ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσεμπερλίδης στο Newsbomb.gr: «Πάρτι αισχροκέρδειας» - Τι είπε για μείωση ΦΠΑ σε βασικά αγαθά

Τσεμπερλίδης στο Newsbomb.gr: «Πάρτι αισχροκέρδειας» - Τι είπε για μείωση ΦΠΑ σε βασικά αγαθά
Υπάρχουν επιχειρήσεις που εκμεταλλευόμενες το διεθνές αλλά και το εγχώριο κλίμα κερδοσκοπούν σε βάρος των καταναλωτών.
INTIME / Φωτογραφία Αρχείου

Οι καταναλωτές όπως λέει ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών πρέπει να κάνουν έρευνα αγοράς, ώστε να συγκρίνουν τιμές.

Η ακρίβεια φαίνεται να έχει γονατίσει τα περισσότερα νοικοκυριά της Ελλάδας, καθώς οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα είναι υψηλές. Ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), Νίκος Τσεμπερλίδης, μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέφερε ότι στην αγορά γίνεται «πάρτι αισχροκέρδειας» καθώς υπάρχουν μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και αλυσίδες που εκμεταλλευόμενες το διεθνές αλλά και το εγχώριο κλίμα κερδοσκοπούν σε βάρος των καταναλωτών.

Αυτή τη στιγμή παρατηρούμε αυξήσεις στα περισσότερα προϊόντα αλλά ακόμη περισσότερο στα είδη πρώτης ανάγκης. Ο κ.Τσεμπερλίδης τόνισε ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που κάνουν αλλαγές. Αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα από την αγορά είπε: «Οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι αλυσίδες κάνουν deal αγορών αγοράζοντας μικρές επιχειρήσεις. Πρόκειται για μια τάση που θα κυριαρχήσει, θα αγοράζουν οι “μεγάλοι” τους “μικρούς”».

Συνεχίζοντας τα παραδείγματα αναφέρθηκε και στην τιμή του ηλιέλαιου στην Ελλάδα αλλά και στα διαθέσιμα αποθέματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η τιμή του ηλιέλαιου καταγράφει σημαντική αύξηση τόσο στα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ όσο και στην Ελλάδα.

«Στην Ελλάδα, τα αποθέματα είναι αρκετά σύμφωνα με έρευνα που έγινε. Για την ακρίβεια έχουμε μεγάλη επάρκεια. Στην αρχή μας έλεγαν ότι δεν υπάρχει απόθεμα και αύξησαν την τιμή επί τέσσερα», ανέφερε ο κ.Τσεμπερλίδης.

Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές

Επιπροσθέτως αναφέρει την απουσία ελέγχων στην αγορά από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ενώ καλεί και τους ίδιους τους καταναλωτές να πάψουν να είναι «καταναλωτές του καναπέ», να κάνουν επιλογές έπειτα από έρευνα, ώστε να πετυχαίνουν τις καλύτερες τιμές αλλά και να αντιδρούν μαζικά απέναντι σε φαινόμενα αισχροκέρδειας.

«Ο καταναλωτής είναι ο βασιλιάς της αγοράς. Είναι ο μόνος που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Καμία επιχείρηση δεν θα επιβιώσει αν δεν την επιλέξει ο ίδιος ο καταναλωτής», πρόσθεσε.

Επισημαίνει την ανάγκη επίσημων ελέγχων στα στοιχεία επιχειρήσεων αλλά και τη γνωστοποίηση των στοιχείων των εταιρειών που αισχροκερδούν. «Είναι ένας τρόπος για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις αλλά όχι εις βάρος των καταναλωτών, όχι με αισχροκέρδεια», είπε.

Και συνεχίζει: «οι περισσότερες επιχειρήσεις ταλαιπωρήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια λόγω lockdown. Από αυτό σαφώς εξαιρούνται οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ που δεν έκλεισαν».

«Οι καταναλωτές πρέπει να κάνουν έρευνα αγοράς», τονίζει ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών.INTIME - ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Νίκος Τσεμπερλίδης: «Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι ανύπαρκτος»

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην «απουσία» της κυβέρνησης για το θέμα της ακρίβειας καθώς δεν υπάρχει η υπηρεσία που έλεγχε τα κοστολογικά στοιχεία των επιχειρήσεων ώστε να δίνει στοιχεία. Σήμερα η κυβέρνηση δεν διαβουλεύεται με τις ενώσεις των καταναλωτών.

