ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεβυθούσα: Σε δίλημμα για την αγορά ή μίσθωση της πλωτής δεξαμενής αποθήκευσης

Eπίσκεψη πραγματοποιεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Ρεβυθούσα
Eπίσκεψη πραγματοποιεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Ρεβυθούσα
INTIME

Eπίσκεψη πραγματοποιεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Ρεβυθούσα, όπου αναμένεται να επιθεωρήσει τις εγκαταστάσεις του Τερματικού Σταθμού Αερίου, να ενημερωθεί για τη λειτουργία του και για την ενίσχυσή του με τις νέες επενδύσεις, καθώς επίσης και να δώσει το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα πάνω στο σύνθετο ζήτημα της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κυβέρνηση προσανατολίζονται στη μίσθωση ενός κατάλληλα εξοπλισμένου δεξαμενοπλοίου LNG. Μίσθωση, μάλιστα, όχι για μία 5ετία, όπως είναι η μία από τις δύο εναλλακτικές επιλογές στη μελέτη κόστους-οφέλους του ΔΕΣΦΑ, αλλά για έναν μόνον χρόνο. Το σκεπτικό που αναπτύσσεται εδράζεται στην άποψη «να δούμε πώς θα κινηθεί η ενεργειακή κρίση σε ένα χρόνο και αποφασίζουμε για τη συνέχεια».

Με άλλα λόγια, φαίνεται ότι επικρατούν δεύτερες σκέψεις για τη χρησιμότητα του FSU στη Ρεβυθούσα, με την προσδοκία να ομαλοποιηθεί η κατάσταση σε ένα χρόνο. Άλλωστε, σχεδιάζονται και νέες επενδύσεις σε FSRU, από την Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους, την Elpedison στη Θεσσαλονίκη και την Gastrade για δύο παρόμοιες υποδομές στην Αλεξανδρούπολη.

Να σημειωθεί ότι η δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ για τη μελέτη κόστους-οφέλους του ΔΕΣΦΑ ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, 15 Απριλίου και επίκειται η σχετική γνωμοδότηση του Ρυθμιστή. Σε αυτήν, όπως προαναφέρθηκε, η μία λύση είναι η μίσθωση και η δεύτερη, η αγορά μιας μόνιμης πλωτής δεξαμενής, η οποία, μάλιστα, εκτιμήθηκε και ως πιο συμφέρουσα οικονομικά, γιατί η απομένουσα αξία της υποδομής μετά την πενταετία υπολογίζεται στα 108 εκατ. ευρώ και θα μπορούσε να ανακτηθεί με τη μεταπώληση της, αν κρινόταν ότι η υποδομή δεν χρειάζεται πλέον.

Άρα, το κόστος της δεύτερης επιλογής φθάνει στα 62,2 εκατ. ευρώ, έναντι 110,6 εκατ. ευρώ της πενταετούς μίσθωσης. Ποσό, προφανώς, που θα είναι πολύ μικρότερο εάν τελικά επιλεγεί η μίσθωση για ένα έτος.