ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα πλωτά parking του ΟΛΘ, η επένδυση της Molgas στην Blue Grid και το νερό της Σιμωνόπετρας

Τα πλωτά parking του ΟΛΘ, η επένδυση της Molgas στην Blue Grid και το νερό της Σιμωνόπετρας

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η «απροσδιόριστη» επένδυση

Λάβαμε χθες στο mail μας δελτίο τύπου υπό τον τίτλο «Η μεγαλύτερη επένδυση στην προμήθεια LNG και εναλλακτικών καυσίμων στην Ελλάδα γίνεται πραγματικότητα». Ο «μαξιμαλιστικός» τίτλος μας τράβηξε την προσοχή, οπότε θελήσαμε να διαπιστώσουμε περί τίνος πρόκειται. Το δελτίο τύπου αναφερόταν σε «σημαντική επένδυση» εκ μέρους του διεθνούς ομίλου της ισπανικής Molgas στην ελληνική εταιρεία Blue Grid. Κατά το δελτίο τύπου, «η Molgas αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή LNG σε τελικούς καταναλωτές στην Ευρώπη, με 18.000 φορτία ανά έτος και παρουσία σε 8 χώρες». Ξανά κατά το δελτίο τύπου η Blue Grid, «πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη της αγοράς εναλλακτικών καυσίμων και στην υλοποίηση εφοδιαστικών αλυσίδων προμήθειας LNG στη ΝΑ Ευρώπη». Καθώς στις 523 λέξεις του δελτίου τύπου δεν αναφερόταν τίποτα σχετικό με το ύψος της επένδυσης της ισπανικής εταιρείας στην ελληνική και στο εταιρικό site της Molgas υπήρχε η απροσδιόριστη αναφορά σε «σημαντική επένδυση» (significant investment), ήλθαμε σε επικοινωνία με τον ιδρυτή και CEO της Blue Grid Σοφοκλή Παπανικολάου προκειμένου να μας ενημερώσει για τα μεγέθη και τη φύση της επένδυσης. Ο ευγενής κ. Παπανικολάου μας ενημέρωσε πως τα μεγέθη της επένδυσης δεν μπορούν να αποκαλυφθούν (να γίνουν disclosed) κατόπιν συμφωνίας των δύο πλευρών. Ανέφερε δε πως το επόμενο διάστημα οι συνέργειες μεταξύ Molgas και Blue Grid θα γίνουν ορατές. Καθώς δεν είμασταν σε θέση να τεκμηριώσουμε «την μεγαλύτερη επένδυση στην προμήθεια LNG και εναλλακτικών καυσίμων στην Ελλάδα» καλή την πίστη αποφασίσαμε να αναμένουμε το πράγμα να ωριμάσει. Θα αναμένουμε λοιπόν…

Το sim swapping

Την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής θα ενημερώσει σήμερα ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Κωνσταντίνος Μενουδάκος. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι εκθέσεις πεπραγμένων της Αρχής για τα έτη 2018, 2019 και 2020. Θα αναρωτηθείτε γιατί εν μέσω του 2022 η Βουλή ενημερώνεται για τα πεπραγμένα του 2018. Σε αυτό απάντηση έχει μόνον ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Θανάσης Μπούρας, ο οποίος άγνωστο γιατί έχει δείξει έναν επίμονο «ετεροχρονισμό» στη συζήτηση πολλών απολογιστικών εκθέσεων ανεξάρτητων αρχών. Εμείς πάντως έχοντας διαβάσει τις εκθέσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αναμένουμε το πως θα τοποθετηθεί ο κ. Μενουδάκος στο θέμα του «sim swapping». Βλέπετε, εντός του 2020 υποβλήθηκαν στην Αρχή 59 γνωστοποιήσεις παραβίασης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Ο μεγάλος –σε σχέση και με τα προηγούμενα έτη– αριθμός οφείλεται ιδίως στο ότι 35 εξ αυτών αφορούσαν σε περιστατικά «sim swapping», δηλαδή σε αντικαταστάσεις καρτών sim από μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα (τα οποία ακολούθως προέβαιναν σε ενέργειες ανάληψης χρηματικών ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των νόμιμων κατόχων των καρτών sim). H Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εξετάζει ακόμη και σήμερα το ζήτημα αυτό και αναμένουμε να δούμε εάν θα πέσουν «καμπάνες» σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που δεν έδειξαν επιμέλεια στον έλεγχο ταυτοπροσωπίας επιτήδειων, που τελικά πέτυχαν να αποσπάσουν sim από φυσικά καταστήματα των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, κάτι που εν συνεχεία τους επέτρεψε να «γδύσουν» τραπεζικούς λογαριασμούς.