«Ο υπουργός Ανάπτυξης, (σ.σ. Άδωνις Γεωργιάδης) δεν έχει επικοινωνήσει με τις ενώσεις καταναλωτών, είναι ανύπαρκτος καθώς δεν έχει εμφανιστεί ούτε μία φορά από τη στιγμή που ανέλαβε. Υπάρχουν επιχειρήσεις που αισχροκερδούν και αυτό οφείλεται σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό στο ότι η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και ο υπουργός ανάπτυξης έχουν σταματήσει να κάνουν ελέγχους στην αγορά. Μέσα από την απόφαση που έβγαλε το 2021 αρχειοθετεί τα δικαιώματα μας», τόνισε

«Γι'αυτό το πάρτι της αισχροκέρδειας συνεχίζεται, γιατί δεν γίνονται ελέγχοι», υπογράμμισε.

Αντιμέτωποι με ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής βρίσκονται ήδη οι καταναλωτές.INTIME - ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μείωση ΦΠΑ: Τι όφελος θα έχει ο καταναλωτής

Επιπροσθέτως, τη στιγμή που οι τιμές των βασικών προϊόντων που γεμίζουν το καλάθι της νοικοκυράς αυξάνονται συνεχώς, συζητείται από την κυβέρνηση οι µετατάξεις προϊόντων από τον υψηλότερο στον χαµηλότερο συντελεστή. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά διατροφικά είδη, όπως υπογράμμισε προ ημερών ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Τσεμπερλίδης σχολίασε την μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα λέγοντας: «Είχαμε προτείνει στο υπουργείο Ανάπτυξης να μειωθεί το ΦΠΑ στα προϊόντα βασικής ανάγκης ενώ στα άλλα προϊόντα το ΦΠΑ να μείνει ως έχει». Σημασία έχει αν γίνει μείωση στο ΦΠΑ να είναι ορατή. «Ας θυμηθούμε ότι όταν άλλαξε το ΦΠΑ στην εστίαση και από 23% και πήγε στο 13% δεν είδαμε καμία μείωση».

Κλείνοντας είπε: «Έχουμε κουραστεί να βλέπουμε ότι η αγορά κινείται έτσι. Πρέπει ο καταναλωτής να αποκτήσει συλλογική φωνή».

Προς μείωση ΦΠΑ
H κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά διατροφικά είδη.INTIME - ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η μείωση του ΦΠΑ αφορά βασικά διατροφικά είδη

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών, αναζητά λύσεις εφαρμογής μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6% ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις της ακρίβειας. Τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων όσον αφορά στην τεράστια αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών το Φεβρουάριο του 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, πιστοποιούν το πρόβλημα και την ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση πολιτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει καταλήξει στα προϊόντα εκείνα που επιθυμεί να μειωθεί ο συντελεστής ΦΠΑ στο 6% και αφορούν το ψωμί, το αλεύρι, το γάλα, τα μακαρόνια, το ρύζι, τη ζάχαρη και το ηλιέλαιο. Μόνο για το ψωμί, η μείωση του ΦΠΑ κοστίζει 150 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ ορισμένα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο αυτή η μείωση του ΦΠΑ (που θεωρείται ακριβή δημοσιονομική λύση) θα περάσει στον τελικό καταναλωτή ή θα χαθεί κάπου ανάμεσα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mega» τα είδη που εξετάζεται μείωση ΦΠΑ προκειμένου να πάρουν μια ανάσα οι καταναλωτές είναι τα προϊόντα πρώτης ανάγκης που είναι απαραίτητα σε κάθε νοικοκυριό.

Συγκεκριμένα εξετάζεται μείωση ΦΠΑ στο 6% (από 13%) σε:

  • Ψωμί
  • Αλεύρι
  • Γάλα
  • Μακαρόνια
  • Ρύζι
  • Ζάχαρη
  • Ηλιέλαιο
  • Παράδειγμα Ψωμί (1kg)
  • Τιμή με ΦΠΑ 13%: 2,20 ευρώ
  • Τιμή με ΦΠΑ 6%: 2,02 ευρώ
  • Ημερήσιο κέρδος καταναλωτή: 18 λεπτά
  • Μηνιαίο κέρδος καταναλωτή: 5,4 ευρώ

Διαβάστε επίσης:

ΦΠΑ: Σε ποια βασικά αγαθά εξετάζεται μείωση – Το όφελος των καταναλωτών

Κρεοπώλες στο Newsbomb.gr: Το αρνί έχει πάρει ήδη αύξηση 30%, δεν ξέρουμε πού θα φτάσει το Πάσχα

Προς μείωση ΦΠΑ σε ψωμί, αλεύρι, γάλα, μακαρόνια, ρύζι και ζάχαρη

Χαμηλή η φορολογική συμμόρφωση στο δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2022