ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: «Καίνε» και τα ενοίκια - Σε διόρθωση τιμών ελπίζουν οι παράγοντες της αγοράς

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: «Καίνε» και τα ενοίκια - Σε διόρθωση τιμών ελπίζουν οι παράγοντες της αγοράς
INTIME NEWS

Ενοίκια: Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς είναι ισχυρή η πιθανότητα διόρθωσης των τιμών στην εγχώρια αγορά μέσα στο 2022

Αυξήσεις σημειώθηκαν στις ζητούμενες τιμές ενοικίασης σε όλη την Ελλάδα το 1ο τρίμηνο του 2022 όπως καταγράφουν οι μεσίτες.

Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2021 η ετήσια μέση αύξηση στις τιμές των διαμερισμάτων ανήλθε στο 7,5%. Το τελευταίο τρίμηνο του 2021, καταγράφηκε αύξηση κατά 9,8% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020 για τα νέα διαμερίσματα, δηλαδή τα διαμερίσματα έως πέντε ετών, ενώ για τα παλαιότερα (άνω των 5 ετών) ήταν στο 8,6%. Ωστόσο, υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανά γεωγραφική περιοχή. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Cerved Property Services, η ελληνική αγορά ακινήτων θα ακολουθήσει ανοδική πορεία στο πρώτο εξάμηνο του 2022, με τις τιμές να σημειώνουν άνοδο μέχρι και 10%.

Ο Ελευθέριος Ποταμιάνος, Πρόεδρος Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών - Αττικής, μίλησε στο Newsbomb.gr λέγοντας πως «αν συνεχίσει το κομμάτι της ενεργειακής κρίσης να αυξάνεται, για τους επόμενους 3 με 4 μήνες, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πιεστούν και θα πέσουν οι τιμές στα ενοίκια».

Και συνέχισε τονίζοντας πως «τους επόμενους μήνες πιστεύω πως θα υπάρξει πτώση στις τιμές των ενοικιαζόμενων ακινήτων. Θα αυτορυθμιστεί η αγορά».

Ο κ. Ποταμιάνος εξήγησε πως είναι πολύ μεγάλες οι αυξήσεις καθώς «στις τιμές είμαστε 10% πάνω σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή από 800 ευρώ, ένα μέσο σπίτι 100 τ.μ., σήμερα νοικιάζεται 880 ευρώ. Και σε σχέση με την τελευταία πενταετία με εξαετία είμαστε 30% πάνω. Αυτό δεν σημαίνει πως μπορούν να μπούνε πλαφόν στις τιμές γιατί η αγορά πρέπει να κινείται ελεύθερα. Υπάρχει ήδη πίεση, καθώς το ενδιαφέρον έχει πέσει, εδώ και ένα με ενάμιση μήνα».

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ανέφερε ότι «ο Γενάρης, ο Φλεβάρης και ο Μάρτης έχει κλείσει πολύ ανοδικά και αυτό είναι πρόβλημα για τα μισθώματα. Και ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση θα επηρεάσουν τις τιμές προς τα κάτω. Αν η αναπροσαρμογή του 2% γίνει 10% θα υπάρξουν αντιδράσεις».

Τι θα γίνει με την αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή;

O Άγγελος Σκιαδάς, πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών (ΠΑ.ΣΥ.ΠΕ.) σχολίασε στο Newsbomb.gr πως «μετά τη λήξη της τριετίας δεν προβλέπεται αυτόματη αναπροσαρμογή τιμαρίθμου. Είναι θέμα συμφωνίας ιδιοκτήτη και ενοικιαστή».

Επεσήμανε πως αν συνεχιστεί η αύξηση των ενοικίων θα υπάρξουν προβλήματα. «Η κατάσταση με τις τιμές των μισθωμάτων είναι δραματική. Έχουμε αύξηση, την τελευταία διετία, που φτάνει σε κάποιες περιοχές μέχρι και το 50%. Οι ιδιοκτήτες ζητούν όλο και περισσότερα. Θα φτάσουν σε σημείο οι ενοικιαστές να μην μπορούν να πληρώσουν».

Ο κ. Σκιαδάς αναφέρει πως «εμείς σαν ΠΑ.ΣΥ.ΠΕ. ζητάμε να υπάρξει:

1] Ελάχιστη διάρκεια της μίσθωσης 6 έτη με δικαίωμα του εκμισθωτή να ζητήσει την απόδοση του μισθίου μετά την πάροδο του συμβατικού χρόνου και της αρχικής τριετίας για ιδιοκατοίκηση του ιδίου και τυχόν ενηλίκων τέκνων του εφ όσον δεν διαθέτουν άλλη κατοικία που να καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες.

2] Αποζημίωση του μισθωτή και δικαίωμα επανεγκατάστασης αν ο εκμισθωτής δεν πραγματοποιήσει την ιδιοκατοίκηση εντός 3 μηνών από την απόδοση του μισθίο

3] Επαναφορά του ανώτατου επιτρεπόμενου μισθώματος όπως ίσχυε στο παρελθόν [Ν 1703/87] Το ανώτατο επιτρεπόμενο μίσθωμα να υπολογίζεται σε ετήσιο ποσοστό επι της αντικειμενικής αξίας του μισθίου [προτεινόμενο ποσοστό 4%].

III Δικαίωμα στο Δικαστήριο που διατάσει την έξωση του ενοικιαστή να χορηγεί την εύλογη προθεσμία που κατά την κρίση του απαιτείται για να αποδώσει ο μισθωτής το μίσθιο».

Διαβάστε επίσης:

Έλεγχοι από την ΑΑΔΕ σε «κουρεμένα» ενοίκια

Αττική: Ποιες περιοχές διαθέτουν ακίνητα για οικογένεια με ενοίκιο έως 600€ - Αναλυτικοί πίνακες

Εκτίναξη 5,4% σε όσα ενοίκια αναπροσαρμόζονται βάσει πληθωρισμού