Τα πλωτά parking του ΟΛΘ

Μια εκκρεμότητα 15 ετών έκλεισε πρόσφατα ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης. Ήταν Οκτώβριος του 2007, όταν η ένωση εταιρειών ΑCTE PARK/ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΛΩΤΩΝ ΠΑΡΚΙΝΚ/CAPITAL CONNECT κατοχύρωσε υπέρ της το διαγωνισμό για δύο πλωτούς χώρους στάθμευσης, που επρόκειτο να λειτουργήσουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, δύο χρόνια μετά το έργο ματαιώθηκε, καθώς τα χερσαία πάρκινγκ του ΟΛΘ τελικά διατηρήθηκαν και ως εκ τούτου εξέλιπε ο λόγος να αναπτυχθούν πλωτά. Η κοινοπραξία των εταιρειών «ΑCTE PARK/ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΛΩΤΩΝ ΠΑΡΚΙΝΚ/CAPITAL CONNECT προσέφυγε δικαστικά κατά του ΟΛΘ διεκδικώντας διαφυγόντα κέρδη 77,3 εκατ. ευρώ, λόγω της ματαίωσης της διαδικασίας διαγωνισμού. Η αργόσυρτη Ελληνική Δικαιοσύνη είχε ως αποτέλεσμα η υπόθεση να εκδικαστεί τον Οκτώβριο του 2018. Τον Μάρτιο του 2019 εκδόθηκε η αριθμ.3733/19 Απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, η οποία έκρινε την αγωγή απορριπτέα στο σύνολό της και ουσιαστικά αβάσιμη. Η απόφαση αυτή κατέστη τελεσίδικη προ τετραμήνου. Οπότε η εκκρεμότητα των 15 ετών έκλεισε οριστικά για τον ΟΛΘ.

Το Αvaton της Σιμωνόπετρας

Με τις «ευλογίες» του υπουργού Υγείας Θανάση Πλεύρη το νερό «Αvaton - Σιμωνόπετρας» που πηγάζει από μια «αρτεσιανή πηγή» του Αγίου Όρους αναγνωρίσθηκε ως φυσικό μεταλλικό νερό κατάλληλο για δίαιτα πτωχή σε νάτριο. Η απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης άνοιξε το δρόμο για την εμπορική διάθεση του «ιερού» νερού. Όπως μας πληροφόρησαν, αρτεσιανά ονομάζονται τα υπόγεια ύδατα που βρίσκονται εγκλωβισμένα ανάμεσα σε δύο υδατοστεγή πετρώματα σχηματίζοντας υπόγειους υδροφορείς. Το αρτεσιανό ύδωρ θεωρείται καλύτερης ποιότητας διότι φιλτράρεται φυσικά από τα πετρώματα μέχρι να αποθηκευτεί στους υπόγειους υδροφορείς και αναβλύζει στην επιφάνεια χωρίς να έρθει σε επαφή με άλλα επιφανειακά ύδατα και ρύπους. Το νερό «Αvaton - Σιμωνόπετρας» το διαθέτει η κυπριακή εταιρεία Bright Stone, του Δημήτρη Μπαμπάκου, η οποία ήλθε σε συμφωνία με την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας και κατασκεύασε εμφιαλωτήριο σε έκταση της Μονής. Η περιβαλλοντική παρακολούθηση του υδροσυστήματος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας ανατέθηκε στο εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας και Υδρογεωλογίας του ΑΠΘ και όλα έχουν γίνει βάσει της κείμενης νομοθεσίας. Για το λόγο αυτό και το νερό «Αvaton - Σιμωνόπετρας» δεν αντιμετώπισε κανένα θέμα στο να εξασφαλίσει την έγκριση της Επιτροπής Αναγνώρισης Φυσικών Μεταλλικών Νερών του υπουργείου Υγείας.

Οι πράσινες μπίζνες της Mytilineos

Σε «χρυσοτόκο όρνιθα» έχουν μετατραπεί τα έργα ανάπτυξης ΑΠΕ για τη Mytilineos στο εξωτερικό, καθώς και σημαντικά περιθώρια κέρδους έχουν, αλλά και δεν «κουβαλάνε» πολυετές ρίσκο, ούτε εξαρτώνται από τις συνθήκες των αγορών. Όπως εξάλλου είχε δηλώσει και ο ίδιος ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, στόχος της εταιρείας είναι να αξιοποιεί την τεχνογνωσία της, να κάνει τη δουλειά και να καρπώνεται τα κέρδη, χωρίς πολυετείς αναμονές. Με αυτή τη λογική, τα τρία έργα, συνολικής αξίας 300 εκατ. ευρώ που έκλεισε στη Βρετανία είναι ένα ακόμη τέτοιο παράδειγμα, με το project να βάζει για τα καλά την εταιρεία στην πολλά υποσχόμενη τοπική αγορά. Μεγάλη αξία έχει επίσης και η Drax Group, ο όμιλος για λογαριασμό του οποίου η Mytilineos αναπτύσσει τα έργα. Ο εν λόγω όμιλος απασχολεί 3.400 εργαζομένους στη Βρετανία και τη Βόρεια Αμερική, ενώ μεταξύ άλλων έχει θέσει ως στόχο να έχει αρνητικό ανθρακικό αποτύπωμα μέχρι το 2030.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.