ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ 2022: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά - Εκτύπωση μέσω ΑΑΔΕ με στοιχεία TaxisNet

ΕΝΦΙΑ 2022: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά - Εκτύπωση μέσω ΑΑΔΕ με στοιχεία TaxisNet
Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Intime News

Πώς θα εκτυπώσετε τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2022 από το myAADE - Είσοδος με κωδικούς TaxisNet

Στο myaade.gr αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2022, που αναφέρονται στην πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Μέχρι το τέλος Μαΐου του 2022 θα καταβληθεί η πρώτη δόση για τον ΕΝΦΙΑ, όπως προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χθες Δευτέρα στην Βουλή. Παράλληλα αναφέρεται ότι η τελευταία, από τις δέκα συνολικά δόσεις, θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2023.

Πλήρης επιβεβαίωση του Newsbomb.gr, το οποίο από το πρωί της Τρίτης σας είχε ενημερώσει ότι απόψε το βράδυ θα γίνει η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην τροπολογία, ο ΕΝΦΙΑ «καταβάλλεται σε έως δέκα ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δέκα ευρώ, και από τις οποίες η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα έκδοσης της πράξης προσδιορισμού φόρου, εφόσον η πράξη προσδιορισμού φόρου εκδοθεί μέχρι τις 15 του μήνα αυτού, άλλως μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου, οι δε επόμενες δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα και η Τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου του επόμενου έτους».

Σχεδόν 900.000 φορολογούμενοι δεν θα έχουν καμία αλλαγή στον λογαριασμό, περίπου 350.000 θα καταβάλουν υψηλότερο φόρο σε σχέση με το 2021, ενώ τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα διαπιστώσουν περίπου 180.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με μεγάλη ακίνητη περιουσία και ακίνητα σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες έκαναν άλμα ή εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού υπολογισμού της αξίας ακινήτων.

Επίσης πάνω από 1 εκατ. φορολογούμενοι που εμφάνισαν χαμηλά εισοδήματα στη φορολογική δήλωση που υπέβαλαν το 2021 θα κερδίσουν έκπτωση φόρου 50% ή 100%.

Σύμφωνα με χθεσινή τροπολογία οι τελικές μειώσεις του ΕΝΦΙΑ των φυσικών προσώπων, ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας είναι οι εξής:

- Για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 100.000 ευρώ, η έκπτωση είναι 30%.

- Για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 150.000 ευρώ, έκπτωση 25%.

- Για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 250.000 ευρώ, έκπτωση 20%.

- Για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 300.000 ευρώ, έκπτωση 15%.

- Για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 400.000 ευρώ, έκπτωση 10%.

Εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2022: Πώς θα τα εκτυπώσετε

  • Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADE
  • Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές»
  • Κάνετε κλικ στην επιλογή «Πολίτες»
  • Κατεβαίνετε στο γράμμα Δ στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»
  • Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Βάζετε τους κωδικούς Taxisnet και μπαίνετε στην εφαρμογή.
  • Επιλέγετε το έτος 2022 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2022.

ΕΝΦΙΑ 2022: Παραδείγματα

Ιδιοκτήτης διαμερίσματος 90 τ.μ. στο Περιστέρι, αν και είδε την αντικειμενική αξία του ακινήτου του να αυξάνεται κατά 31,8%, ο ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσει εφέτος θα είναι μειωμένος κατά 29%.

Ιδιοκτήτης διαμερίσματος 120 τ.μ. στα Βριλήσσια, ο οποίος είδε την αντικειμενική αξία του ακινήτου του να κάνει άλμα 53%, θα διαπιστώσει στον νέο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ ότι θα πληρώσει ακριβώς το ίδιο ποσό φόρου που κατέβαλε και για το 2021.

Ιδιοκτήτης κατοικίας 300 τ.μ. στην Αγία Παρασκευή όπου η τιμή ζώνης αυξήθηκε κατά 20%. Ο συγκεκριμένος φορολογούμενους, ο οποίος μέχρι πέρυσι πλήρωνε εκτός από τον κύριο φόρο και συμπληρωματικό φόρο, εφέτος για το συγκεκριμένο ακίνητο θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ μειωμένο κατά 15%.

Ιδιοκτήτης μιας κατοικίας 250 τ.μ. στη Μύκονο θα πληρώσει 16,5% μεγαλύτερο φόρο για το συγκεκριμένο ακίνητο, λόγω της αύξησης κατά 20,4% της αντικειμενικής αξίας.

Διαβάστε επίσης:

ΕΝΦΙΑ 2022: Σε πόσες δόσεις μπορείτε να εξοφλήσετε το ποσό - Πώς θα τα εκτυπώσετε