ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη ξανά οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη – Στα 116 ευρώ η μεγαβατώρα

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου στην Ολλανδία σημείωσαν σήμερα άνοδο έως και
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου στην Ολλανδία σημείωσαν σήμερα άνοδο έως και 24% στα 127,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα
AP

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου στην Ολλανδία σημείωσαν σήμερα άνοδο έως και 24% στα 127,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Απριλίου, για να υποχωρήσουν στα 116 ευρώ ανά μεγαβατώρα λίγο αργότερα. 

Η εκτίναξη των τιμών οφείλεται στο ότι η η Ρωσία διακόπτει από σήμερα τις παραδόσεις φυσικού αερίου τόσο στην Πολωνία όσο και στη Βουλγαρία, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεσή της με την Ευρώπη όσον αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Τόσο η πολωνική PGNiG SA όσο και η βουλγαρική Bulgargaz, που αγοράζουν φυσικό αέριο από την Gazprom βάσει μακροπρόθεσμων συμβολαίων που λήγουν κανονικά τον Δεκέμβριο, κατήγγειλαν τη Μόσχα για αθέτηση των όρων τους.

Καθησυχαστική εμφανίστηκε πάντως απέναντι στους πολίτες η πολωνή υπουργός Περιβάλλοντος Αννα Μόσκβα, επισημαίνοντας πως τα αποθέματα φυσικού αερίου της Πολωνίας είναι γεμάτα κατά 76% και πως η χώρα διαθέτει εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού που προστατεύουν την ασφάλειά της. Από την πλευρά του, το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας δήλωσε πως έχει λάβει μέτρα για την εξασφάλιση εναλλακτικών συμφωνιών εφοδιασμού και πως δεν υπάρχει, προς το παρόν, ανάγκη περιορισμού της κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Η Μόσχα και η Ευρώπη έχουν εγκλωβιστεί σε μια αντιπαράθεση σχετικά με το πώς θα πρέπει να πληρωθεί το φυσικό αέριο – και ο κίνδυνος διακοπών αυξανόταν σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες. Το Κρεμλίνο επιμένει ότι το αέριο πρέπει να πληρωθεί σε ρούβλια, αλλά η ΕΕ θεωρεί ότι αυτό θα παραβίαζε τις κυρώσεις καθώς θα ενισχύσει την οικονομία της Ρωσίας.

Η Πολωνία είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα πλήρωνε σε ρούβλια, καθώς πλησίαζε η προθεσμία για τις πρώτες πληρωμές όσον αφορά τις προμήθειες του Απριλίου. Λίγο πριν επιβεβαιώσει η PGNiG SA την πληροφορία που πρώτα μετέδωσαν πολωνικά μέσα ενημέρωσης περί διακοπής των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου, μέσω του αγωγού Γιαμάλ - Ευρώπης, που συνδέει τη Λευκορωσία με την Πολωνία, η Gazrom είχε απευθύνει προειδοποίηση ότι η Πολωνία έπρεπε να πληρώσει, χθες, στο ρωσικό νόμισμα.