ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέσα στον Μάιο το σχέδιο της ΕΕ για τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου

Μέσα στον Μάιο το σχέδιο της ΕΕ για τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου
Μέσα στον Μάιο το σχέδιο της ΕΕ για τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου
AP

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα σχέδιο αργότερα αυτόν τον μήνα για το πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αντικαταστήσει τα δύο τρίτα της χρήσης ρωσικού φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του 2022, δήλωσε την Τρίτη η επικεφαλής της ενεργειακής πολιτικής του μπλοκ, Κάντρι Σίμσον όπως μεταδίδει το Reuters.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Σίμσον ανέφερε ότι η ΕΕ είχε έρθει σε επαφή με όλους τους μεγάλους προμηθευτές φυσικού αερίου για να βοηθήσει στην αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου με εναλλακτικές λύσεις.

Σημείωσε επίσης ότι το σχέδιο της Επιτροπής είναι για την αντικατάσταση της χρήσης φυσικού αερίου με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ή μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας, όπου είναι δυνατόν.

Ναι μεν η Επίτροπος Σίμσον επανέλαβε ότι οι πληρωμές ρωσικού αερίου σε ρούβλια συνιστούν παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές, ωστόσο δεν απάντησε ως προς το τι μπορούν να κάνουν οι εταιρείες, όταν θα έρθει η ώρα της επόμενης πληρωμής.

Στην πραγματικότητα, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι το θόλο τοπίο γύρω από τις πληρωμές του ρωσικού αερίου, διατηρείται σκοπίμως ασαφές από την ΕΕ.

Στόχος, να μπορέσουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες να συνεχίσουν να εισάγουν ρωσικό αέριο, τηρώντας το διάταγμα Πούτιν, αλλά και χωρίς να παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Πάντως, η τιμή του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ ενισχύθηκε 9% την Τρίτη σκαρφαλώνοντας πάνω από τα 8 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες εν μέσω ανησυχιών ότι η προσφορά δεν θα μπορέσει να καλύψει την αυξημένη ζήτηση. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων 14 ετών. Κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, η τιμή του φυσικού αερίου έχει σημειώσει άνοδο πάνω από 12%. Τον Απρίλιο πραγματοποίησε άλμα σχεδόν 30%.