ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λογαριασμοί ρεύματος: Οι δικαιούχοι και ο τρόπος καταβολής των 600 ευρώ - Αναλυτικά παραδείγματα

Επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος
Τα παραδείγματα για την επιστροφή των πρόσθετων χρεώσεων στους καταναλωτές.
InTime / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Eως και 600 ευρώ θα λάβουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό τον Ιούνιο ιδιοκτήτες και ενοικιαστές πρώτης κατοικίας με οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ. Το παραπάνω ποσό αποτελεί την αποζημίωση που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και την οποία δικαιούνται 9 στα 10 νοικοκυριά.

Η συγκεκριμένη επιδότηση είναι «ζεστό» χρήμα και οι δικαιούχοι μπορούν να την ξοδέψουν με όποιο τρόπο θέλουν. Σημειώνεται πως για το συγκεκριμένο ποσό δεν υπάρχει δέσμευση για αποπληρωμή των λογαριασμών ρεύματος αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη οποιωνδήποτε αναγκών. Δηλαδή είτε να κάνουν ανάληψη των χρημάτων είτε να αποπληρώσουν οποιαδήποτε υποχρέωση μέσω του τραπεζικού τους λογαριασμού. Η ενίσχυση αφορά την περίοδο Δεκεμβρίου – Μάϊου και υπολογίζεται στο 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων.

Προκειμένου να υπολογίσουν οι καταναλωτές το ποσό που δικαιούται για το διάστημα Δεκεμβρίου – Μαΐου θα πρέπει να αφαιρούν από τη συνολική ρήτρα αναπροσαρμογής την επιδότηση που έχουν ήδη λάβει. Και τα δύο στοιχεία αναγράφονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Για παράδειγμα εάν για τη συγκεκριμένη περίοδο η ρήτρα αναπροσαρμογής έφτανε αθροιστικά τα 2.000 ευρώ και η ληφθείσα επιδότηση ήταν 1.000 ευρώ, επί των 1.000 ευρώ της επιβάρυνσης που απομένει ο καταναλωτής θα λάβει 600 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Σε περίπτωση που η ρήτρα αναπροσαρμογής ανήλθε στα 3.000 ευρώ και το ποσό της επιδότησης ήταν 1.200 ευρώ, το 60% των 1.800 ευρώ της καθαρής επιβάρυνσης που απομένει δεν οδηγεί σε επιδότηση 1.080 ευρώ, καθώς ο «πήχης» είναι τα 600 ευρώ. Επομένως ο συγκεκριμένος καταναλωτής θα λάβει 600 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Σε ό,τι αφορά στο Μάιο και Ιούνιο, διατηρούνται οι επιδοτήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας, όμως με μία σημαντική διαφορά. Παύει να ισχύει ο «κόφτης» των 300 KWh. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για το τρέχον μήνα και τον επόμενο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 KWh και επιπλέον η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Από τον Ιούλιο η ελληνική κυβέρνηση δρομολογεί με δική της πρωτοβουλία ένα σύστημα που κόβει τον γόρδιο δεσμό μεταξύ των αυξήσεων στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου και τους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Με μια διπλή παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας μπαίνει έμμεσο πλαφόν στην αγορά λιανικής και σταθεροποιούνται οι τιμές λιανικής για τους επόμενους 6-12 μήνες. Η παραπάνω παρέμβαση θα οδηγεί σε απορρόφηση του 70% έως 80% των επιβαρύνσεων. Ετσι όταν θα αρχίσει να λειτουργεί το μικτό σχήμα, οι λογαριασμοί θα επιστρέψουν κοντά στα επίπεδα του περασμένου Οκτωβρίου, δηλαδή προ κρίσης.

Τέλος σε ό,τι αφορά στα υπερέσοδα των παραγωγών ενέργειας, η απόφαση της κυβέρνησης είναι ότι τα έσοδα αυτά -όταν πιστοποιηθούν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας- θα φορολογηθούν με 90%. Όπως έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός, θα επιβληθεί το ποσόν που αναλογεί ως έκτακτο τέλος σε όλες τις επιχειρήσεις ενέργειας από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022. Το τέλος αυτό θα τροφοδοτήσει μέρος των πρόσθετων εκπτώσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με το νέο μηχανισμό που τίθεται σε εφαρμογή από τον Ιούλιο σταματάει η παραγωγή υπερεσόδων.

Σχετικές ειδήσεις