ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάσχα: Μετά την τιμή του αρνιού, «πονοκέφαλος» και τα κάρβουνα – Στα 20 ευρώ το σακί

Πάσχα: Μετά την τιμή του αρνιού, «πονοκέφαλος» και τα κάρβουνα – Στα 20 ευρώ το σακί
Αυξημένη η τιμή και για τα κάρβουνα λόγω των ελλείψεων στην αγορά
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Αυξημένη η τιμή και για τα κάρβουνα λόγω των ελλείψεων στην αγορά

Τουλάχιστον διπλός αναμένεται ο «πονοκέφαλος» για όσους θέλουν να τηρήσουν τα έθιμα για το Πάσχα καθώς μετά τις αυξήσεις στην τιμή του αρνιού, όπως την έχει καταγράψει σε ρεπορτάζ του το Newsbomb.gr, αυξημένη θα είναι και η τιμή για τα κάρβουνα.

Χαρακτηριστικά τα στοιχεία που παρουσιάζει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» σύμφωνα με τα οποία το ένα σακί κάρβουνα φέτος πωλείται προς 20 ευρώ όταν το 2021 η αντίστοιχη τιμή ήταν μόλις 8 ευρώ.

Όπως υποστηρίζουν οι έμποροι οι ανατιμήσεις οφείλονται στις ελλείψεις αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η αγορά έχει ξεμείνει από κάρβουνα». Σύμφωνα με τον έμπορο Χρήστο Ζήρο ενώ τέτοια εποχή το 2021 είχε απόθεμα 400 τόνων ξυλοκάρβουνου, φέτος διαθέτει μόλις 40 τόνους προσθέτοντας ότι οι εισαγωγές έχουν γίνει πολύ ακριβές λόγω των μεταφορικών, καθιστώντας ασύμφορο το εμπόριο του συγκεκριμένου εμπορεύματος.

Αλλά και έμπορος από το Αίγιο περιέγραψε την ίδια κατάσταση. Ο Γρηγόρης Αδαμόπουλος αναφέρθηκε στο σοβαρότερο πρόβλημα που δεν είναι άλλο από την υπολειτουργία στα περισσότερα λιμάνια, με αποτέλεσμα να δίνεται προτεραιότητα στην εκφόρτωση ευπαθών προϊόντων, που φέρνουν τα ξυλοκάρβουνα τελευταία στη λίστα προτεραιοποίησης.

Όπως είπε ο ίδιος, το μεταφορικό κόστος για την τιμή ενός κοντέινερ φτάνει ακόμα και τα 19.000 ευρώ. «Οι ελλείψεις είναι πολύ σοβαρές. Η αγορά δουλεύει αυτή τη στιγμή, στο 10% σε όλη την Ελλάδα. Και μιλάμε για προϊόν που είναι πανάκριβο και χωρίς καλή καύση. Ένα σακί ξυλοκάρβουνο κοστίζει 12-14 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τα 20 ευρώ».

Σύμφωνα, τέλος, με τον ίδιο ένα «σακί ξυλοκάρβουνο κοστίζει 12 – 14 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τα 20 ευρώ».

Διαβάστε επίσης:

Κρεοπώλες στο Newsbomb.gr: Το αρνί έχει πάρει ήδη αύξηση 30%, δεν ξέρουμε πού θα φτάσει το Πάσχα

Πρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων: Η τιμή του αρνιού το Πάσχα θα φτάσει τα 15 ευρώ το κιλό