ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς αναβάθμιση των έργων έρευνας και εκμετάλλευσης των ελληνικών υδρογονανθράκων

Στελέχη ξένων κολοσσών έχουν ξεκινήσει συνομιλίες με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθρ
Στελέχη ξένων κολοσσών έχουν ξεκινήσει συνομιλίες με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων
INTIME

Στελέχη ξένων κολοσσών έχουν ξεκινήσει συνομιλίες με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, όπως αναφέρουν πηγές της ΕΔΕΥ, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους για τη συμμετοχή τους στην εθνική προσπάθεια έρευνας και εκμετάλλευσης πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου. 

Το εκ νέου άνοιγμα του «φακέλου» των εγχώριων υδρογονανθράκων όπως σηματοδοτήθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς και η επανεμφάνιση της ΕΔΕΥ σε διεθνείς εκθέσεις και συνέδρια μεγάλων εταιρειών του upstream έβαλαν την Ελλάδα στο «κάδρο» των επενδυτικών προγραμμάτων ενεργειακών κολοσσών.

Εταιρείες όπως η BP, η Shell και η νορβηγική Equinor είχαν ανακοινώσει στις αρχές του προηγούμενου μήνα τις αποφάσεις τους να αποεπενδύσουν από τα ρωσικά κοιτάσματα και σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς αναθεωρούν τα επενδυτικά τους σχέδια.

Η ΕΔΕΥ έχει προχωρημένες συζητήσεις με πετρελαϊκούς ομίλους και, σύμφωνα με κύκλους της δημόσιας εταιρείας, με ορισμένους εξ αυτών έχει υπογράψει και σχετικές συμβάσεις εχεμύθειας ως προς το περιεχόμενο και την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Οι περιοχές που φέρονται να σημαδεύουν οι ενεργειακοί κολοσσοί είναι οι δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης καθώς και οι δύο του Ιονίου Πελάγους. Ως προς τα blocks «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης», οι πληροφορίες της αγοράς θέλουν τη γαλλική TotalEnergies, που είναι εντολοδόχος της κοινοπραξίας με την αμερικανική ExxonMobil και τα Ελληνικά Πετρέλαια, να έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της για αποχώρηση από τις μισθωμένες παραχωρήσεις. Αρα, αν μετά τον Οκτώβριο του 2023, οπότε και λήγει το πρώτο στάδιο του ερευνητικού προγράμματος, οι Γάλλοι επιμείνουν στην απόφασή τους, ανοίγει χώρος εισόδου νέου «παίκτη».

Εταίρο όμως αναζητούν και τα Ελληνικά Πετρέλαια για τα θαλάσσια blocks «Ιόνιο» και «Κυπαρισσιακός Κόλπος», οπότε και σε αυτές τις εκτάσεις υπάρχει περιθώριο δραστηριοποίησης πολυεθνικού ομίλου. Για την ΕΔΕΥ, σύμφωνα με όσα τονίζουν πηγές της, το μεγάλο στοίχημα παραμένει η εξερεύνηση των στόχων της Κρήτης και θεωρούν εφικτό τον στόχο για την εκτέλεση και ολοκλήρωση των δισδιάστατων σεισμικών ερευνών έως το τέλος του 2023. Η θαλάσσια περιοχή με βάση τα γεωλογικά δεδομένα έχει μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Στις προτεραιότητες της ΕΔΕΥ βρίσκονται επίσης η διενέργεια της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης στην Ελλάδα, ύστερα από 20 και πλέον χρόνια, που είναι σε στόχο της χερσαίας παραχώρησης των Ιωαννίνων. Η περιοχή έχει μισθωθεί από την Energean, με την οποία η ΕΔΕΥ συνεργάζεται για την άρση διοικητικών εμποδίων. Αντίστοιχες ενέργειες γίνονται και για το θαλάσσιο «block 2» που βρίσκεται βορειοδυτικά της Κέρκυρας. Η κοινοπραξία των Energean - ΕΛ.ΠΕ. αποφάσισε να επισπεύσει τις τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες, παρακάμπτοντας τις δισδιάστατες, καθώς, όπως αναφέρουν πληροφορίες, έχει εντοπιστεί πιθανός στόχος κοιτάσματος φυσικού αερίου.

Πηγές της ΕΔΕΥ θεωρούν ότι η αναβάθμιση των έργων έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων σε έργα εθνικής σημασίας οδηγεί στη σύντμηση χρόνων και γραφειοκρατικών διαδικασιών για τη χορήγηση των αναγκαίων αδειοδοτήσεων που απαιτούνται στο στάδιο των γεωτρήσεων.