ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσική υποχώρηση(;) για πληρωμή φυσικού αερίου σε ρούβλια

Ρωσική υποχώρηση(;) για πληρωμή φυσικού αερίου σε ρούβλια
Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που ευρωπαϊκές εταιρείες προσπαθούν να βρουν πώς μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό αέριο αφού η Μόσχα ζήτησε να γίνουν οι πληρωμές σε ρούβλια

Τι αναφέρει το ρεπορτάζ του Bloomberg για την Gazprom

Eπιστολή στους στους ευρωπαίους πελάτες της έστειλε η Gazprom επιδιώκοντας να τους καθησυχάσει ότι μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν για το φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg η επιστολή αποτελεί ένδειξη ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να διατηρήσει τη ροή του φυσικού αερίου.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που ευρωπαϊκές εταιρείες προσπαθούν να βρουν πώς μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό αέριο αφού η Μόσχα ζήτησε να γίνουν οι πληρωμές σε ρούβλια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι μια τέτοια κίνηση θα παραβίαζε τις κυρώσεις.


Σύμφωνα με το Bloomberg, η Gazprom είπε στους πελάτες ότι μια νέα διάταξη που δημοσιεύτηκε από το Κρεμλίνο στις 4 Μαΐου «διευκρινίζει τη διαδικασία» που ορίζεται στο αρχικό διάταγμα για τις πληρωμές σε ρούβλια.

Δεν είναι σαφές εάν η νέα εντολή θα είναι αρκετή για να κατευνάσει τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει πει ότι το άνοιγμα λογαριασμού σε ρούβλια και η συναλλαγή με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας θα παραβίαζε τις κυρώσεις. Η ΕΕ δεν είχε κανένα σχόλιο σήμερα.

Η νέα διάταξη αναφέρει ότι το ξένο νόμισμα που λαμβάνεται από τους αγοραστές θα ανταλλάσσεται σε ρούβλια μέσω λογαριασμών στο Εθνικό Κέντρο Εκκαθάρισης της Ρωσίας.

Η Gazprom ανέφερε στην επιστολή ότι η εντολή διασφαλίζει τη διαφάνεια των ταμειακών ροών από τους ξένους αγοραστές και αποκλείει την πιθανότητα εμπλοκής οποιουδήποτε «τρίτου» στους διακανονισμούς. Η διαδικασία όπως ορίζεται φαίνεται να αποκλείει την υπό κυρώσεις κεντρική τράπεζα της χώρας.

Η Gazprom δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Bloomberg για σχόλιο που στάλθηκε το Σάββατο.