ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσωρινή μείωση των φόρων σε καύσιμα και ενέργεια ζητούν Κομισιόν και Ευρωβουλή

Την ανάγκη προσωρινής μείωσης της φορολογίας σε καύσιμα και ενέργεια προτείνουν Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Την ανάγκη προσωρινής μείωσης της φορολογίας σε καύσιμα και ενέργεια προτείνουν Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
INTIME

Την ανάγκη προσωρινής μείωσης της φορολογίας σε καύσιμα και ενέργεια προτείνουν Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να ανασχεθούν οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και να συγκρατηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Ενημέρωση – σύνοψη που παρείχε η Ευρωβουλή για τα σχετικά θέματα αναφέρεται μεταξύ άλλων στα βραχυπρόθεσμα εθνικά μέτρα για τον μετριασμό των υψηλότερων τιμών της ενέργειας και τροφίμων, και στις σχετικές συστάσεις που έκανε η Κομισιόν στις 24 Μαρτίου.

Στη σύνοψη σημειώνεται πως :

  • Προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις των υψηλών τιμών των τροφίμων στους πιο ευάλωτους η Κομισιόν πρότεινε ότι τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόσουν μειωμένους συντελεστές Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και να ενθαρρύνουν τους οικονομικούς φορείς να μειώσουν τις τιμές για τους καταναλωτές.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέστησε σαφές ότι εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής καθοδήγησης στα κράτη μέλη σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να κάνουν βέλτιστη χρήση του νομικού πλαισίου για τον μετριασμό των υπερβολικών τιμών ενέργειας για τους τελικούς καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των στοχευμένων παρεκκλίσεων ανά χώρα βάσει της οδηγίας για τη φορολογία της ενέργειας, ώστε να αποφευχθούν στρεβλώσεις στην Ενιαία Αγορά. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η πλειονότητα των κρατών μελών έχει θέσει σε εφαρμογή μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για το φυσικό αέριο, την ηλεκτρική ενέργεια ή/και την τηλεθέρμανση. Ωστόσο, «πολλές δυνατότητες, ιδίως στο πλαίσιο της οδηγίας για τη φορολογία της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των μειωμένων συντελεστών ή των απαλλαγών για τα νοικοκυριά, δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί πλήρως».

Η έκθεση της Ευρωβουλής αναφέρεται και σε βέλτιστες πρακτικές. Όπως τονίζεται:

  1. Στις 21 Μαρτίου 2022, η σουηδική κυβέρνηση παρουσίασε μια δέσμη μέτρων με βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Το πακέτο περιλαμβάνει μειωμένους φόρους καυσίμων, αντισταθμιστικές πληρωμές για το κόστος καυσίμων των νοικοκυριών που διαθέτουν αυτοκίνητα, αυξημένο επίδομα στέγασης για οικογένειες με παιδιά και νέο σύστημα έκπτωσης ταξιδιού. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα προβλέπουν ότι ο φόρος καυσίμων για το ντίζελ και τη βενζίνη θα μειωθεί προσωρινά στο χαμηλότερο επίπεδο που επιτρέπεται σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ.
  2. Η πορτογαλική κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή μια σειρά μέτρων για τον μετριασμό των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών της ενέργειας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Τα μέτρα που έχουν ήδη εφαρμοστεί περιλαμβάνουν, ιδίως, την επιστροφή στους πολίτες των απροσδόκητων κερδών από το ΦΠΑ καυσίμων, μέσω μείωσης άλλων φόρων στα καύσιμα. «Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να μειώσει προσωρινά τον συντελεστή ΦΠΑ στα καύσιμα χαμηλότερα του 23%». Ο εκτιμώμενος αντίκτυπος θα είναι περίπου 65 εκατ. ευρώ το μήνα», σημειώνεται στην έκθεση.