδιασμούς της για την διασφάλιση της ενεργειακής σταθερότητας ειδικά όσον αφορά το φυσικό αέριο προχωράει η κυβέρνηση καθώς αύριο, Πέμπτη 31/03, εκπνέει η προθεσμία που έχει δώσει η Ρωσία για την πληρωμή της με ρούβλια προκειμένου να συνεχίσει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων για σήμερα, Τετάρτη, με σκοπό να αξιολογηθούν εναλλακτικά σενάρια για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο.

Όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές στο Newsbomb.gr πρόκειται για μια πολύ δύσκολη κατάσταση με ιδιαιτερότητες όσον αφορά τη διαχείρισή της προσθέτοντας ότι αναμένονται ανακοινώσεις για μέτρα, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας προσθέτοντας ότι τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα για χώρες όπως η Γερμανία η λειτουργία των εργοστασίων της οποίας βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Δεν είναι τυχαίο ότι στη σημερινή σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, ο πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και Β Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, Δημήτρης Φούρλαρης, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κώστας Ξιφαράς, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Ιωάννης Κοπανάκης και εκπρόσωπος της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ.

Η Γερμανία ήταν εξάλλου η πρώτη χώρα που σήμανε συναγερμό για την κατάσταση αυτή μπαίνοντας στο «επίπεδο έγκαιρης προειδοποίησης» του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για ενδεχόμενη έλλειψη σε φυσικό αέριο.

Από την πλευρά της η Ρωσία επιμένει στην απαίτησή της με τον πρόεδρο της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν να προειδοποεί σήμερα, Τετάρτη, την ΕΕ ότι, αν θέλει να εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, θα πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια, ενώ πρόσθεσε ότι το ίδιο ενδέχεται να ισχύσει και για τις εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας.

«Αν θέλετε αέριο, βρείτε ρούβλια», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του ο Βολόντιν.

Ποιο είναι το σχέδιο της Γερμανίας

Το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του Βερολίνου για το φυσικό αέριο προβλέπει τρία επίπεδα συναγερμού.

Το πρώτο επίπεδο, που ενεργοποίησε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, εφαρμόζεται όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι πιθανόν να υπάρξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις προμήθειες φυσικού αερίου. Το δεύτερο επίπεδο σημαίνει συναγερμό όταν η διατάραξη της προμήθειας ή η εξαιρετικά υψηλή ζήτηση επηρεάζουν την συνήθη ισορροπία, αλλά μπορεί να υπάρξει διόρθωση χωρίς παρέμβαση.

Το τρίτο επίπεδο αποτελεί κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης και ενεργοποιείται όταν τα μέτρα της αγοράς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις. Στο επίπεδο αυτό, η ρυθμιστική αρχή του δικτύου, η Bundesnetzagentur, καλείται να αποφασίσει με ποιον τρόπο θα διανεμηθούν τα υπάρχοντα αποθέματα πετρελαίου στην χώρα.

Ποιος επηρεάζεται πρώτος

Αν η Γερμανία δεν διασφαλίσει επαρκή προμήθεια φυσικού αερίου, η πρώτη που θα πληγεί θα είναι η βιομηχανία, που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο της γερμανικής ζήτησης.

«Αυτό σημαίνει ότι χάνεται βιομηχανική παραγωγή, χάνονται εφοδιαστικές αλυσίδες», δήλωσε ο Λέοναρντ Μπίρνμπάουμ, διευθύνων σύμβουλος του ενεργειακού ομίλου E.ON στο δίκτυο ARD. «Το βέβαιο είναι ότι μιλάμε για πολύ μεγάλες απώλειες».

Τα νοικοκυριά θα έχουν προτεραιότητα έναντι της βιομηχανίας, ενώ τα νοσοκομεία, τα κέντρα φροντίδας και άλλα ιδρύματα του δημοσίου τομέα με ειδικές ανάγκες θα είναι τα τελευταία που θα πληγούν από την έλλειψη φυσικού αερίου.

Διαβάστε επίσης:

Μόσχα: «Βρείτε ρούβλια για φυσικό αέριο» - Συναγερμός για πιθανές ελλείψεις στη Γερμανία

Πεσκόφ: Δεν θα στείλουμε δωρεάν φυσικό αέριο στην Ευρώπη - Μην ζορίζετε τη Ρωσία