ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η προσβολή των συμφερόντων της ΕΕ, ο χρησμός του ΔΝΤ και ο νέος Γενικός της Κεφαλαιαγοράς

Η προσβολή των συμφερόντων της ΕΕ, ο χρησμός του ΔΝΤ και ο νέος Γενικός της Κεφαλαιαγοράς

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ο χρησμός του ΔΝΤ

Καθώς η εξ αποστάσεως επισκόπηση που διενήργησε το ΔΝΤ για να συντάξει την έκθεση του άρθρου 4 για την ελληνική οικονομία ολοκληρώθηκε, ο επικεφαλής του Ταμείου για τη χώρα μας, ο Ολλανδός Ντένις Μπότμαν, θα παρουσιάσει σήμερα στις 3 το απόγευμα τα ευρήματα της αξιολόγησής του στους Έλληνες δημοσιογράφους. Η έκθεση του άρθρου 4 του καταστατικού του ΔΝΤ είναι ο ετήσιος «οικονομικός έλεγχος υγείας» που διενεργεί το Ταμείο σε όλα τα κράτη μέλη του και υπό τις υφιστάμενες συγκυρίες που προκαλεί η πανδημία, η ενεργειακή κρίση και η ρωσική εισβολής στην Ουκρανία, έχει ειδικό βάρος για την Ελλάδα. Να σημειώσουμε πως στην περυσινή έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα ο Ντένις Μπότμαν και οι συνεργάτες του προειδοποιούσαν πως «σημαντικές αβεβαιότητες και αρνητικοί κίνδυνοι συνεχίζουν να θολώνουν τις προοπτικές» της ελληνικής οικονομίας. Δεν ξέρουμε εάν διαθέτουν «κληρονομικό χάρισμα», ωστόσο έπεσαν μέσα στην πρόβλεψή τους!

Ο νέος Γενικός

Θέμα λίγων εβδομάδων είναι πλέον η επιλογή του νέου Γενικού Διευθυντή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Μπορεί η διαδικασία προκήρυξης της θέσης να καθυστέρησε σημαντικά - από τον Αύγουστο του 2021 προκηρύχθηκε τον Ιανουάριο 2022 - , ωστόσο μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των υποψηφιοτήτων στις 21 Φεβρουαρίου 2022, όλα έχουν δρομολογηθεί γρήγορα. Έτσι, προχθές Τετάρτη έγιναν οι πρώτες συνεντεύξεις ενδιαφερομένων από την Επιτροπή Επιλογής που απαρτίζεται από μέλη της Διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Οι περίπου δέκα συνεντευξιαζόμενοι, στην πλειονότητά τους διέθεταν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, δεκαετή τουλάχιστον εμπειρία σε αντικείμενο συναφές με αυτό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, άριστη γνώση σε θέματα κεφαλαιαγοράς και άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας. Να σας αποκαλύψουμε πως για τη θέση έχουν ενδιαφερθεί στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στελέχη του χρηματιστηριακού κλάδου και πρώην διευθυντικά στελέχη εισηγμένων επιχειρήσεων. Καταλαβαίνουμε πως η Επιτροπή Επιλογής θα έχει δύσκολο έργο να ξεχωρίσει τον/την καλύτερο/η για τη θέση.

Επιβραβεύοντας τη παρανομία

Ανενόχλητοι θα βγάλουν τη σεζόν ιδιοκτήτες beach bar, καντινών, εστιατορίων, κέντρων διασκέδασης και επιχειρήσεων watersports που στεγάζονται σε παράνομα κτίσματα που έχουν κατασκευαστεί στον αιγιαλό, στην παραλία, σε παρόχθια ζώνη, σε λίμνες κ.α.. Με τροπολογία στο σχέδιο νόμου για τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (Ο.Α.Ε.Π.) ανεστάλη μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2022, η εκτέλεση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής για τις αναφερόμενες περιπτώσεις έργων που έχουν κατασκευαστεί παράνομα. Κανονικά τα κτίσματα αυτά θα έπρεπε να αρχίσουν να κατεδαφίζονται από σήμερα 1η Απριλίου. Ωστόσο, η τροπολογία τους έδωσε «τράτο» για τη θερινή σεζόν με την αιτιολογία πως «η κατεδάφιση και αποβολή στην παρούσα χρονική συγκυρία θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα και μη αναστρέψιμα τετελεσμένα σε πολύ μεγάλο αριθμό φορέων και προσώπων (ιδίως τουριστικές επιχειρήσεις), οι οποίοι επικεντρώνουν τη δραστηριότητά τους σε έργα που έχουν κατασκευαστεί στα ανωτέρω σημεία, χωρίς να υφίσταται σχετικά απόφαση περί παραχώρησης χρήσης». Τα συμπεράσματα δικά σας.

Τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ

Η Ελλάδα σύμφωνα με την Οδηγία (ΕΕ) 2017/1371 έχει την υποχρέωση να προχωρεί στη συλλογή, ταξινόμηση και επεξεργασία στατιστικών στοιχείων που αφορούν αδικήματα του Ποινικού Κώδικα, όταν αυτά στρέφονται κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή συνδέονται με την προσβολή των συμφερόντων της ΕΕ. Έπρεπε να περάσουν πέντε χρόνια από τη θέσπιση της Οδηγίας για να ελεήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης να δημιουργήσει τον σχετικό μηχανισμό συλλογής, ταξινόμησης και επεξεργασίας των δικαστικών στατιστικών στοιχείων που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παράγει ετησίως ορθές στατιστικές αναφορές για τα αδικήματα που στρέφονται κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ποια είναι αυτά τα αδικήματα; Η διασυνοριακή απάτη σχετικά με τον ΦΠΑ, η δωροληψία πολιτικών προσώπων, η δωροδοκία πολιτικών προσώπων, η δωροληψία υπαλλήλου, η δωροδοκία υπαλλήλου, η δωροληψία και δωροδοκία δικαστικών λειτουργών, η υπεξαίρεση, η απάτη, η απάτη με υπολογιστή, η απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις, η απιστία, η λαθρεμπορία και οι ποινικές και διοικητικές κυρώσεις που οδηγούν σε κατάσχεση και δήμευση περιουσιακών στοιχείων, όπως το ξέπλυμα χρήματος. Στο νεοσύστατο μηχανισμό συλλογής, ταξινόμησης και επεξεργασίας των δικαστικών στατιστικών στοιχείων θα μετέχουν 63 Εισαγγελίες Πρωτοδικών, 63 Πρωτοδικεία, 19 Εφετεία και 19 Εισαγγελίες Εφετών. Η έρευνα θα καταγράφει τον αριθμό των ποινικών διώξεων ανά αδίκημα που είτε ασκήθηκαν, είτε έπαυσαν. Τον αριθμό των πρωτόδικων αποφάσεων ανά αδίκημα που κηρύχθηκαν απαράδεκτες, αθωωτικές ή καταδικαστικές και βρίσκονται είτε σε εξέλιξη, είτε σε αναβολή. Ομοίως, θα καταγράφει τον αριθμό των αποφάσεων ανά αδίκημα σε β΄ βαθμό στις εφέσεις που ασκήθηκαν και το ποιες ήταν καταδικαστικές και ποιες αθωωτικές. Τέλος, θα καταγράφει τα ποσά που ανακτήθηκαν κατόπιν ποινικών διώξεων και την εκτιμώμενη ζημία για τα συμφέροντα της ΕΕ. Διακινδυνεύουμε μια πρόβλεψη. Ο αριθμός των καταδικαστικών αποφάσεων που θα καταγράψει ο μηχανισμός θα είναι τόσο μικρός που η Ελλάδα θα δίνει την εντύπωση πως είναι η χώρα της ΕΕ στην οποία θίγονται λιγότερο τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης. Η αλήθεια είναι πως είναι η χώρα με τον πλέον ευνοϊκό Ποινικό Κώδικα για το οικονομικό έγκλημα.

Ο πονοκέφαλος του Telis

Πονοκέφαλο μέχρι και στον Έλληνα κροίσο Τέλη Μυστακίδη (Telis Mistakidis) έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Telis είναι ο έκτος μεγαλύτερος μέτοχος της Glencore Plc, της εταιρείας που αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη στη διακίνηση μεταλλευμάτων και άλλων πρώτων υλών. Για την ακρίβεια είναι κάτοχος 450.175.134 μετοχών της Glencore, ήτοι του 3,38% της εταιρείας. Αν και η άνοδος των τιμών των μεταλλευμάτων που εμπορεύεται η ελβετική εταιρεία είναι μεγάλη μετά το ξέσπασμα της κρίσης, ωστόσο η Glencore επηρεάζεται από την ουκρανική σύρραξη. Η εταιρεία ανακοίνωσε χθες ότι θα σταματήσει να αναζητά νέες συμφωνίες στη Ρωσία, ξεκαθαρίζοντάς παράλληλα πως θα συνεχίσει τους μακροχρόνιους επιχειρηματικούς δεσμούς με τη χώρα. Η Glencore κατέχει μερίδιο 10,55% στον Όμιλο En+, που ελέγχει την United Co. Rusal International PJSC, το διεθνή κολοσσό στο χώρο του αλουμινίου Κατέχει επίσης ένα μικρό μερίδιο κάτω του 1% στη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft. Η αξία των συμμετοχών αυτών στο τέλος του 2021 ήταν 789 εκατ. δολάρια και 485 εκατ. δολάρια αντίστοιχα, ήτοι συνολικά 1,27 δισ. δολάρια. Το μέλλον των επενδύσεων αυτών δεν είναι πλέον τόσο ξεκάθαρο όσο στο παρελθόν, καθώς οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας επηρεάζουν τις προοπτικές των United Co. Rusal International PJSC και Rosneft. Αυτό προβληματίζει και τη Διοίκηση της Glencore Plc και τους μετόχους της.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.