ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΦΚΑ: «Ξεπαγώνουν» οι κατασχέσεις για οφειλέτες

ΕΦΚΑ: «Ξεπαγώνουν» οι κατασχέσεις για οφειλέτες
Τις διαδικασίες των κατασχέσεων για τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ επανενεργοποιεί το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Τις διαδικασίες των κατασχέσεων για τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ επανενεργοποιεί το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών

Στην επανεκκίνηση της διαδικασίας των κατασχέσεων για τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ προχωρά το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών με στόχο να υπάρξουν έσοδα ύψους 1,19 δισ. ευρώ

Πρόκειται για τη διαδικασία που είχε «παγώσει» λόγω της πανδημίας και στο πλαίσιο αυτό, όπως σημειώνει η Καθημερινή, αναμένεται να σταλούν 300.000 ειδοποιητήρια που θα ενημερώνουν τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ για τις δυνατότητες διακανονισμού σε 12 μήνες που έχουν.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης σε διάστημα τριών μηνών τότε οι οφειλέτες του ΕΦΚΑ θα βρεθούν μπροστά στην ενεργοποίηση εκ μέρους του ΚΕΑΟ των αναγκαστικών μέτρων.

Η προτεραιότητα της όλης διαδικασίας αναμένεται να δοθεί στις πρόσφατες οφειλές οι οποίες έχουν θεωρητικά υψηλότερη εισπραξιμότητα την ώρα που οι συνολικές οφειλές προς τον ΕΦΚΑ ξεπερνούν τα 41 δισ. ευρώ. Παράλληλα εντατικότερες προσπάθειες για αναγκαστική είσπραξη γίνονται για όσους έχουν υψηλές οφειλές άνω των 200.000 ευρώ.

Επιπλέον με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν στα πληροφοριακά συστήματα αξιολογείται το προφίλ του οφειλέτη καθώς λαμβάνονται υπόψη στοιχεία όπως η αξιοπιστία και η γενικότερη συμπεριφορά του οφειλέτη σε σχέση με την εκπλήρωση των τρεχουσών και των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του.

Η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης προβλέπεται, επίσης, εντός 70 ημερών μετά την απώλεια ρύθμισης