ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ TOY NEWSBOMB.GR

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ 2022: Το βράδυ αναρτώνται τα εκκαθαριστικά – 4,9 εκατ. ιδιοκτήτες θα πληρώσουν λιγότερα

ΕΝΦΙΑ 2022: Το βράδυ αναρτώνται τα εκκαθαριστικά – 4,9 εκατ. ιδιοκτήτες θα πληρώσουν λιγότερα
Αντίστροφη μέτρηση για την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του φετινού ΕΝΦΙΑ
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Αντίστροφη μέτρηση για την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του φετινού ΕΝΦΙΑ

Το βράδυ θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr, με τα νέα να είναι ευχάριστα για σχεδόν 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν λιγότερο φόρο ακινήτων φέτος σε σχέση με πέρυσι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, το 79% των ιδιοκτητών ακινήτων θα δουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ στα εκκαθαριστικά τους, το 13% θα δει τα ίδια ποσά με πέρσι και μόνο το 8% θα δει αύξηση στην «λυπητερή». Από αυτό, δε, το 8% οι μισοί θα δουν αύξηση στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ μέχρι 50 ευρώ.

Ελαφρύτερος θα είναι ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ φέτος και για τα φυσικά πρόσωπα καθώς θα κληθούν να καταβάλουν 380 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2021 (το 2021 πλήρωσαν 2,157 δισ. ευρώ και φέτος θα πληρώσουν 1,777 δισ. ευρώ).

Πρακτικά τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι 4.888.572 ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν μικρότερα ποσά στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα αναρτηθούν σήμερα στο myaade.gr

Σημειώνεται, δε, ότι οι μειώσεις αυτές στον ΕΝΦΙΑ καταγράφονται την ώρα που η αξία των ακινήτων στην Ελλάδα - βάσει των νέων αντικειμενικών αξιών - είναι πλέον στα 577,8 δισ. ευρώ από 483,7 δισ. πέρυσι, αυξημένη, δηλαδή, κατά 94 δισ. ευρώ.

ΕΝΦΙΑ 2022: Παραδείγματα

Ιδιοκτήτης διαμερίσματος 90 τ.μ. στο Περιστέρι, αν και είδε την αντικειμενική αξία του ακινήτου του να αυξάνεται κατά 31,8%, ο ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσει εφέτος θα είναι μειωμένος κατά 29%.

Ιδιοκτήτης διαμερίσματος 120 τ.μ. στα Βριλήσσια, ο οποίος είδε την αντικειμενική αξία του ακινήτου του να κάνει άλμα 53%, θα διαπιστώσει στον νέο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ ότι θα πληρώσει ακριβώς το ίδιο ποσό φόρου που κατέβαλε και για το 2021.

Ιδιοκτήτης κατοικίας 300 τ.μ. στην Αγία Παρασκευή όπου η τιμή ζώνης αυξήθηκε κατά 20%. Ο συγκεκριμένος φορολογούμενους, ο οποίος μέχρι πέρυσι πλήρωνε εκτός από τον κύριο φόρο και συμπληρωματικό φόρο, εφέτος για το συγκεκριμένο ακίνητο θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ μειωμένο κατά 15%.

Ιδιοκτήτης μιας κατοικίας 250 τ.μ. στη Μύκονο θα πληρώσει 16,5% μεγαλύτερο φόρο για το συγκεκριμένο ακίνητο, λόγω της αύξησης κατά 20,4% της αντικειμενικής αξίας.

Εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2022: Πώς να τα εκδώσετε

  • Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADE
  • Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές»
  • Κάνετε κλικ στην επιλογή «Πολίτες»
  • Κατεβαίνετε στο γράμμα Δ στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»
  • Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Βάζετε τους κωδικούς Taxisnet και μπαίνετε στην εφαρμογή.
  • Επιλέγετε το έτος 2022 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2022.

Διαβάστε επίσης:

Εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2022 στο myaade.gr: Με κωδικούς taxisnet η εκτύπωση - Η διαδικασία

ΕΝΦΙΑ: Αναρτώνται σήμερα τα εκκαθαριστικά - Ελάφρυνση θα δουν 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων