ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Τουρκία εξοπλίζεται για έρευνες υδρογονανθράκων

Η Τουρκία εξοπλίζεται για έρευνες υδρογονανθράκων

Με την τελευταία τεχνολογία σκοπεύει να εξοπλίσει η Τουρκία ειδικό ερευνητικό σκάφος, ώστε να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθάκων.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, ανακοίνωσε ότι υπογράφηκε σχετική συμφωνία για την κατασκευή του πλοίου αυτού, ανάμεσα στη Γενική γραμματεία Πετρελαϊκών Ερευνών, την Υπογραμματεία Αμυντικής Βιομηχανίας και τη ναυπηγοκατασκευαστική εταιρεία που θα αναλάβει το έργο.

Το ερευνητικό πλοίο θα έχει τη δυνατότητα δισδιάστατης και τρισδιάστατης σεισμικής εξερεύνησης.

«Μια Τουρκία που μεγεθύνεται δεν μπορεί να είναι στάσιμη στον τομέα της ενέργειας. Όλοι οι τομείς της Τουρκίας αναπτύσσονται, οπότε θα πρέπει να πραγματοποιούμε τις ερευνητικές μας δραστηριότητες με την τελευταία τεχνολογία», είπε ο Τανέρ Γιλντίζ σε εκδήλωση του υπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας.

Σύμφωνα με τον κ. Γιλντίζ, το πλοίο θα κοστίσει σχεδόν 100 εκατομμύρια ευρώ, και θα παραδοθεί το 2014.

Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός δεν αναφέρθηκε στο πού σκοπεύει η χώρα του να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες, δεδομένου ότι το παλαιό τουρκικό σκάφος «Πίρι Ρέις» συχνά γίνεται μέσο προκλήσεων προς την Ελλάδα, με αφορμή τις «ακαδημαϊκού» χαρακτήρα έρευνές του. Επίσης, γίνεται σαφές ότι η Τουρκία προετοιμάζεται να μπει δυναμικά στη διεκδίκηση κομματιού από την ενεργειακή πίτα, αξιοποιώντας τις έτερες προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.